Η ΕΚΤ εκβιάζει την Πορτογαλία – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Η ΕΚΤ εκβιάζει την Πορτογαλία

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, σε συνέντευξη του σε τοπική εφημερίδα, απείλησε έμμεσα την κυβέρνηση πως θα πάψει να αγοράζει ομόλογα, εάν δεν συμπεριφέρεται όπως απαιτούν οι αγορές (άρα η ίδια η ΕΚΤ). Όπως τόνισε, οι επενδυτές ανησυχούν, ενώ η Πορτογαλία πρέπει να γνωρίζει πως η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα χωρών με μικρή πιθανότητα μη πληρωμής τους. Φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά τότε η χώρα θα πρέπει να υπαχθεί σε έναν μηχανισμό διάσωσης – όπως η Ελλάδα υποθέτουμε.

Η ΕΚΤ εκβιάζει την Πορτογαλία

Αυτό που ξέχασε βέβαια να τονίσει είναι το ότι, οι αποφάσεις των επενδυτών εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από δηλώσεις τέτοιου είδους της ΕΚΤ – αφού, εάν υποθέσουν ακούγοντας τον επικεφαλής οικονομολόγο της ότι, η ΕΚΤ δεν θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα της Πορτογαλίας, τότε θα αρχίσουν να πουλούν αυτά που κατέχουν. Ως εκ τούτου, τα επιτόκια δανεισμού της χώρας θα εκτοξευθούν στα ύψη και τελικά θα οδηγηθεί στην απομόνωση της ευρωπαϊκής φυλακής – όπως θεωρείται ο μηχανισμός στήριξης.

Λογικά λοιπόν μετά τις δηλώσεις του κ. Praet τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων της Πορτογαλίας αυξήθηκαν από το 2,9% στο 3,1% μέσα σε λίγα λεπτά – επιβεβαιώνοντας πως η Ευρωζώνη έχει μετατραπεί σε μία φυλακή, με δεσμοφύλακα την ΕΚΤ, καθώς επίσης με διευθυντή τον κ. Σόιμπλε. Από τη φυλακή αυτή δεν μπορεί καμία χώρα να δραπετεύσει – εκτός εάν κάποια μεγάλη, όπως η Ιταλία ή η Ισπανία, ανοίξει την ερμητικά κλειστή πόρτα (25.5.16 / Β).


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading