Έκτακτη τραπεζική ρευστότητα – Σελίδα 2 – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Έκτακτη τραπεζική ρευστότητα

Η ΕΚΤ ανταποκρινόμενη μερικώς στο θεσμικό της ρόλο ξεκίνησε να παρέχει ρευστότητα μέσω του ELA ίση με 60 δις στις αρχές του Φεβ.2015 και η οποία σήμερα έχει φτάσει σχεδόν τα 90 δις λόγω των αυξανόμενων εκροών από τους Έλληνες καταθέτες.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - Ελλάδα, ELA, τράπεζες

Ευρωζώνη, ΕΚΤ, Ελλάδα – η εξέλιξη στη παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA.

.

Πλέον οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκονται στα ιστορικά χαμηλά – τουλάχιστον σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και εκτιμήσεις μας για τον Ιούνιο. Όσο μειώνονταν οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα η ΕΚΤ ήταν παρούσα δίνοντας ,την ακριβότερη φυσικά, παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Παράλληλα, οι φωνές εντός και εκτός της ΕΚΤ για επιβολή capital controls και όχι συνέχιση της ενίσχυσης του ELA – η ακόμα και μείωση ή διακοπή του – πληθαίνουν με τη Γερμανία να πρωτοστατεί. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας θεωρεί ότι κακώς έχει παραταθεί η χρήση του ELA για τόσο διάστημα και δίνεται «οξυγόνο» στις ελληνικές τράπεζες και οτι θα έπρεπε να επιβληθούν capital controls και κούρεμα καταθέσεων.

Η μείωση στις εγχώριες καταθέσεις (στα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις) ήταν σημαντική με αποκορύφωμα το περασμένο μήνα – δεν έχουν ανακοινωθεί τα επίσημα στοιχεία από τη Τράπεζα της Ελλάδος – όπου εκτιμάμε ότι έκλεισε με εκροές 10-12δις ευρώ. Στο παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζονται με τις ράβδους οι συνεχώς μειούμενες καταθέσεις και με τη γραμμή (δεξιός άξονας) τα ποσά που αντλούσαν οι ελληνικές τράπεζες μέσω ELA. Με τη ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και τη λήξη του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, η ΕΚΤ ουσιαστικά πάγωσε το ποσό του ELA, αναμένοντας τη κατάληξη των διαπραγματεύσεων και «εκβιάζοντας» την ελληνική κυβέρνηση.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - Ελλάδα, ELA, καταθέσεις, τράπεζες

.

Η ΕΚΤ έδινε ρευστότητα με το σταγονόμετρο καθ’ όλη της διάρκεια του 2015, διατηρώντας παρόλα’αυτά το τραπεζικό μας σύστημα ζωντανό.  Θα μπορούσε η ΕΚΤ να μειώσει τη παροχή ρευστότητας ή να επιβάλλει αυστηρότερους όρους στα ‘χαρτιά’ – τίτλους που δέχεται ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση αλλά ευτυχώς δεν το έκανε παρόλες τις πιέσεις κάποιων από τους εταίρους μας.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν φτάσει να λαμβάνουν ρευστότητα παρόμοια αυτής που λάμβαναν το Μάιο του 2012 όταν όλοι προέβλεπαν τη μετάβαση στη δραχμή. Φυσικά υπάρχει μια σημαντική διαφορά με το Μάιο του 2012, καθώς τότε ο ELA έφτασε περί τα 100δις αλλά παράλληλα οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήταν 157δις. Σήμερα οι καταθέσεις είναι περί τα 120 δις – 37 δις λιγότερες και οι ελληνικές τράπεζες ασφυκτιούν.

Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζονται οι εκροές καταθέσεων στο τέλος κάθε μήνα από τη εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΚΤ για αυστηρότερα κριτήρια άντλησης ρευστότητας και η αντίστοιχη μεταβολή/αύξηση στον ELA.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - Ελλάδα, ELA, καταθέσεις, τράπεζες 2

Ελλάδα, τράπεζες – οι εκροές καταθέσεων στους τελευταίους 5 μήνες (γαλάζιο κομμάτι) και η παροχή ρευστότητας μέσω του ELA (πορτοκαλί κομμάτι). Οι αξίες σε δις ευρώ.

