Το βρετανικό δημοψήφισμα έχει επίσης σχέση με χρήματα – ενώ το χρηματιστηριακό κλίμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει ριζικά, μετά τη δολοφονία της νεαρής βουλευτού – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Το βρετανικό δημοψήφισμα έχει επίσης σχέση με χρήματα – ενώ το χρηματιστηριακό κλίμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει ριζικά, μετά τη δολοφονία της νεαρής βουλευτού

Το 1984 η M. Thatcher κατάφερε να επιβάλλει τις απαιτήσεις της στην ΕΕ, με το γνωστό σλόγκαν «θέλω τα χρήματα μου πίσω» (I want my money back). Έκτοτε η Βρετανία εισπράττει ένα μέρος των καθαρών πληρωμών της στα ευρωπαϊκά ταμεία το επόμενο έτος – ποσόν που χρηματοδοτείται από τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας.

Σύμφωνα τώρα με υπολογισμούς του ΔΝΤ, η Βρετανία πλήρωσε το 2014 το τρίτο μεγαλύτερο καθαρό ποσόν στην ΕΕ: 7 δις €. Αυτό φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί, στις μπλε στήλες και στην αριστερή κάθετο. Μόνο η Γαλλία και η Γερμανία πλήρωσαν περισσότερα.

Το βρετανικό δημοψήφισμα έχει επίσης σχέση με χρήματα - ενώ το χρηματιστηριακό κλίμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει ριζικά, μετά τη δολοφονία της νεαρής βουλευτού

Επεξήγηση γραφήματος: Καθαρή συνεισφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ανά χώρα, το 2014. Μπλε στήλες, αριστερή κάθετος: σε δις €. Κίτρινοι ρόμβοι, δεξιά κάθετος: ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

.

Ως ποσοστό όμως επί του ΑΕΠ της, η συγκεκριμένη δαπάνη είναι χαμηλή – μόλις 0,3% του ΑΕΠ της (κίτρινοι ρόμβοι, δεξιά κάθετος). Εν προκειμένων η Δανία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Σουηδία πλήρωσαν πιο πολλά.

Η αιτία τώρα, για την οποία εγκρίθηκε η επιστροφή χρημάτων στη Βρετανία από την εποχή της M. Thatcher ήταν το ότι, ναι μεν η χώρα πλήρωνε πολλά λόγω της οικονομικής της ισχύος (υψηλό ΑΕΠ), αλλά εισέπραττε πολύ λίγα από τα ταμεία επιδοτήσεων της ΕΕ. Με περίπου 6 δις € ευρίσκεται στην έβδομη θέση μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ – όπου η Πολωνία, η Γαλλία και η Γερμανία εισπράττουν τα περισσότερα.

Με βάση το ΑΕΠ της η Βρετανία ευρίσκεται στην προτελευταία θέση, με τελευταία την Ολλανδία. Το γεγονός αυτό οφείλεται εν μέρει στο μικρό της αγροτικό τομέα (από εδώ εξηγείται η επιμονή της Κομισιόν να καταστρέψει τον αγροτικό τομέα της Ελλάδας, όταν παράλληλα ενισχύονταν ο γερμανικός), ο οποίος συμβάλλει με λιγότερο από 1% στο ΑΕΠ της – ενώ οι επιδοτήσεις της γεωργίας αποτελούν το μεγαλύτερο ποσόν των δαπανών της ΕΕ.

Εκτός αυτού, λαμβάνουν πολύ λίγες βρετανικές περιφέρειες ποσά από τα διαρθρωτικά και περιφερειακά ταμεία της ΕΕ. Τέλος, εισπράττει λιγότερα χρήματα ανά εκτάριο, όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί.

254

Επεξήγηση γραφήματος: Αγροτικές επιδοτήσεις / Ως ανεξάρτητη χώρα η Σκωτία θα εισέπραττε περισσότερα – Απ’ ευθείας πληρωμές της ΕΕ ανά εκτάριο το 2014 σε € – 2020. Μάλτα, Ιταλία, Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Βρετανία, Πολωνία, Εσθονία/Λετονία/Λιθουανία/Ρουμανία, Σκωτία.

.

Ανεξάρτητα όμως από όλα αυτά, το χρηματιστηριακό κλίμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει ριζικά, μετά τη δολοφονία της βουλευτού – αφού ενισχύθηκαν οι ψηφοφόροι των «Μένουμε Ευρώπη» στις δημοσκοπήσεις, με αποτέλεσμα να αναμένεται πλέον η παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Αρκετοί δεν γνωρίζουν βέβαια πως η κυρία Cox, κατά τη διάρκεια της μικρής θητείας της στη Βουλή, ήταν πάρα πολύ δραστήρια στο θέμα του βρετανικού δημοψηφίσματος – ενώ κυκλοφορούν φήμες και θεωρίες συνομωσίας, σύμφωνα με τις οποίες διαδραμάτισε το ρόλο της Ιφιγένειας, για να μην τολμήσει η χώρα να εγκαταλείψει την ΕΕ.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading