Το μεγαλύτερο πρόβλημα τυχόν εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ θα το αντιμετωπίσουν οι τράπεζες – ενώ η αδυναμία της στερλίνας ίσως προκαλέσει την άνοδο των επιτοκίων – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Το μεγαλύτερο πρόβλημα τυχόν εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ θα το αντιμετωπίσουν οι τράπεζες – ενώ η αδυναμία της στερλίνας ίσως προκαλέσει την άνοδο των επιτοκίων

Αν και όλα θα εξαρτηθούν από τις συμφωνίες που θα διαπραγματευθεί η Βρετανία με την ΕΕ, σε περίπτωση εξόδου της, οι οποίες θα διαρκέσουν τουλάχιστον δύο χρόνια, είναι σαφές πως οι τράπεζες θα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα – αφενός μεν επειδή θα χάσουν την πρόσβαση τους στις ευρωπαϊκές αγορές, αφετέρου λόγω του ότι μία πιο αδύναμη στερλίνα θα συνοδευθεί από την αύξηση των επιτοκίων, για να στηριχθεί η ισοτιμία της.

Με δεδομένο δε το ότι, η αύξηση των επιτοκίων επιβαρύνει αυτούς που έχουν μεγάλα χρέη, ενώ ίσως οδηγήσει στο σπάσιμο της φούσκας των ακινήτων που είναι εξαιρετικά διογκωμένη στη Βρετανία, θα αυξηθούν πιθανότατα οι τραπεζικές επισφάλειες – οι οποίες θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στο βρετανικό χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος δεν έχει ακόμη εξυγιανθεί από την κρίση του 2008.

Εκτός από τη Royal Bank of Scotland τώρα, η οποία συνεχίζει να είναι κρατική μετά τη διάσωση της από το δημόσιο, αντιμετωπίζοντας προβλήματα όσον αφορά την τήρηση των ευρωπαϊκών τραπεζικών κανόνων, θεωρείται πως η Barclays, καθώς επίσης HSBC δεν θα χάσουν τόσα πολλά – αφού η μεν πρώτη επιτυγχάνει λιγότερο από το 9% των κερδών της στην  Ευρώπη, ενώ η δεύτερη 5,5%.

Κίνδυνο θα αντιμετωπίσει όμως μία άλλη ομάδα τραπεζών, εάν οι ξένοι επενδυτές αποσύρουν κεφάλαια, η στερλίνα αδυνατίσει και αυξηθούν τα επιτόκια, για να περιορισθεί η φυγή των κεφαλαίων: όλες όσες δραστηριοποιούνται στα ανυπόθηκα δάνεια, όπως η Lloyds Banking Group, η Virgin Money και η One Savings. Αυτός είναι ο λόγος που μειώνονται οι τιμές των μετοχών τους – όπως διαπιστώνεται από το γράφημα που ακολουθεί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα τυχόν εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ θα το αντιμετωπίσουν οι τράπεζες - ενώ η αδυναμία της στερλίνας ίσως προκαλέσει την άνοδο των επιτοκίων

Από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες θα αναγκασθούν να εγκατασταθούν εκτός του City, η γερμανική Deutsche Bank, καθώς επίσης οι γαλλικές BNP και Societe Generale θα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα – αν και όλα εξαρτώνται από τη συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!