Η πρώτη εγκόσμια θρησκεία – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η πρώτη εγκόσμια θρησκεία

.

Η πρώτη εγκόσμια θρησκεία TOPSHOT - A municipal worker sweeps the floor in front of a mural depicting Cuban revolutionary leader Fidel Castro (L) and Nicaraguan President Daniel Ortega at Cuba square in Managua on November 26, 2016, the day after Castro died. Cuban revolutionary leader Fidel Castro has died aged 90, prompting mixed grief and joy Saturday along with international tributes for the man whose iron-fisted rule defied the United States for half a century. / AFP PHOTO / INTI OCONINTI OCON/AFP/Getty Images

Η αύξηση της συχνότητας των κρίσεων του καπιταλιστικού συστήματος, η σκλαβιά του χρέους, η περιθωριοποίηση μεγάλων μερίδων του πληθυσμού κοκ., λειτουργούν ασφαλώς εναντίον του – οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί απίθανη η παταγώδης κατάρρευση του, άρα ούτε η επάνοδος του κομμουνισμού.

.

.

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Θα είχε αλήθεια τελειώσει η εποχή της πρώτης αποικιοκρατίας, χωρίς την εμφάνιση του κομμουνισμού; Η δεύτερη εποχή της αποικιοκρατίας που βιώνουμε ήδη στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία (άρθρο), η οποία επιβάλλεται με οικονομικά όπλα πλέον που μετατρέπουν τις χώρες σε μη εθνικά κυρίαρχα προτεκτοράτα και τους Πολίτες τους σε λεηλατημένους, εξαθλιωμένους σκλάβους χρέους, θα είχε άραγε δρομολογηθεί, εάν δεν κατέρρεε προηγουμένως ο υπαρκτός κομμουνισμός;

Με απλά λόγια, θα βιαζόταν τόσο εύκολα οι ιθαγενείς, λέγοντας επί πλέον ευχαριστώ στους βιαστές τους (= επιθυμία να κλείσει η αξιολόγηση για να μη χαθεί το τέταρτο μνημόνιο!), εάν είχαν πράγματι μία εναλλακτική λύση;

Συνέβαλλε ο κομμουνισμός στη διατήρηση των εισοδηματικών και λοιπών ανισοτήτων που παράγει ο καπιταλισμός, σε κάπως πιο περιορισμένα επίπεδα; Αύξησε την κοινωνική κινητικότητα, με την έννοια της μετακίνησης των ανθρώπων σε διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, από αυτά στα οποία γεννήθηκαν; Επιτάχυνε τη μετάβαση από την αγροτική οικονομία στη βιομηχανική κοινωνία, στα κράτη της Ασίας;” (B. Milanovic με παρεμβάσεις).

Ανάλυση

Αυτές, καθώς επίσης πολλές άλλες ανάλογες ερωτήσεις υπάρχουν για εκείνο το σύστημα, το οποίο αποτελεί πλέον παρελθόν μετά το θάνατο του τελευταίου συντελεστή του, του Φ. Κάστρο – ο οποίος, καλώς ή κακώς, ήταν ο ηγέτης μίας επανάστασης που ανέτρεψε την προηγούμενη τάξη πραγμάτων, κατήργησε την ιδιωτική ιδιοκτησία, κυβέρνησε τη χώρα του με ένα μονοκομματικό σύστημα και αμύνθηκε με επιτυχία απέναντι στις πάσης φύσεως καπιταλιστικές επιθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι απαντήσεις θα απαιτήσουν πολλά χρόνια, αφού κανένας δεν είναι σήμερα σε θέση να αξιολογήσει αντικειμενικά τον κομμουνισμό – πιθανότατα έως ότου σβήσουν όλα εκείνα τα βίαια πάθη που είχε δημιουργήσει στους ανθρώπους.

Υπάρχουν βέβαια αρκετοί ανόητοι, επιδερμικοί πολιτικοί σχολιαστές του κομμουνισμού, οι οποίοι προσπαθούν να διακωμωδήσουν με κάθε τρόπο ένα σύστημα που ήταν συνώνυμο μίας εγκόσμιας θρησκείας, της πρώτης στον πλανήτη – χωρίς να λαμβάνουν καθόλου υπ’ όψιν τους το γεγονός ότι, η εκκλησία και οι πιστοί είναι αυτοί που τηρώντας τους «κανόνες» της σωστά ή λάθος, καθορίζουν τα αποτελέσματα της στις ανθρώπινες κοινωνίες.

