Grexit: Αμήν και πότε! – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Grexit: Αμήν και πότε!

Ατυχώς, το ηχηρό μήνυμα του δημοψηφίσματος δεν αξιοποιήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα. Ακριβώς αυτό αποδεικνύει η δήλωσή του «Ανάμεσα σε μια κακή και σε μια καταστροφική επιλογή, είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε το πρώτο». «Υποχρεωμένοι».

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες).

.

Φαίνεται ότι δεν έγινε και πολύ κατανοητή η ψήφος του Ελληνικού Λαού. Αλλά, όπως λέμε, «όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος».

Εξηγούμαι.

Αρμονία 

Ένα 100% ΝΑΙ – θεωρητικά μιλώντας φυσικά – θα σήμαινε εντολή για πλήρη «υποταγή». Ένα 100% ΟΧΙ, αντίστοιχα, θα σήμαινε εντολή για πλήρη «ρήξη». Ένα οριακό αποτέλεσμα,  50% πάνω-κάτω, θα ήταν μία σαφής εντολή συμβιβασμού.

Το 61.3% είναι κάτι άλλο. Ασύλληπτο για χοντράνθρωπους. Όσο και η έννοια του μέτρου, ή – στο πεδίο της Ηθικής – η έννοια της Αριστοτελικής μεσότητας. Αυτό που έχει μέσα του ο κάθε πραγματικός Έλληνας.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, το ποσοστό του ΟΧΙ, που εκφρασμένο σε δεκαδικό αριθμό είναι 0,613, απέχει απειροελάχιστα από το 0,618 της Χρυσής Τομής. Της αρμονικής αναλογίας που ενυπάρχει σε κάθε τι υψηλής αισθητικής στο Σύμπαν.

Χρησμός

Η εντολή, λοιπόν, ήταν ακριβώς αυτή: «βρείτε τη χρυσή τομή, στην πλευρά της ρήξης». Αντίστοιχα – επεξηγώ – ένα 61.3% ΝΑΙ θα σήμαινε «βρείτε τη χρυσή τομή, στην πλευρά της υποταγής».

Αυτή και μόνον η παρατήρηση αρκεί για να κάνει τους ανά τον κόσμο νουνεχείς να υποκλιθούν στο μεγαλείο του ανακάμπτοντος λαού-ηγέτη του πλανήτη.

Την ώρα, μάλιστα, που όλοι τον έχουν ξεγραμμένο αυτόν τον υπέροχο Λαό.

Απήχηση

Αφού υποκλιθεί η παγκόσμια πνευματική κοινότητα, μετά είναι εύκολο να καταλάβουν και οι υπόλοιποι τα προφανή. Κανείς λαός στην θέση μας όχι μόνον δεν θα έβγαζε τόσο ΟΧΙ, όχι μόνο θα είχε πανικόβλητος ψηφίσει ΝΑΙ, αλλά ούτε καν θα είχε ανεχθεί να γίνει δημοψήφισμα. Κάτι σημαίνει αυτό.

Συσκότιση

Είναι χαρακτηριστική η επιτήδεια παράλειψη των δημοσκοπήσεων που δημοσιοποιούνται. Αποφεύγουν «όπως ο διάολος το λιβάνι» να ερευνήσουν την σύνθεση του ΟΧΙ σε σχέση με την κομματική προτίμηση των ψηφοφόρων. Αν το έκαναν, θα αποκαλυπτόταν η πλήρης διάλυση των κομματικών στεγανών. Το τέλος του μαντρώματος σε κομματικές στάνες επέρχεται – αν δεν είναι ήδη γεγονός.

Χειραφέτηση

Οι ψηφοφόροι – όλοι το γνωρίζουμε – ψηφίσαμε ό,τι νομίζαμε.

Και, ανεξάρτητα  από το τι ψηφίσαμε, χωριστήκαμε σε δύο βασικές κατηγορίες : σε αυτούς που σκέφθηκαν με το χέρι στην καρδιά το μέλλον των παιδιών τους και των εγγονιών τους, και στους υπόλοιπους. Από αυτούς, άλλοι σκέφθηκαν πότε να ανοίξουν οι τράπεζες, άλλοι τις επαγγελματικές τους σχέσεις με ευρωπαϊκά κονδύλια, άλλοι τον μισθό τους ή την σύνταξή τους κ.λ.π.

Ανακολουθία

Ατυχώς, αυτό το ηχηρό μήνυμα δεν αξιοποιήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα. Ακριβώς αυτό αποδεικνύει η δήλωσή του «Ανάμεσα σε μια κακή και σε μια καταστροφική επιλογή, είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε το πρώτο». «Υποχρεωμένοι».

Από το προεκλογικό «σκίσιμο του μνημονίου», μετά από 5μηνη σκληρή διαπραγμάτευση, με την χώρα σε έσχατη δοκιμασία στα βράχια, προκήρυξε – προς τιμήν του ! – δημοψήφισμα και έλαβε συντριπτικό ποσοστό. Για να το μεταφράσει, τελικά, σε μία – κατά δήλωσίν του ! – «κακή συμφωνία».

