Η απειλή των ρομπότ – The Analyst

Η απειλή των ρομπότ

Email this page.

.

Ενώ στον πλανήτη προβλέπονται τεκτονικές αλλαγές, στην Ελλάδα τα ΜΜΕ ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με την πολιτική, σαν να ήταν αυτή η μοναδική υπεύθυνη για τα προβλήματα μας ή για τη λύση τους. Θα γίνουν ξανά εκλογές; Είναι μία άθλια παρέα η σημερινή κυβέρνηση; Η αξιωματική αντιπολίτευση θα τα κατάφερνε καλύτερα; Πότε θα υποχρεωθούμε στο παράλληλο νόμισμα, εάν όχι στη δραχμή; Αρκεί η δραχμή για να μας λύσει ως δια μαγείας όλα μας τα προβλήματα; Θα χρεοκοπήσουμε; Θα επαναστατήσουν οι Έλληνες; Θα μας βοηθήσει ο Σόιμπλε διαγράφοντας χρέος;

Στον υπόλοιπο σοβαρό κόσμο βέβαια τα ΜΜΕ ασχολούνται με άλλα θέματα, τα οποία εμείς νομίζουμε πως δεν μας αφορούν καθόλου. Ένα από αυτά είναι η αυξημένη χρήση των ρομπότ στα εργοστάσια παραγωγής προϊόντων των βιομηχανικών χωρών, η οποία θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στα αναπτυσσόμενα κράτη που στηρίζονται στο φθηνό εργατικό δυναμικό τους.

Σύμφωνα λοιπόν με μία πρόσφατη μελέτη του ΟΗΕ (πηγή), ενώ στην Ελλάδα μειώνονται συνεχώς οι μισθοί για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της, στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα εξαφανισθούν έως και τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας. Αιτία η αυξημένη χρήση των ρομπότ στις ανεπτυγμένες χώρες, μέσω της οποίας θα πάψει να υπάρχει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των χαμηλών αμοιβών των αναπτυσσομένων κρατών.

Η απορία βέβαια εν προκειμένω είναι το πώς θα αντιμετώπιζαν το πρόβλημα οι συγκεκριμένες χώρες. Με βάση την έρευνα, ορισμένες από αυτές όπως η Κίνα (γράφημα αριστερά), η Ινδία και το Βιετνάμ, θα αντιδρούσαν με την αυτοματοποίηση της παραγωγής τους. Ειδικά επειδή ο αριθμός των επαγγελμάτων που μπορούν να αυτοματοποιηθούν είναι μεγαλύτερος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, από ότι στις ανεπτυγμένες, στις οποίες αρκετά έχουν ήδη χαθεί προ πολλού (πηγή).

Η απειλή των ρομπότ

Επεξήγηση γραφήματος: Αριστερά, προβλεπόμενη χρήση βιομηχανικών ρομπότ σε ορισμένες χώρες και περιοχές σε χιλιάδες, από το 2013-2018. Δεξιά, προβλεπόμενη χρήση βιομηχανικών ρομπότ σε ορισμένες βιομηχανίες, από το 2013-2018.

.

Συνεχίζοντας, ένα επόμενο σοβαρό στοιχείο της έρευνας είναι το ότι, τα ρομπότ τοποθετούνται κυρίως στις αυτοκινητοβιομηχανίες, στα ηλεκτρονικά και στα ηλεκτρικά εργοστάσια (γράφημα δεξιά). Αυτό σημαίνει πως στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως στο Μεξικό και στην Ασία, θα υποφέρουν αυτές κυρίως οι βιομηχανίες. Αντίθετα σε ορισμένες άλλες βιομηχανίες εντάσεως εργασίας, όπως η κλωστοϋφαντουργία, η χρήση των ρομπότ είναι πολύ περιορισμένη, οπότε δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, τα ρομπότ θα μειώσουν σημαντικά τις θέσεις εργασίας, ειδικά τις ανειδίκευτες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Εκτός αυτού, θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των μισθών των εργαζομένων, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την απόσταση μεταξύ της μεσαίας και κατώτερης εισοδηματικής τάξης από την ανώτατη. Εύλογα λοιπόν ο ΟΗΕ ζητάει τη θεσμοθέτηση ενός κατώτατου εισοδήματος παγκοσμίως, για να μην υπάρξουν κοινωνικές αναταραχές και εξεγέρσεις.

Κλείνοντας, εάν η Ελλάδα επικεντρωθεί ως οφείλει στη ναυτιλία, στον τουρισμό και στα ποιοτικά γεωργικά προϊόντα, δεν θα αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα, οπότε θα έχει ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι στις άλλες χώρες. Αρκεί να ασχοληθούν βέβαια οι Έλληνες κάποια στιγμή με τη δουλειά τους, παύοντας να περιμένουν πως η όποια κυβέρνηση θα τους λύσει ως εκ θαύματος τα προβλήματα τους.

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×