Βαρουφάκης ο μεγαλοπρεπής – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Βαρουφάκης ο μεγαλοπρεπής

.

Έχοντας ωθήσει την κυβέρνηση στην υποταγή και στην αποδοχή νέου μη βιώσιμου δανεισμού, η τρόικα θεώρησε σκόπιμο να φορτώσει τις δικές της αμαρτίες – τις οποίες υπολόγισε μεταξύ 85 δις και 100 δις – στον Υπουργό Οικονομικών που προτίμησε να παραιτηθεί παρά να τις καθαγιάσει συμμετέχοντας στην παραπλάνηση πολιτών και αγορών” (Γιάννης).

.

Άποψη

Συμπαθώ πάρα πολύ το Γιάννη και αρνούμαι να αφαιρέσω το ένα «ν» από το όνομα του, επειδή δεν πιστεύω πως του προσφέρει κύρος και εξυπνάδα, όπως φαίνεται ότι υποθέτει ο ίδιος. Ελπίζω εν προκειμένω να μη με κατηγορήσει ο κ. Πάγκαλος ως αμόρφωτη, οπότε πως εντυπωσιάζομαι από τους καθηγητές, όπως είπε για τον πρωθυπουργό μας (ειδικά όσον αφορά την επιλογή του νέου υπουργού οικονομικών μας, ο οποίος πριν «αλέκτωρ λαλήσει τρεις» έκανε την πρώτη του κυβίστηση, ανασκευάζοντας τη θεωρία του περί ενός παραλλήλου νομίσματος – πηγή).

Αυτό που μου έκανε πάντως εντύπωση ήταν η νέα συνέντευξή του Γιάννη, η οποία όμως δεν μου θύμισε βόμβα (πηγή). Όσο για την συμπαθέστατη σελίδα που τη δημοσιοποίησε με αυτόν τον τίτλο, θα ήθελα να σημειώσω πως δεν αποτελεί ανεξάρτητη ενημέρωση όταν φιλοξενεί κανείς μόνο άρθρα κομματικών φίλων και εχθρών αυτών των φίλων που στην πραγματικότητα είναι επίσης φίλοι, αφού εξυπηρετούν τα ίδια συμφέροντα.

Συνεχίζω βέβαια να απορώ πώς είναι δυνατόν μία φιλελεύθερη σελίδα και ένα φιλελεύθερο κόμμα, όπως η ΝΔ, να πιστεύει σε μνημόνια που δεν επιτρέπουν καμία απολύτως ελευθερία κινήσεων. Ίσως όμως να μην καταλαβαίνω κάτι, οπότε είναι καλύτερα να μην το κρίνω.

Ο Γιάννης πάντως παραβιάζει ανοιχτές πόρτες, όταν λέει πως το 3ο μνημόνιο σχεδιάστηκε για να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης, αφού πρώτα λεηλατηθεί η περιουσία της. Εμείς εδώ το έχουμε τεκμηριώσει άπειρες φορές, ενώ δεν υπάρχει σήμερα κανένας Έλληνας που να μην το έχει συνειδητοποιήσει. Ο ίδιος όμως μάλλον συμμετείχε στο έγκλημα, αφού παρά το ότι είχε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό πως θα επιμείνει στη διαγραφή χρέους, 25 μόλις ημέρες μετά την εκλογή του (20.02.15) υπέγραψε την παράταση του μνημονίου.

Πριν καν λοιπόν πάει στο Βερολίνο για να πει στον κ. Σόιμπλε ως γνήσιος Έλληνας επαναστάτης «ξέρεις ποιός είμαι εγώ ρε;» και να συγκρουστεί μαζί του, άλλαξε εντελώς πορεία, μάζεψε την ουρά του και πιστοποίησε πως αναγνωρίζει το δημόσιο χρέος μας ως είχε! Αδιαφόρησε δηλαδή εντελώς για τον έξυπνο ελληνικό λαό που έφερε στην εξουσία την παράταξη του και τους εξαρτημένους από την εξουσία Έλληνες, ενώ δεν δίστασε να εκλέξει θαρραλέα ακόμη και τον κ. Λεβέντη για να τον υπερασπίσει. Ο τελευταίος βέβαια μάλλον έχει το ακαταλόγιστο, ενώ εγώ τουλάχιστον συμπαθώ πάρα πολύ τη γραφικότητα του. Οπότε σωστά έπραξαν οι Έλληνες εκλογείς τους και δεν είναι ανόητοι ή η ντροπή της Ευρώπης, όπως τους κατηγορεί ο συνάδελφος.

Η εμμονή τώρα του κ. Σόιμπλε σε «παραμετρικά μέτρα» (παράξενη έκφραση για έναν οικονομολόγο) που σκοτώνουν τον ιδιωτικό τομέα, σε πρωτογενή πλεονάσματα, στην κατάργηση της εθνικής μας κυριαρχίας και του κοινοβουλευτικού ελέγχου, δεν μπόρεσε να εξηγηθεί από το Γιάννη. Φαίνεται λοιπόν πως δεν γνωρίζει ότι, αυτός που κερδίζει τον πόλεμο επιβάλλει τους όρους του, ενώ ο αμαχητί χαμένος είναι καταδικασμένος να σκύβει το κεφάλι και να δέχεται τα πάντα.

