Η Ελλάδα και οι BRICS – The Analyst

Η Ελλάδα και οι BRICS

Email this page.
Print Friendly, PDF & Email

ΕΙΚΟΝΑ---μεσαία-τάξη Εξ. Η Ελλάδα και οι BRICS

Το κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα/πρόβλημα της χώρας μας με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι η παγίδα της μεσαίας τάξης, η οποία οφείλεται στους αδύναμους, μη λειτουργικούς Θεσμούς – ιδιαίτερα στην πολιτική ανικανότητα και διαφθορά

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

«Στους χρηματοπιστωτικούς κύκλους συζητείται για πρώτη φορά, ποιός από τους συντελεστές της Τρόικα έχει συμφέρον να ανατρέψει την ελληνική κυβέρνηση – αναφέροντας πως επιδιώκεται μία κρίση, για να επιτευχθεί μία πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα.

Άλλοι βέβαια θεωρούν πως η ίδια η ελληνική κυβέρνηση διαρρέει τέτοια σενάρια συνωμοσίας – για να καλύψει την παταγώδη αποτυχία της, καθώς επίσης για να αποδεσμευθεί από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Και στις δύο περιπτώσεις, πρόκειται ασφαλώς για ένα παιχνίδι με τη φωτιά – το οποίο δεν ωφελεί κανέναν».

.

Άρθρο

Το χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών είναι κάτι που ίσως δεν γίνεται αντιληπτό, ενώ μάλλον πρόκειται για μία ευφυή ανακάλυψη των απλών Ελλήνων Πολιτών, χωρίς να έχουν απαραίτητα οικονομικές γνώσεις: η απομάκρυνση τους από τα ηλεκτρονικά, χωρίς αντίκρισμα χρήματα, τα οποία μπορούν ανά πάσα στιγμή να φορολογηθούν, να δεσμευθούν ή να χρησιμοποιηθούν για τη διάσωση των τραπεζών ή/και της οικονομίας της χώρας, είτε εκούσια από την κυβέρνηση, είτε κατ’ εντολή των δανειστών της.

«Cash is King», φαίνεται λοιπόν πως έχουν συμπεράνει οι Έλληνες, επιδιδόμενοι σε μικρές αλλά συνεχείς τραπεζικές επιθέσεις (Bank runs), λόγω κυρίως της μη εμπιστοσύνης τους στην κυβέρνηση τους – έχοντας αποσύρει περί τα 2 δις € το Σαββατοκύριακο,  καθώς επίσης 1,5 δις € τη Δευτέρα, σύμφωνα με τους FT. Από την αρχή του έτους δε η φυγή των κεφαλαίων από τις τράπεζες συνεχίζεται, με βάση τη γαλάζια καμπύλη στο γράφημα που ακολουθεί – ενώ τα χαρτονομίσματα που ευρίσκονται σε κυκλοφορία εντός της Ελλάδας αυξάνονται ραγδαία (σκούρα καμπύλη).

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - Ελλάδα, χρήμα, τράπεζες

.

Μία κανονική τραπεζική επίθεση δεν έχει συμβεί βέβαια, γεγονός που επιβεβαιώνει ξανά την ευφυΐα των Ελλήνων – ενώ η χώρα μετατρέπεται σταδιακά σε μία οικονομία μετρητών, η οποία έχει γίνει εφικτή με τη βοήθεια της ΕΚΤ και του έκτακτου προγράμματος ρευστότητας που παρέχει στις ελληνικές τράπεζες (ELA, άνω των 86 δις €).

Η ευθύνη της εξέλιξης αυτής δεν βαρύνει προφανώς τους Πολίτες, αφού τρομοκρατούνται καθημερινά από τα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ – είτε σκόπιμα, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης μέσω του καθεστώτος πανικού που θα συνόδευε μία άτακτη χρεοκοπία, είτε ανόητα.

.

Οι BRICS

Περαιτέρω, επειδή η κυβέρνηση αναφέρεται συχνά στις χώρες των BRICS, έχω την άποψη πως δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση – κυρίως επειδή οι ηγεσίες αυτών των κρατών υπαγορεύουν τις σημαντικότερες οικονομικές αποφάσεις τους στους διάφορους Θεσμούς τους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ρίσκο των ανισορροπιών, καθώς επίσης των κρίσεων.

Αναλυτικότερα, πριν από μερικά χρόνια προβλεπόταν από πολλούς πως οι χώρες αυτές θα εξελίσσονταν στις ατμομηχανές της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Εν τούτοις, η εποχή της άνθισης τους έχει πλέον περάσει, με τις οικονομίες της Βραζιλίας και της Ρωσίας να «συστέλλονται», ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας και της Νότιας Αφρικής έχει επιβραδυνθεί.

Μόνο η Ινδία αναπτύσσεται με μεγαλύτερο ρυθμό από την Κίνα, αν και αντιμετωπίζει συνεχώς νέα προβλήματα (άρθρο) – ενώ το ΑΕΠ της είναι αρκετά χαμηλότερο (γράφημα, διακεκομμένη γραμμή, δεξιά στήλη η Κίνα).

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - Ινδία, Κίνα, ΑΕΠ, ανάπτυξη

.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)
Ανοιχτή Συνδρομή
Εμείς την ορεξη και την εργατικότητα την έχουμε. ‘Οραμα διαθέτουμε. Γνώσεις αρκετές. Στηρίξτε τη προσπάθειά μας να γίνουμε ο καταλύτης, για τη συλλογική εξέλιξη της κοινωνίας και της χώρας μας.
*Σχεδιάζουμε να "ανταμείψουμε" τους Συνδρομητές μας σύντομα για την υποστήριξή τους.
Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×