Ο πολιτικός γιός του Μάο – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Ο πολιτικός γιός του Μάο

Ο πολιτικός γιός του Μάο
Προβλέπεται μία νέα πολιτισμική επανάσταση στην Κίνα, καθοδηγούμενη από μία καινούργια κόκκινη φρουρά, η οποία θα απαιτήσει ξανά να κατεβεί ο αυτοκράτορας από το άλογο του: ο γενικός γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος.

.

Τη δεκαετία του 1960 η Κίνα βρισκόταν στο δρόμο της αναθεώρησης, σύμφωνα με τις απόψεις του Μάο, όπως προηγουμένως η Σοβιετική Ένωση. Και στις δύο χώρες, κατά τον ίδιο, μία γραφειοκρατική πολιτική τάξη είχε αναλάβει την ηγεσία, έχοντας αποσχισθεί από τις λαϊκές μάζες.

Το βασικό πρόβλημα του συστήματος, πάντοτε σύμφωνα με το Μάο, ήταν πως οι ταξικοί αγώνες δεν είχαν διενεργηθεί αρκετά σε βάθος, ενώ τελικά σταμάτησαν. Θα έπρεπε επομένως να αποτελέσουν το κυρίαρχο αξίωμα της πολιτικής και να δρομολογούνται σε καθημερινή, μηνιαία και ετήσια βάση.

Ο Μάο απαίτησε λοιπόν μία νέα λαϊκή επανάσταση σε πολιτικό, πολιτισμικό και κοινωνικό επίπεδο: την πολιτισμική επανάσταση. Τόσο ολόκληρη η κοινωνία, όσο και το κομμουνιστικό κόμμα θα έπρεπε να ανανεωθούν προλεταριακά, έτσι ώστε να βαδίσουν ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση του ιδανικού σοσιαλισμού.

Ακολούθησε μία δεκαετία χάους, διώξεων και βίας στο όνομα της ιδεολογίας και της διεύρυνσης της προσωπικής ισχύος του Μάο. Τον Αύγουστο του 1966 δημοσίευσε το «Βομβαρδίστε το αρχηγείο», με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος. Με μία τεράστια αφίσα απευθύνθηκε στην κινεζική νεολαία, παροτρύνοντας την «να κατεβάσει τον αυτοκράτορα από το άλογο του», ξεκινώντας μία επανάσταση από τα κάτω.

Οι νέοι άνθρωποι αντέδρασαν αμέσως, χωρίς κανένα δισταγμό. Σε ολόκληρη την Κίνα δημιουργήθηκαν φοιτητικές, παραστρατιωτικές ομάδες, οι «κόκκινοι φρουροί», για να πραγματοποιήσουν τις επιθυμίες του Μάο. Τελικά, μέσα σε 100 ημέρες κατάφερε ο Μάο να εκκαθαρίσει το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής ηγεσίας του κόμματος, μεταξύ των οποίων τους Liu και Deng Xiaoping.

Σκοτώθηκαν ή υποχρεώθηκαν να αυτοκτονήσουν πάνω από 1.700 άνθρωποι, ενώ εκδιώχθηκαν 100.000 κάτοικοι του Πεκίνου, αφού κάηκαν τα σπίτια και η περιουσία τους. Στο στόχαστρο των «κόκκινων φρουρών» τέθηκε κυρίως το εκπαιδευτικό σύστημα, όπου εκδιώχθηκαν δάσκαλοι, καθηγητές και πανεπιστημιακοί από τις θέσεις τους.

Αμέσως μετά ο Μάο τοποθετήθηκε εναντίον των ίδιων των «κόκκινων φρουρών», ισχυριζόμενος πως τα μέλη τους έχουν καπιταλιστικές αντιλήψεις. Αφού λοιπόν επέβαλλε το στρατιωτικό νόμο σε ολόκληρη την Κίνα, στελέχωσε τους «κόκκινους φρουρούς» με νέους προλετάριους επαναστάτες, εξορίζοντας αρκετά από τα προηγούμενα μέλη σε μακρινές περιοχές, για να «μετεκπαιδευτούν».

Ο σημερινός γενικός γραμματέας του κόμματος τώρα, ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping, είχε επίσης επηρεαστεί από τα γεγονότα της πολιτισμικής επανάστασης. Ο πατέρας του, ένα ηγετικό στέλεχος του κομμουνιστικού κόμματος, καθαιρέθηκε, φυλακίστηκε και τελικά στάλθηκε ως εργάτης σε μία βιομηχανία τρακτέρ, ενώ η οικογένεια του εξορίστηκε.

Αντί όμως να διατηρήσει αποστάσεις από την ιδεολογία και την οργάνωση που διέλυσε την οικογένεια και τη χώρα του, υιοθέτησε τις αρχές και τα εργαλεία της πολιτισμικής επανάστασης. Οδηγός του είναι η πολιτική ισχύς, για την οποία είναι πρόθυμος να κάνει τα πάντα, έχοντας ένα μεγάλο πλεονέκτημα: την κληρονομιά του Μάο.

Γνωρίζει λοιπόν πως, κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, μπορεί τότε μόνο να έχει επιτυχία, όταν ενισχύεται συνεχώς το κύρος του κόμματος και το δικό του, ενώ είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο για να το επιτύχει. Όπως ο Μάο το 1966, πιστεύει πως η δύναμη του εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη μετατροπή των στελεχών του κόμματος, της κυβέρνησης, καθώς επίσης των απλών πολιτών με κάθε μέσον σε πιστούς και υπάκουους υπηκόους. Όσον αφορά αυτούς που τον αμφισβητούν, μεταξύ των οποίων συγγραφείς και άλλοι μορφωμένοι Κινέζοι, δεν διστάζει να τους διώκει και να τους κλείνει στη φυλακή, για να μη διακινδυνεύσει την εξουσία του.

Για να στηρίξει όμως καλύτερα τη θέση του, προσπαθεί να κερδίσει την κοινή γνώμη με μία καινούργια ιδεολογία, η οποία βασίζεται στο ονομαζόμενο «κινεζικό όνειρο». Πρόκειται για μία σειρά σοσιαλιστικών αξιών και στόχων, μέσω των οποίων θα επέλθει η ριζική ανανέωση του κινεζικού Έθνους. Η ιδεολογία αυτή συνοδεύεται από μία ειδική μορφή του εθνικισμού, σύμφωνα με την οποία ο πλανήτης, ειδικά οι ΗΠΑ, προσπαθούν να εμποδίσουν την Κίνα να πάρει τη θέση που της ανήκει: την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία!

Εν τούτοις, εάν δεν καταφέρει να καταπολεμήσει την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα του, τα χρέη της οποίας συνεχίζουν να αυξάνονται με τρομακτικό ρυθμό, δεν θα αποφύγει την τύχη του γραμματέα που ανέτρεψε ο Μάο. Μία νέα πολιτισμική επανάσταση δηλαδή στην Κίνα, καθοδηγούμενη από μία καινούργια «κόκκινη φρουρά» που θα απαιτήσει ξανά να κατεβεί ο αυτοκράτορας από το άλογο του.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.