Στη συνέχεια ο Γιάννης «αποδεικνύει» πως παρέδωσε υψηλότερο ΑΕΠ στα δύο τρίμηνα της θητείας του και υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ μείωσε το χρέος κατά 9 δις €! Ότι δηλαδή δεν έπαιξε κανένα ρόλο η προηγούμενη κυβέρνηση και η αισιοδοξία της αλλαγής στους ανθρώπους, ενώ ό ίδιος πέτυχε θαύματα, οπότε κακώς τον απομάκρυνε ο πρωθυπουργός. Εκμυστηρεύτηκε όμως ότι, τα 10,9 δις € που αρνήθηκε γενναιόδωρα να πάρει από τον ΕΣΜ, «εξέπεσαν» από το χρέος, ενώ λεηλάτησε παράλληλα όλα τα αποθεματικά του δημοσίου και των ταμείων για να μην κατεβάσει ρολά η χώρα.

Κακώς λοιπόν τον κατηγορούν πως κόστισε στην Ελλάδα πολλά δις €, ενώ δεν φταίει καθόλου για το κλείσιμο των τραπεζών, για τα capital controls και για τη ζημία άνω των 40 δις € που υπέστησαν οι Έλληνες μετά τον αφελληνισμό τους (άρθρο μου).

Για το Bank run του 2015 ένοχος ήταν ο κ. Προβόπουλος και ο κ. Σαμαράς (ποτέ ο Γιάννης, πάντα οι άλλοι) επειδή ανακοίνωσαν το 2014 τις προβλέψεις τους, σχετικά με το τι θα συνέβαινε εάν ερχόταν στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, ο ίδιος στήριξε τις τραπεζικές μετοχές και το χρηματιστήριο μιλώντας στο Λονδίνο με αριστερούς μάλλον επενδυτές, με αποτέλεσμα την επομένη ο δείκτης να ανέβει πάνω από 11% και οι τράπεζες 20%. Δυστυχώς φαίνεται πως ο Γιάννης είναι μεγάλο χρηματιστηριακό ταλέντο, παρά το ότι αριστερόστροφος, αλλά η κυβέρνηση δεν τον εκμεταλλεύθηκε σωστά.

Ένοχος τέλος για τα capital controls και για το κλείσιμο των τραπεζών ήταν η Τρόικα και η ΕΚΤ (πώς δεν το πρόβλεψε αλήθεια και πώς δεν πήρε τα μέτρα του;), ενώ ο ίδιος δεν ήταν ποτέ υπέρ της επιστροφής στη δραχμή. Επομένως, το υπόμνημα που του έστειλε ο υιός Galbraith (πηγή) για τη δραχμή το σκέφτηκε μόνος του, χωρίς καν να ρωτήσει το Γιάννη. Ευτυχώς πάντως για όλους και για όλες μας, έφτιαξε μόνος του κόμμα και μάλιστα πανευρωπαϊκό, για να σώσει ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα.

Κλείνοντας, εγώ πάντως θαυμάζω το Γιάννη (θα τον εκτιμούσα βέβαια ακόμη περισσότερο αν είχε παραιτηθεί όταν ο πρωθυπουργός του άλλαξε πορεία και δεν τον παραιτούσε), ενώ χαιρόμουν πάντα τη μεγαλοπρέπεια του, όταν ντυμένος εκκεντρικά και ατημέλητα επισκεπτόταν πρωθυπουργούς κρατών και κεντρικούς τραπεζίτες. Βέβαια ακόμη και ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο B. Gates, σέβεται τους συνομιλητές του και δεν το κάνει, ενώ δεν ταιριάζει σε έναν «εξ αγχιστείας» υπουργό μίας χρεοκοπημένης χώρας.

Πόσο μάλλον όταν εκπροσωπούσε μία κυβέρνηση, η οποία τότε έμοιαζε με έναν ερασιτεχνικό θεατρικό θίασο που δεν μπορούσε καν να πιστέψει πως βρισκόταν στην επαγγελματική σκηνή. Ο Γιάννης όμως, ο οποίος εξελέγη πανηγυρικά από τον πανέξυπνο ελληνικό λαό, δεν πτοούταν από τέτοια πράγματα, οπότε σωστά ντυνόταν ως επαίτης, θέλοντας να δώσει την αληθινή εικόνα της χώρας του.

Επίσης σωστά μαγνητοφωνούσε τους συναδέλφους του, ενώ είχε το ήθος να μην τους εκθέσει δημοσιοποιώντας αυτά που έλεγαν. Για όλους αυτούς τους λόγους εγώ θα συνεχίσω να υποστηρίζω το Γιάννη, ελπίζοντας πως θα βάλλει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές. Θα ήταν άλλωστε κρίμα να χάσει η χώρα ένα τόσο προικισμένο άτομο.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!