Η ΕΚΤ εκβιάζει την Πορτογαλία – The Analyst

Η ΕΚΤ εκβιάζει την Πορτογαλία

Email this page.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, σε συνέντευξη του σε τοπική εφημερίδα, απείλησε έμμεσα την κυβέρνηση πως θα πάψει να αγοράζει ομόλογα, εάν δεν συμπεριφέρεται όπως απαιτούν οι αγορές (άρα η ίδια η ΕΚΤ). Όπως τόνισε, οι επενδυτές ανησυχούν, ενώ η Πορτογαλία πρέπει να γνωρίζει πως η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα χωρών με μικρή πιθανότητα μη πληρωμής τους. Φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά τότε η χώρα θα πρέπει να υπαχθεί σε έναν μηχανισμό διάσωσης – όπως η Ελλάδα υποθέτουμε.

Η ΕΚΤ εκβιάζει την Πορτογαλία

Αυτό που ξέχασε βέβαια να τονίσει είναι το ότι, οι αποφάσεις των επενδυτών εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από δηλώσεις τέτοιου είδους της ΕΚΤ – αφού, εάν υποθέσουν ακούγοντας τον επικεφαλής οικονομολόγο της ότι, η ΕΚΤ δεν θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα της Πορτογαλίας, τότε θα αρχίσουν να πουλούν αυτά που κατέχουν. Ως εκ τούτου, τα επιτόκια δανεισμού της χώρας θα εκτοξευθούν στα ύψη και τελικά θα οδηγηθεί στην απομόνωση της ευρωπαϊκής φυλακής – όπως θεωρείται ο μηχανισμός στήριξης.

Λογικά λοιπόν μετά τις δηλώσεις του κ. Praet τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων της Πορτογαλίας αυξήθηκαν από το 2,9% στο 3,1% μέσα σε λίγα λεπτά – επιβεβαιώνοντας πως η Ευρωζώνη έχει μετατραπεί σε μία φυλακή, με δεσμοφύλακα την ΕΚΤ, καθώς επίσης με διευθυντή τον κ. Σόιμπλε. Από τη φυλακή αυτή δεν μπορεί καμία χώρα να δραπετεύσει – εκτός εάν κάποια μεγάλη, όπως η Ιταλία ή η Ισπανία, ανοίξει την ερμητικά κλειστή πόρτα (25.5.16 / Β).

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×