Γράμμα σε έναν Έλληνα πατριώτη – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Γράμμα σε έναν Έλληνα πατριώτη

Φίλε μου,

Σίγουρα, περιμένεις με ενδιαφέρον την αυριανή (22/6/15) ειδική σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αποκλειστικό θέμα την χώρα μας. Και, πιθανότατα, έχεις ήδη κάνει μία πρόβλεψη για το τι θα προκύψει. Όχι – φυσικά – ακριβώς τί θα προκύψει, αλλά σε ποια κατεύθυνση θα είναι.

Σου γράφω, αυτήν την κρίσιμη ώρα, για να δούμε αλλιώς την πρόβλεψή μας. Το τί σημαίνει αυτό το «αλλιώς», θα το δεις προς το τέλος αυτού του γράμματος. Εννοείται πως αυτό το «αλλιώς» είναι απλώς η γνώμη μου.

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες).

Ενδεχόμενο πρώτον  

Μία πρώτη σκέψη είναι ότι θα έχουμε απλώς έναν ακόμη συμβιβασμό.

Σε αυτά είναι «μανούλες» οι κοινοτικοί. Στήνουν τρικούβερτους καυγάδες, αλλά βρίσκουν τελικά τρόπο να συμβιβάσουν τα συμφέροντά τους. Επιδερμικές λύσεις, τις οποίες βαφτίζουν κατά το δοκούν. Όπως τώρα που απλά εισπρακτικά μέτρα τα βαφτίζουν «Μεταρρυθμίσεις».

Σε μία παλαιότερη σύνοδο κορυφής, λόγου χάριν, οι συμμετέχοντες βγήκαν για διάλειμμα στον πανέμορφο κήπο του θερέτρου που τους φιλοξενούσε. Αλλά, στο περίτεχνο μεσαιωνικό πηγάδι του κήπου, είχε πέσει μέσα ένας σκύλος. Και γαύγιζε.

Μαζεύτηκαν, λοιπόν, γύρω από το πηγάδι και – ένας-ένας και με τη σειρά – έβλεπαν το δυστυχές ζωντανό να καλεί απεγνωσμένα σε βοήθεια. Και, κάποια στιγμή, κάποιος από τους συγκεντρωμένους, αναρωτήθηκε εις επήκοον όλων : «πώς θα τον βγάλουμε;».

Έγινε ευρύς δημοκρατικός διάλογος. Ακούσθηκαν διάφορες ιδέες. Και αποφάσισαν ομοφώνως και τον έβγαλαν …Τζακ !

Φυσικά πρόκειται για ανέκδοτο. Αλλά «για ανέκδοτο» θα πάρουν και οι αγορές μία οποιαδήποτε διστακτική απόφαση της συνόδου κορυφής. Το «πιστόλιασμα» θα είναι ανελέητο.

.

Διακύβευμα

Ήδη, από καιρό, «τιμωρείται» η πολύμηνη δυστοκία, στα κρατικά ομόλογα και την διεθνή ισοτιμία του ευρώ. Οι εντυπώσεις από την απίστευτη ανεπάρκεια στην διαχείριση της ελληνικής κρίσης, αθροίζονται με τις ευρύτερες ανησυχίες για την πορεία του ευρώ, την κρίση χρέους των χωρών του Νότου, τα προβλήματα ακόμη και της άλλοτε κραταιάς Deutschebank.

Η αποδοχή της πραγματικότητας, από τους μακαρίως βολεμένους εταίρους μας, υπήρξε βαθμιαία έως απελπιστικά αργή. Πολλοί ισχυροί θερμοκέφαλοι δυσκολεύονται, ακόμη και τώρα, να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν σηκώνει άλλα αστεία με το μέλλον της, με το μέλλον των παιδιών της.

