Ο χάρτινος πύργος – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Ο χάρτινος πύργος

ΕΙΚΟΝΑ---Κόσμος,-χρέος,-ΗΠΑ Ο χάρτινος πύργος

Η χρηματοπιστωτική πυρηνική έκρηξη ίσως καλύψει σύντομα όλα τα υπόλοιπα προβλήματα του πλανήτη – εκτός εάν συγκρουστούν οι ρωσικές συμμαχικές δυνάμεις με το ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, οδηγώντας στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Σύμφωνα με την εταιρεία αξιολόγησης S&P, από τις αρχές του έτους περί τις 100 μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως δεν μπορούν καθόλου ή έχουν τη δυνατότητα μόνο εν μέρει να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους – όπως είχε διαπιστωθεί στο ξεκίνημα της κρίσης του 2008.

Στις Η.Π.Α. τα τρία πέμπτα των επιχειρήσεων, τα οποία αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, προέρχονται από τον κλάδο της ενέργειας και των πρώτων υλών – λόγω κυρίως της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου στα 40 $ το βαρέλι, όπου η Goldman Sachs προβλέπει τη μείωση τους στα 20 $ (πηγή).

Η μείωση αυτή θα μπορούσε να επιταχυνθεί, άμεσα στα 25 $, από τυχόν «αποδέσμευση» του νομίσματος της Σαουδικής Αραβίας από το δολάριο – επειδή η χώρα είτε θα πρέπει να μειώσει την εξόρυξη πετρελαίου, είτε να υποτιμήσει το νόμισμα της. Πάντως, στις αγορές συναλλάγματος έχει αυξηθεί η κερδοσκοπία υπέρ της υποτίμησης – όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί, όπου στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ενός έτους, το νόμισμα διαπραγματεύεται στα 3,82 από 3,75 σήμερα.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - Σαουδική Αραβία, συνάλλαγμα

.

Εάν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, εάν μειωθεί δηλαδή η τιμή του πετρελαίου σε αυτά τα επίπεδα, τότε όλες οι χώρες παραγωγής θα αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρά προβλήματα επιβίωσης – μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η οποία φυσικά θα επιλέξει τις ευρύτερες πολεμικές συγκρούσεις ως διέξοδο. Ίσως και η Σαουδική Αραβία που, εκτός από την υποτίμηση, απειλείται επίσης με τη χρεοκοπία της (άρθρο).

Με δεδομένο τώρα το ότι, η Ρωσία θέλει να ξεφύγει από την ηγεμονία του δολαρίου, θέτοντας σε κίνδυνο τα πετροδολάρια (ανάλυση), αφού έχει δηλώσει μαζί με την Κίνα πως θα διαπραγματεύεται το πετρέλαιο στο δικό της νόμισμα, ίσως δεν αποφευχθεί τελικά η σύγκρουση της με τις Η.Π.Α. – αφού η υπερδύναμη δεν θα μπορέσει να επιβιώσει, εάν χάσει το μονοπώλιο του δολαρίου, ως το κυριότερο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα που σχεδόν μονοπωλεί τις συναλλαγές στην ενέργεια.

Έχουμε άλλωστε αναφερθεί στους πολέμους του δολαρίου (άρθρο) ενώ, εάν κατανοήσει κανείς πως οι Η.Π.Α. μετά το 1971 εκδίδουν το νόμισμα τους χωρίς κανένα αντίκρισμα, θα αντιληφθεί πόσο κινδυνεύουν από τυχόν ραγδαία υποτίμηση του – η οποία θα πλησίαζε την πραγματική του αξία.

Περαιτέρω, η συνέχιση της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, θα οδηγούσε την αμερικανική βιομηχανία σχιστόλιθου στο τέλος της – γεγονός που θα πυροδοτούσε μία τεράστια χρηματοπιστωτική κρίση στη χώρα. Την ίδια στιγμή, η καθοδική πορεία του δείκτη θαλασσίου φορτίου (Baltic Dry), τεκμηριώνει πως οι εξαγωγές της Κίνας υποχωρούν ασταμάτητα – καθώς επίσης ότι, το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη έχει βυθιστεί ήδη στην ύφεση.

Από την άλλη πλευρά, κρίνοντας από την πτώση του τζίρου της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής οικοδομικών μηχανημάτων (Caterpillar) κατά -8% (-13% στην Ανατολική Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή, -28% στην Ασία/Ειρηνικό, γράφημα), συμπεραίνει επίσης κανείς πως η ύφεση είναι κατά πολύ μεγαλύτερη, από αυτήν που ανακοινώνεται.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - Caterpillar, πωλήσεις

.

Περαιτέρω, είναι προφανές πως τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την  κατανάλωση – οπότε τις εισαγωγές, το ΑΕΠ πολλών χωρών κοκ. Παράλληλα, η Ευρωζώνη κινδυνεύει όσο ποτέ μέχρι σήμερα να διαλυθεί – από το προσφυγικό πρόβλημα, από το κλείσιμο των συνόρων, από τα χρέη χωρών όπως η Ιταλία, από την κακή διαχείριση της ελληνικής κρίσης κοκ.

Τέλος, ορισμένες αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Βραζιλία, ευρίσκονται ήδη στα όρια των αντοχών τους, λόγω της υπερχρέωσης τους σε δολάρια (άρθρο) – οπότε, ειδικά εάν πράγματι αυξηθούν τα αμερικανικά επιτόκια, θα χρεοκοπήσουν πολλές επιχειρήσεις τους, με ανυπολόγιστα αποτελέσματα για το χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.