.

Πάμε λοιπόν να κλείσουμε τη ανάλυση και να δούμε τα σημεία κλειδιά. Τον Φεβρουάριο του 2015 η ΕΚΤ στα πλαίσια της λήξης του 2ου μνημονίου και δεδομένης της μη επιτυχούς κατάληξης του προγράμματος στήριξης αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού και η παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες δεν είναι πλέον τόσο άμεση και φτηνή όπως το προηγούμενο διάστημα.

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να ελπίζει στη πλήρη εφαρμογή του θεσμικού ρόλου της ΕΚΤ και προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τους εταίρους μας κάτι καλύτερο σε σχέση με τα προηγούμενα 2 μνημόνια, δηλώνοντας παντού ότι δεν θέλει νέο μνημόνιο.

Το κλίμα αβεβαιότητας προκαλεί έντονη ανησυχία στους καταθέτες και οι εκροές αυξάνονται με αποκορύφωμα τον Ιούνιο του 2015, όπου φτάνουμε σε ρήξη στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς-Τρόικα και πάμε στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώνεται να αποφασίσει τα capital controls με το μέγιστό όριο ανάληψης από ΑΤΜ στα 60 ευρώ και να κλείσει τις ελληνικές τράπεζες για μια εβδομάδα για να σταματήσει η «αιμορραγία» στις καταθέσεις και να αποφύγει τη ολική κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Η ΕΚΤ το ίδιο διάστημα σταματάει να αυξάνει το πόσο της χρηματοδότησης μέσω του  ELA, ενδεχομένως λόγω των ισχυρών πολιτικών πιέσεων από συγκεκριμένα μέλη – κεντρικούς τραπεζίτες.

Ένα βασικό ερώτημα λοιπόν είναι ποιος πραγματικά ευθύνεται για το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών (bank holiday) και την επιβολή ελέγχων κεφαλαίου(capital controls), που έχουν δημιουργήσει ατελείωτες ουρές στα ΑΤΜ υπό το φόβο αλλαγής νομίσματος ή/και υποτίμησης. Το πιο σημαντικό όμως είναι πότε και με ποιο κόστος το τραπεζικό σύστημα θα επανέλθει στη ζωή.

Η ελληνική πλευρά ενώ γνώριζε τις αλλαγές από πλευράς ΕΚΤ φαίνεται να υποτίμησε τη δυναμική των εκροών στις καταθέσεις και τις πολιτικές επιρροές εντός ΕΚΤ και σίγουρα δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγει το χάος και τη Παρ‘ολίγο κατάρρευση.  Αναγκάστηκε να προχωρήσει στα capital controls ενώ θα μπορούσε να είχε πάρει μέτρα πολύ νωρίτερα για να αποφύγει αυτή τη κατάσταση.

Δεδομένης της κατάστασης η ΕΚΤ είναι πλέον ο βασικός συντονιστής των εξελίξεων και δυστυχώς από τις αρχές του χρόνου έχει δείξει ότι δεν αρκείται στο θεσμικό / τεχνοκρατικό της ρόλο αλλά επηρεάζεται από πολιτικές σκοπιμότητες.

Ο κίνδυνος παραμένει και εκτιμώ ότι σήμερα 6 Ιουλίου η ΕΚΤ θα αυξήσει οριακά τον ELA (max 200-300 εκατ.) εν αναμονή των εξελίξεων στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά σε καμία περίπτωση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν σημαίνει ότι πρέπει να πανηγυρίζουμε. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και ήδη οι περισσότεροι μιλάνε για Grexit…

ΣυγγραφέαςΔημήτρης Λεϊμονής, Σύμβουλος Επενδύσεων & Financial Trainer

linkedIn icon

https://gr.linkedin.com/in/leimonis

Twitter-icon-size1http://twitter.com/dnl23

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!