Δεν σηκώνουμε άλλα πειράματα και αποτυχίες. Θέλουμε μία λύση με προοπτική, αλλιώς θα το κάνουμε «Κούγκι». Και, με πολλαπλώς, ρητώς και εμπράκτως εκφρασμένη αυτή την απόφαση, εξακολουθούν να στέλνουν κάθε τόσο και από ένα τελεσίγραφο. Αλλά, μετά από τόσους μήνες, ακόμη και οι ισχυροί θερμοκέφαλοι καταλαβαίνουν ότι το θέμα είναι τόσο σοβαρό, ώστε να δικαιολογεί ειδική σύνοδο κορυφής.

Οι αγορές είναι σε θέση να σταθμίσουν τί θα γίνει. Και όσο και αν ξενίζει πολλούς και διάφορους, οι αγορές είναι ο μεγάλος σύμμαχος της (χωρίς εισαγωγικά ) αλήθειας μας. Οι αγορές είναι που απειλούν με σκληρή τιμωρία τα ημίμετρα και την κοντόφθαλμη αντιμετώπιση που δικαίως αρνούμαστε.

.

Ενδεχόμενο δεύτερον

Ρήξη. Οι εταίροι μας, δηλαδή, μας «αφήνουν στην τύχη μας».

Εκεί που έχουν φθάσει τα πράγματα με τους διάφορους θερμοκέφαλους, δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο. Ρήξη μπορεί να προκύψει και σε «δεύτερο χρόνο», με τυχόν δυσκολίες να «περάσει» κάποια συμφωνία κορυφής από το ελληνικό ή άλλο κοινοβούλιο.

Αξίζει στο σημείο αυτό να προσέξουμε τί δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του (20/6/15) στο γερμανικό περιοδικό Spiegel: «είτε όλοι κερδίζουν είτε όλοι χάνουν».

Μία ακόμη φωνή σύνεσης, ο βρετανικός Economist, σημειώνει : «Το πρόβλημα είναι ότι εκτός και αν η Ελλάδα και η Ευρωζώνη αλλάξουν τους όρους της σχέσης τους, τότε δεν θα είναι και πολύ η καλύτερη η κατάσταση αν συνεχίσουν μαζί».

Το δεύτερο ενδεχόμενο, η ρήξη, δεν θα είναι τίποτα άλλο από μία περίτρανη απόδειξη ότι η Ευρώπη είναι ένα απέραντο φρενοκομείο. Και «γαία πυρί μειχθήτω».

.

Ο εξωγενής παράγοντας

Ήδη παίζεται προσεκτικά το «χαρτί-Ρωσία», και δυνητικά θα μπορούσε να είναι μία λύση. Ιδίως με ευρύτερη προσέγγιση των BRICS. Αλλά κάθε συνετός αντιλαμβάνεται το προφανές : το «χαρτί-Ελλάδα» για την Ρωσία, αλλά και την ανερχόμενη υπερδύναμη Κίνα, έχει όριο. Δεν πρόκειται να αποτολμήσουν απότομα μια μεγάλη γεωστρατηγική αλλαγή. Άλλωστε τους είμαστε σαφώς χρησιμότεροι ως μέλος της Ε.Ε. – τουλάχιστον τώρα.

Στα πλαίσια αυτά, η περίπτωση να λυθεί το άμεσο πρόβλημα ρευστότητας της χώρας μας με εξ Ανατολών χειρονομίες – ευπρόσδεκτες φυσικά – θα πρέπει μάλλον να θεωρηθεί καρύκευμα σε ένα από τα δύο πρώτα ενδεχόμενα. Υπό προϋποθέσεις, μπορεί ακόμη και να ανακουφίσει τους «πνιγμένους» στο πρόβλημα εταίρους μας. Ή να τους βοηθήσει επικοινωνιακά να «περάσουν» αποφάσεις …

Σίγουρα, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ξεχάσουμε τις όποιες σκέψεις ότι ο οιοσδήποτε θα αρχίσει να μας δίνει θαλασσοδάνεια ή να μας χαρτζιλικώνει γενναία. Ρώσοι και Κινέζοι, επί του προκειμένου, δεν είναι και παγκόσμιοι πρωταθλητές …

Κάπως έτσι, θα χρειασθεί να κοιτάξουμε την παραγωγική ανασυγκρότησή μας. Σοβαρά.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!