Στο τέλος του 2015 το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ήταν στο 176% του ΑΕΠ, ενώ της Ιαπωνίας στο 248% του ΑΕΠ – μία παγκόσμια πρωτοτυπία – The Analyst

Στο τέλος του 2015 το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ήταν στο 176% του ΑΕΠ, ενώ της Ιαπωνίας στο 248% του ΑΕΠ – μία παγκόσμια πρωτοτυπία

Email this page.
Print Friendly, PDF & Email

Μπορεί κανείς να ισχυρισθεί ότι, είναι ανόητο να συγκρίνεται η Ελλάδα με την Ιαπωνία – παρά το ότι και οι δύο χώρες έχουν τόσο υψηλά χρέη, τα οποία δεν μπορούν να μειωθούν χωρίς είτε τη διαγραφή τους, είτε το μονεταρισμό τους. Η Ελλάδα βέβαια, επειδή δεν έχει το δικό της νόμισμα, δεν μπορεί να μονεταρίσει (πληθωρίσει) τα χρέη της – σε αντίθεση με την Ιαπωνία που ήδη το δρομολογεί.

Η δεύτερη διαφορά της Ελλάδας με την Ιαπωνία είναι το απόλυτο ύψος του χρέους – με το ελληνικό στα 340 δις $ περίπου, όταν το ιαπωνικό υπολογίζεται στα 10.000 δις $ (10 τρις)! Μπορεί λοιπόν η οικονομία της Ιαπωνίας να είναι πολύ πιο ισχυρή, αλλά τα χρέη της είναι σε εξωπραγματικό επίπεδο – ενώ τα ομόλογα της ευρίσκονται σε πάρα πολλά διεθνή και εγχώρια χαρτοφυλάκια, αποτελώντας μία βραδυφλεγή βόμβα, όταν τα ελληνικά είναι κυρίως στα χέρια μερικών μόνο κρατών και οργανισμών της Ευρωζώνης.

Σε κάθε περίπτωση όμως, με το παγκόσμιο χρέος να έχει υπερβεί ήδη το 215% του παγκοσμίου ΑΕΠ, αυξανόμενο συνεχώς, οι αποφάσεις που θα ληφθούν τόσο για την Ελλάδα, όσο και στην Ιαπωνία, είναι βέβαιο πως θα εφαρμοσθούν και αλλού – αφού χρέη που είναι αδύνατον να πληρωθούν, δεν πληρώνονται. Ως εκ τούτου, οι δύο αυτές χώρες αποτελούν ένα είδος παγκόσμιας πρωτοπορίας – χωρίς να υποτιμάει κανείς τις Η.Π.Α., το δημόσιο των οποίων χρωστάει ήδη πάνω από 19.000 δις $ (19 τρις).

Ανοιχτή Συνδρομή
Εμείς την ορεξη και την εργατικότητα την έχουμε. ‘Οραμα διαθέτουμε. Γνώσεις αρκετές. Στηρίξτε τη προσπάθειά μας να γίνουμε ο καταλύτης, για τη συλλογική εξέλιξη της κοινωνίας και της χώρας μας.
*Σχεδιάζουμε να "ανταμείψουμε" τους Συνδρομητές μας σύντομα για την υποστήριξή τους.
Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×