Περαιτέρω, αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι το ότι, στον 21ο αιώνα δεν πρόκειται να υπάρξουν κομμουνιστές επαναστάτες, όπως αυτοί που έζησαν τον 20ο αιώνα – μεταξύ των οποίων ο Λένιν, ο Τρότσκι, ο Στάλιν, ο Μάο, ο Τίτο, ο Κάστρο κοκ. Εκτός αυτού, η ιδεολογία περί της εθνικοποίησης της ιδιοκτησίας, καθώς επίσης της κεντρικά κατευθυνόμενης οικονομίας, έχει πλέον πεθάνει οριστικά – αφού απέτυχε να εφαρμοσθεί παράγοντας θετικά αποτελέσματα για τις ανθρώπινες κοινωνίες.

Εν τούτοις, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με το ότι, ο κομμουνισμός ήταν η πρώτη εγκόσμια, παγκόσμια θρησκεία, αφενός μεν από γεωγραφικής πλευράς, αφετέρου από ταξικής – αφού προσέλκυε τόσο τα παιδιά των πλουσίων, όσο και αυτά των φτωχών, ενώ ήταν στον ίδιο βαθμό ελκυστικός τόσο για τους Ινδούς, τους Κινέζους και τους Ρώσους, όσο για τους Γάλλους, τους Έλληνες και τους Γερμανούς.

Εκτός αυτού όπως ο Χριστιανισμός, ο κομμουνισμός απαιτούσε από τους «πιστούς» του αυτοθυσία και αυταπάρνηση – ενώ είχε επίσης έναν «προφήτη», ο οποίος πέθανε εγκαταλειμμένος από τους περισσότερους οπαδούς του. Η ανατρεπτική όμως ιδεολογία του διαδόθηκε τελικά από ξένους – οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν εκείνα τα ειδησεογραφικά δίκτυα που είχαν στηθεί από τους τότε «ηγεμόνες», για να τον υπονομεύσουν και να τον καταστρέψουν.

Οι ιδιαιτερότητες του κομμουνισμού

Συνεχίζοντας, σε αντίθεση με τον καπιταλισμό ο κομμουνισμός ήταν βαθειά ιδεολογικός – ενώ σήμερα βιώνουμε την απόλυτη έλλειψη ιδεολογιών στο παγκόσμιο πολιτικό σύστημα. Ειδικότερα, ενώ η καπιταλιστική ιδεολογία είναι πολύ χαλαρή, αρκετά εύπλαστη και σε μεγάλο βαθμό ρεαλιστική, ο κομμουνισμός ήταν άκαμπτος – δογματικός όπως ακριβώς μία θρησκεία, η οποία δεν εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου.

Το συγκεκριμένο σύστημα πάντως αντιμετώπιζε πάρα πολύ σοβαρά την ιδεολογία του, κατ’ αναλογία με το Χριστιανισμό – γεγονός που το οδήγησε στη δημιουργία πολλών φατριών, αιρέσεων, δογματικών διαφορών, συγκρούσεων και δολοφονιών, όπως άλλωστε συνέβαινε με τις υπερβατικές Θρησκείες.

Περαιτέρω, ο κομμουνισμός ήταν μεν από πλευράς ιδεολογίας μία κίνηση που βασιζόταν στην Οικονομία, στόχος της οποίας ήταν η δημιουργία μίας αταξικής κοινωνίας, αλλά οι ιδιαιτερότητες του, ειδικά κάτω από μία στενή οπτική γωνία, ήταν δύσκολα κατανοητές – αφού συνδύαζε μία εξτρεμιστική συγκέντρωση πολιτικής εξουσίας, με μία μεγάλη οικονομική ισότητα.

Οι σύγχρονοι οικονομολόγοι δεν μπορούν να τον καταλάβουν, επειδή για τους ίδιους ο παραπάνω συνδυασμός δεν είναι ταιριαστός – λόγω του ότι πιστεύουν πως η κάθε πολιτική εξουσία θα πρέπει να έχει έναν οικονομικό στόχο, κάτι που όμως δεν ίσχυε στην περίπτωση του κομμουνισμού, όπως δεν ισχύει για τις αληθινές θρησκείες.

