Το μεγαλύτερο πρόβλημα τυχόν εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ θα το αντιμετωπίσουν οι τράπεζες – ενώ η αδυναμία της στερλίνας ίσως προκαλέσει την άνοδο των επιτοκίων – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Το μεγαλύτερο πρόβλημα τυχόν εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ θα το αντιμετωπίσουν οι τράπεζες – ενώ η αδυναμία της στερλίνας ίσως προκαλέσει την άνοδο των επιτοκίων

Αν και όλα θα εξαρτηθούν από τις συμφωνίες που θα διαπραγματευθεί η Βρετανία με την ΕΕ, σε περίπτωση εξόδου της, οι οποίες θα διαρκέσουν τουλάχιστον δύο χρόνια, είναι σαφές πως οι τράπεζες θα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα – αφενός μεν επειδή θα χάσουν την πρόσβαση τους στις ευρωπαϊκές αγορές, αφετέρου λόγω του ότι μία πιο αδύναμη στερλίνα θα συνοδευθεί από την αύξηση των επιτοκίων, για να στηριχθεί η ισοτιμία της.

Με δεδομένο δε το ότι, η αύξηση των επιτοκίων επιβαρύνει αυτούς που έχουν μεγάλα χρέη, ενώ ίσως οδηγήσει στο σπάσιμο της φούσκας των ακινήτων που είναι εξαιρετικά διογκωμένη στη Βρετανία, θα αυξηθούν πιθανότατα οι τραπεζικές επισφάλειες – οι οποίες θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στο βρετανικό χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος δεν έχει ακόμη εξυγιανθεί από την κρίση του 2008.

Εκτός από τη Royal Bank of Scotland τώρα, η οποία συνεχίζει να είναι κρατική μετά τη διάσωση της από το δημόσιο, αντιμετωπίζοντας προβλήματα όσον αφορά την τήρηση των ευρωπαϊκών τραπεζικών κανόνων, θεωρείται πως η Barclays, καθώς επίσης HSBC δεν θα χάσουν τόσα πολλά – αφού η μεν πρώτη επιτυγχάνει λιγότερο από το 9% των κερδών της στην  Ευρώπη, ενώ η δεύτερη 5,5%.

Κίνδυνο θα αντιμετωπίσει όμως μία άλλη ομάδα τραπεζών, εάν οι ξένοι επενδυτές αποσύρουν κεφάλαια, η στερλίνα αδυνατίσει και αυξηθούν τα επιτόκια, για να περιορισθεί η φυγή των κεφαλαίων: όλες όσες δραστηριοποιούνται στα ανυπόθηκα δάνεια, όπως η Lloyds Banking Group, η Virgin Money και η One Savings. Αυτός είναι ο λόγος που μειώνονται οι τιμές των μετοχών τους – όπως διαπιστώνεται από το γράφημα που ακολουθεί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα τυχόν εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ θα το αντιμετωπίσουν οι τράπεζες - ενώ η αδυναμία της στερλίνας ίσως προκαλέσει την άνοδο των επιτοκίων

Από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες θα αναγκασθούν να εγκατασταθούν εκτός του City, η γερμανική Deutsche Bank, καθώς επίσης οι γαλλικές BNP και Societe Generale θα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα – αν και όλα εξαρτώνται από τη συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!