Προφανώς, η καλύτερη γι’ αυτόν εκδοχή είναι ότι αισθάνθηκε καβάλα σε ένα άλογο που δεν είχε τις αναγκαίες γνώσεις και δεξιότητες για να το ιππεύσει.

Έξοδος

Η ιστορική, ηρωική και σοφή απόφασή μας εκφράζεται αυθεντικώς ούτω πως: Friendly Grexit as soon as possible – φιλική πλήρης αποχώρηση από την Ευρώπη το συντομότερο δυνατόν. Φυσικά με ανάλογο Εθνικό Στόχο. Και, κυρίως, με επίγνωση των θεμελιωδών λόγων που υποδεικνύουν την ριζική ασυμφωνία χαρακτήρων, που καθιστά την συμβίωση ασύμφορη και για τους δύο.

Αν έχει κάποια σημασία, αυτό σκέπτονται και αρκετοί συνετοί Ευρωπαίοι.

Πλάνη

Είναι δημοφιλές να συγκρίνεται η Ευρώπη με την νεοελληνική πραγματικότητα. Αγνοείται, με αυτό τον τρόπο, το γεγονός ότι τα σημερινά μας χάλια είναι αποτέλεσμα ενός στρατηγικού λάθους μας. Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, γίναμε άκριτοι μίμοι της δύσης. Κυριολεκτικά ξενομανείς. Αυτή η νόθευση της εθνικής μας ταυτότητας, εμφανώς μας έκανε όλο και χειρότερους. Αξίζει ενδεικτικά να θυμηθούμε το «από τότε που βγήκε το συγγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο».

Αξίζει – αντίθετα – να συγκρίνουμε τις ελληνικές αξίες με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Έτσι θα πάρουμε από την Ευρώπη τα όποια χρήσιμα. Αυτή η σύγκριση θα στηρίξει την ισχυρή απόφασή μας: «Θα ξαναγίνουμε Έλληνες !».

One of a kind

Συμμετέχουμε σε μία κοινή αγορά που είναι σχεδιασμένη να τυποποιεί και να ισοπεδώνει, ευνοώντας συστηματικά το μέγεθος. Αντίθετα, το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι η μοναδική ποιότητα σε μικρές ποσότητες. Είναι σαν να βάζουμε μια ντίβα της όπερας να τραγουδήσει σε σκυλάδικο ή έναν τενίστα πρωταθλητή να παίξει ομαδικό άθλημα – π.χ. μπάσκετ.

Λάθος εθνικό marketing.

Κηφήνες

Ενώ το βασικό μας πρόβλημα είναι το ευστόχως αποκαλούμενο «ελληνοελληνικό» πρόβλημα, με την ένταξή μας ενισχύεται η μία «παράταξη». Αυτοί που κάποτε ήταν κοτζαμπάσηδες και γερμανοτσολιάδες, τώρα είναι προνομιούχα στελέχη της κοινοτικής νομενκλατούρας, επιτήδειοι πολιτικοί διαμεσολαβητές και κρατικοδίαιτα τρωκτικά. Και οι δημιουργικοί Έλληνες έχουν εξοντωθεί, σχεδόν ολοκληρωτικά.

Λάθος αντίληψη για την λύση στα πατροπαράδοτα φυλετικά μας προβλήματα.  Λάθος αντίληψη και για τον εκσυγχρονισμό, που μάλιστα πλασάρεται επιτηδείως.

Προτεραιότητες

Οι Ευρωπαίοι έχουν ψηλά στις προτεραιότητές τους την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων. Λεπτομέρεια η υποκρισία στην τήρησή τους όταν δεν τους βολεύουν. Εμείς έχουμε στο πετσί μας ότι οι κανόνες ισχύουν όταν αξίζει να ισχύουν. Έχουμε στο DNA μας ότι οι περιστάσεις μπορεί να υπαγορεύσουν ένα συνετό «Εώμεν τους νόμους καθεύδειν». Ακατανόητα νοήματα για απογόνους του Ρωμαϊκού “dura lex sed lex” – σκληρός ο νόμος αλλά νόμος.

Ριζική ασυμβατότητα, που αναδεικνύεται ανάγλυφα στη διαπραγμάτευση.

Μεταρρυθμίσεις

Η πνευματική ένδεια της σύγχρονης Ευρώπης οδηγεί στην χαρακτηριστική αδιαφορία για διεξοδική αναζήτηση του απωτέρου αιτίου, όπως και στην επιτήδεια συγκάλυψη ευθυνών και υπαιτίων. Με ιδιαίτερη προχειρότητα προχωρούν σε χωρίς πυξίδα αλλαγές, που με χαρακτηριστικό θράσος τις βαφτίζουν μεταρρυθμίσεις. Δεν τους περνά από το μυαλό ότι λύσεις που – έστω ! – απέδωσαν αλλού, δεν κάνουν για την Ελλάδα. Δεν τους περνά καν από το μυαλό ότι υπάρχουν «κομψές» λύσεις.

Πλήρως άστοχος σχεδιασμός μέτρων για το ξεπέρασμα της κρίσης.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!