Συνεχίζοντας, ο κομμουνισμός στήριζε και πετύχαινε την κοινωνική κινητικότητα, η οποία όμως είχε πολύ συχνά κόστος – με την έννοια πως οι εργάτες μπορούσαν μεν να «αποδράσουν» από τις χαμηλά αμειβόμενες και σκληρές θέσεις εργασίας τους, για να κερδίσουν περισσότερα ως «γραφειοκράτες», αλλά χρησιμοποιούσαν επί πλέον τις θέσεις τους για να επιβάλλονται σε όλους εκείνους που δεν τα είχαν καταφέρει.

Με τον τρόπο αυτό ο κομμουνισμός «κατασκεύασε» μία ταξική κοινωνία, η οποία ήταν δυστυχώς παρόμοια με την καπιταλιστική – παρά το ότι είχε υποσχεθεί να καταργήσει τις τάξεις, επιτυγχάνοντας την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων. Στην εκφυλισμένη δε μορφή του, όπως για παράδειγμα στη Βόρεια Κορέα, δημιούργησε μοναρχίες – χειρότερες από τα δικτατορικά, φασιστικά καθεστώτα της Δύσης.

Οι αιτίες της αποτυχίας του κομμουνισμού

Περαιτέρω, η βασική αιτία της αποτυχίας του κομμουνισμού θεωρείται κυρίως το ότι, είναι σε πλήρη αντίθεση με τις εξής δύο ισχυρές και κυρίαρχες ανθρώπινες τάσεις: (α) με την ελευθερία και (β) με την ιδιοκτησία. Τόσο η μία τάση, όσο και η άλλη, θεωρούνται ως προσδοκίες, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί και επισφραγισθεί από το Διαφωτισμό – ενώ στην προηγούμενη εποχή, η πλειοψηφία των ανθρώπων θεωρούσε ως δεδομένη τόσο την πολιτική καταπίεση από τις ανώτερες τάξεις, όσο και τη μη ύπαρξη ιδιοκτησίας.

Εν τούτοις, ο κομμουνισμός δεν ήταν ένα κίνημα του μεσαίωνα, αλλά της σύγχρονης εποχής – μία αληθινή κληρονομιά του Διαφωτισμού. Επειδή δε επρόκειτο για μία εγκόσμια θρησκεία, υποσχόταν στους ανθρώπους να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις του κατά τη διάρκεια της ζωής τους και όχι μετά θάνατον – μία υπόσχεση που είναι εξαιρετικά «επιρρεπής» σε ρεαλιστικές διαπιστώσεις, σε αντίθεση με τις υπερβατικές θρησκείες που δεν μπορεί να αποδείξει κανείς αν είναι αληθινές ή ψεύτικες.

Μεταξύ άλλων υποσχόταν πως η εργασία δεν θα γινόταν αντικείμενο καταπίεσης και εκμετάλλευσης εκ μέρους των ιδιοκτητών των μέσων παραγωγής (κάτι που κατάφερε σε κάποιο βαθμό), καθώς επίσης πως θα οδηγούσε σε οικονομικό πλούτο – μία υπόσχεση που δεν τηρήθηκε τελικά καθόλου.

Δεν απέτυχε όμως μόνο στο να δημιουργήσει πλούτο αλλά, επίσης, όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη – κυρίως επειδή άλλαξε η μορφή της τεχνολογικής προόδου στον πλανήτη, έχοντας απομακρυνθεί από τα (σε μεγάλο βαθμό) συγκεντρωτικά βιομηχανικά δίκτυα, στις πιο αποκεντρωμένες καινοτομίες.

Ουσιαστικά λοιπόν ο κομμουνισμός δεν τα κατάφερε σε κανένα επίπεδο να επιτύχει εκείνο τον ελάχιστο νεωτερισμό, ο οποίος θα ήταν αρκετός για να εξασφαλισθεί η ανοχή από τους καταναλωτές – αφού, με απλά λόγια, ήταν σε θέση να κατασκευάζει διαστημόπλοια ή ισχυρά πολεμικά αεροσκάφη, αλλά όχι μολύβια ή ξυραφάκια.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!