Το μέλλον μας το φτιάχνουμε μόνοι μας – The Analyst

Το μέλλον μας το φτιάχνουμε μόνοι μας

Email this page.

Κοιτάζοντας τα μικρά παιδιά που παίζουν στην παιδική χαρά, χαμογελάμε ευχαριστημένοι για τη ζωντάνια και την κινητικότητα τους. Νοιώθουμε υπερήφανοι που είναι ευτυχισμένα, χαιρόμαστε με τη δική τους χαρά. Τίποτα δεν διαταράσσει την ευτυχία και την ανεμελιά τους.

Γιατί όμως υπάρχουν στο πλάι τους, πολύ συχνά, παιδάκια που δεν μπορούν να νοιώσουν αυτήν την ευτυχία, να την εκφράσουν στον εαυτό τους και στους γύρω τους; Μήπως δεν έχουμε ελέγξει σε τι μπορεί να οφείλεται αυτή η φυσική τους τάση; Τι είναι αυτό που μειώνει το θάρρος τους να τολμήσουν και αυξάνει το φόβο τους να δοκιμάσουν;

Όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, πηγαίνουμε συχνά στους γιατρούς για προληπτικούς λόγους ή όταν νοιώθουμε κάπου έναν σωματικό πόνο. Σπάνια όμως, εάν όχι ποτέ, σκεφτόμαστε να επισκεφτούμε έναν ειδικό, για να εξετάσει τον ψυχικό μας κόσμο.

Δεν κατανοούμε προφανώς πως είναι δυνατόν στην παιδική μας ηλικία, χωρίς να το γνωρίζουμε, μέσα από την οικογένεια, από το περιβάλλον ή από τα όνειρα μας, να έχουν διαβιβαστεί στον πολύπλοκο εγκέφαλο μας και στην ψυχή μας τραύματα που, εάν δεν θεραπευτούν, δεν πρόκειται ποτέ να νοιώσουμε ευτυχισμένοι.

Ότι κάποια από αυτά προκαλούν την απώλεια του προσανατολισμού μας, με αποτέλεσμα να μην έχουμε πια την προσωπική μας πυξίδα που είναι απαραίτητη για να βρίσκουμε κάθε φορά το δικό μας δρόμο, αυτόν που πραγματικά μας ικανοποιεί.

Το ενδεχόμενο αυτό μπορεί να δημιουργεί πολύ δυσάρεστα κενά στην ψυχή μας, χωρίς να είναι δική μας ευθύνη. Έτσι βομβαρδίζουμε συχνά τον εαυτό μας με μη δημιουργικές επικρίσεις, για την ατολμία μας να πάρουμε ρίσκα και να ευτυχίσουμε. Όλα αυτά διαστρεβλώνουν με τη σειρά τους το χαρακτήρα μας, δυσκολεύοντας όλο και περισσότερο τα βήματα μας στη ζωή.

Είναι σωστό λοιπόν να προσπαθήσουμε να βρούμε το θάρρος να επισκεφτούμε έναν ειδικό της ψυχής, ο οποίος θα μπορούσε να δώσει ένα οριστικό τέλος σε αυτόν τον επώδυνο κύκλο πόνου και άγχους. Μόνο έτσι μπορούμε ως ενήλικες ή/και ως παιδιά να εισπράξουμε ξανά αυτό που μας ανήκει και που μας δώρισε η φύση.

Να αποκτήσουν ξανά τη δυνατότητα τα παιδιά μας να παίζουν ανέμελα και να γελούν με τους συνομηλίκους τους, απολαμβάνοντας πραγματικά τη ζωή τους. Να απαλλαχθούν μια για πάντα από τις διαστρεβλώσεις των διαβιβαστών του εγκεφάλου και της ψυχής τους, αντικρίζοντας τον κόσμο από τη σωστή οπτική του γωνία.

Ιδιαίτερα σήμερα, όπου η ελληνική οικογένεια υποφέρει τα πάνδεινα από την κρίση, καθώς επίσης από την παντελή έλλειψη προοπτικών, η αναζήτηση βοήθειας από τους ειδικούς της ψυχής είναι απολύτως απαραίτητη.

Ειδικά όσον αφορά τα μικρά παιδιά που βιώνουν συναισθηματικά όλα όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον και στην οικογένεια τους, χωρίς να μπορούν να τα αφομοιώσουν όπως ίσως οι μεγαλύτεροι, αφού δεν «διυλίζονται» μέσα από το μυαλό τους. Μπορεί να μην το κατανοούμε αλλά, εάν δεν πάρουμε τα μέτρα μας, η αυριανή γενιά θα υποφέρει πάρα πολύ, μαζί με τους γονείς της. Είναι δυνατόν όμως να το αποφύγουμε, αρκεί να καταλάβουμε πως το μέλλον μας το φτιάχνουμε μόνοι μας.

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×