Το πρωτογενές πλεόνασμα και η διαγραφή – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρωτογενές πλεόνασμα και η διαγραφή

ΕΙΚΟΝΑ-Ελλάδα

Ο ρεαλισμός και η φυσική πορεία των πραγμάτων επιβάλει την διαμόρφωση πλαισίου ομαλής αποπληρωμής στην βάση των συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική οικονομία.

.

Το πρωτογενές πλεόνασμα ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής διαχείρισης καταρχήν κρίνεται θετικά και αυτό διότι μετά από χρόνια πρωτογενών ελλειμμάτων οι θυσίες του ελληνικού λαού έχουν κάποιο ορατό αποτέλεσμα.

Η πιο σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή που γνώρισε ο δυτικός κόσμος εντός του πιο ασφυκτικού  χρονικού διαστήματος έχει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, φυσικά με τεράστιο κόστος για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Το πλεόνασμα έχει τεράστιο κοινωνικό κόστος το οποίο δεν μπορεί να αποτιμηθεί με οικονομικούς όρους.

Η φτωχοποίηση ενός μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού, η κοινωνική περιθωριοποίηση ενός άλλου καθώς και η διόγκωση της ανεργίας ειδικά των νέων ανθρώπων σε επίπεδα γενοκτονίας δεν μπορούν να αποτιμηθούν με απόλυτο τρόπο όπως η γενεσιουργός αίτια τους στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Φυσικά κάθε προσπάθεια αποκατάστασης της δημοσιονομικής τάξης μετά από χρόνια πλασματικής ευδαιμονίας θα είχε ανάλογα θύματα. Πόσο όμως χρήσιμη ήταν η δημιουργία του πρωτογενούς πλεονάσματος;

Καταρχήν ο στόχος των πλεονασμάτων  τέθηκε  από τους δανειστές μας για να καθορίσει το ορατό αποτέλεσμα μιας προσπάθειας. Το πλεόνασμα όριζε την αλλαγή νοοτροπίας και οικονομικής διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών.

Φυσικά πέρα από το ψυχολογικό επίπεδο ή και το επίπεδο των συμβολισμών ένα πρωτογενές πλεόνασμα για να επιτυγχάνει τον στόχο του πρέπει σε πρώτη φάση να καλύπτει τους ετήσιους τόκους ώστε να μην υπάρχει νέος δανεισμός και σε δεύτερη φάση να έχει τέτοια δυναμική που να καλύπτει και ένα μέρος των χρεολυσίων ώστε να λειτουργεί με απόλυτο τρόπο προς την κατεύθυνση αποπληρωμής του.

Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει οπότε η χρησιμότητα του εξαντλείται σε όρους συμβολισμού. Συμβολισμού όμως που υπό προϋποθέσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια πολιτικής διαπραγμάτευσης για την διαγράφη μέρους του δημοσίου χρέους.

Το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο παρά το PSI  του Μαρτίου 2012 όταν και διαγράφηκε χρέος 106 δις € και παρά την επαναγορά ομολόγων του Δεκεμβρίου 2012 όπου διαγράφηκε επιπλέον χρέος 20,6 δις €.

Το πρόβλημα του χρέους παραμένει οξύτατο. Οι θυσίες των ελλήνων πολιτών  δεν πρόκειται να το επιλύσουν. Χρειάζεται πλέον οριστική λύση.

Εφόσον η  δημοσιονομική αποκατάσταση  παρά το μεγάλο κοινωνικό κόστος  βρήκε στο πρωτογενές πλεόνασμα την θετική αποτίμηση της πρέπει η Ευρωζώνη να προχωρήσει στην ενεργοποίηση της πρόβλεψης της συμφωνίας του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 για την μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Είτε μέσω της άμεσης διαγραφής, λύση ιδανική πλην πολιτικά δύσκολη, είτε μέσω της μετακύλησης του σε βάθος χρόνου με την παράλληλη μείωση των επιτοκίων,  με επιτόκια που θα προσεγγίζουν το μηδέν.

Το χρέος της Γενικής κυβέρνησης στο τέλος του 2014  ανήλθε στα 318,6 δις € ή στο 174,8% του ΑΕΠ έναντι 318,9 δις € ή στο 175,1% του ΑΕΠ το 2013 και έναντι 303,9 δις € και 157,2% του ΑΕΠ το 2012.

Στην ουσία ομιλούμαι για μια αύξηση 14,7 δις € ή 17,6 εκατοστιαίων μονάδων μεταξύ του 2012 και του 2014.

Εάν λάβουμε υπόψη ότι για την μείωση του χρέους απαιτούνται ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης 4-6%, πρωτογενή πλεονάσματα 6%, επιτόκια συνεχώς μικρότερα του ρυθμού ανάπτυξης και σημαντικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, τότε γίνεται αντιληπτό ότι μείωση του δημοσίου χρέους με συμβατικούς όρους δεν πρέπει να αναμένουμε στο προσεχές και τουλάχιστον ορατό διάστημα.

Άρα ο ρεαλισμός και η φυσική πορεία των πραγμάτων επιβάλει την διαμόρφωση πλαισίου ομαλής αποπληρωμής στην βάση των συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική οικονομία.

Με βασική προϋπόθεση την  δημοσιονομική τάξη η οποία πιστεύουμε ότι θα γίνει πλέον κουλτούρα πολιτικών και πολιτών το δημόσιο χρέος  μπορεί να εξυπηρετηθεί με ομαλό τρόπο εάν υπάρξει η αναγκαία αλληλεγγύη των εταίρων μας.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!