Οι διαστρεβλώσεις των αγορών από τις επεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών διαχέονται παντού – πετρέλαιο και χαλκός – The Analyst

Οι διαστρεβλώσεις των αγορών από τις επεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών διαχέονται παντού – πετρέλαιο και χαλκός

Email this page.
Print Friendly, PDF & Email

Το πετρέλαιο θεωρείται ως η λιπαντική ουσία της παγκόσμιας οικονομίας – γεγονός που σημαίνει πως όταν αυξάνεται η τιμή του, οι προοπτικές ανάπτυξης είναι θετικές. Όπως φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί, η τιμή του πετρελαίου (γαλάζια καμπύλη), όσον αφορά το βαρέλι WTI, έχει αυξηθεί πάνω από το 80%, σε σχέση με το χαμηλό της 10ης Φεβρουαρίου – στο υψηλότερο επίπεδο από το τελευταίο Φθινόπωρο.

Οι διαστρεβλώσεις των αγορών από τις επεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών διαχέονται παντού - πετρέλαιο και χαλκός

Δεν αποτελεί επομένως έκπληξη το ότι, οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου στη Νέα Υόρκη ήταν ανοδικές – με τον S&P να διαπραγματεύεται χθες σε τιμές που πλησιάζουν το ρεκόρ του Μαΐου του 2015. Φυσικά ενισχύθηκε επίσης από τις υποθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες η Fed δεν θα αυξήσει άμεσα τα επιτόκια, λόγω της κακής πορείας των προσλήψεων – οι οποίες διαμορφώθηκαν πολύ χαμηλότερα του αναμενομένου (άρθρο).

Εν τούτοις οι τιμές του  χαλκού (πράσινη καμπύλη), ο οποίος θεωρείται επίσης ως ένας καλός δείκτης, όσον αφορά τη μελλοντική πορεία της ανάπτυξης, είναι καθοδικές – οπότε δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με κάποια ασφάλεια τι ακριβώς θα συμβεί. Φαίνεται όμως πως οι διαστρεβλώσεις των αγορών, λόγω των επεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών διαχέονται παντού – με δυσοίωνα αποτελέσματα.

Ανοιχτή Συνδρομή
Εμείς την ορεξη και την εργατικότητα την έχουμε. ‘Οραμα διαθέτουμε. Γνώσεις αρκετές. Στηρίξτε τη προσπάθειά μας να γίνουμε ο καταλύτης, για τη συλλογική εξέλιξη της κοινωνίας και της χώρας μας.
*Σχεδιάζουμε να "ανταμείψουμε" τους Συνδρομητές μας σύντομα για την υποστήριξή τους.
Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×