«Αντικειμενικές» ή ρεαλιστικές αξίες ακινήτων; – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

«Αντικειμενικές» ή ρεαλιστικές αξίες ακινήτων;

ΑΜΕΣΕΣ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

  • Υπόθεση εργασίας

Ας υποθέσουμε ότι η χώρας μας υιοθετεί άμεσα το προτεινόμενο σύστημα και προχωρεί στην αντίστοιχη αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο. Καταργείται δηλαδή το αντικειμενικό σύστημα, και θεσμοθετείται το ρεαλιστικό.

Ας φαντασθούμε – γιατί όχι ; – τι θα προέκυπτε.

  • Φορολογική δικαιοσύνη

Παράδεισος του ειλικρινούς φορολογούμενου. Τέρμα στις πελατειακές εξυπηρετήσεις ημετέρων.

  • Δραστική περιστολή της φοροδιαφυγής

Η κύρια πηγή φοροδιαφυγής σήμερα δεν είναι στις τιμές ζώνης αλλά στο δηλούμενο ακίνητο. Σήμερα φορολογείται το τυπικά υφιστάμενο ακίνητο. Πολλές φορές, ούτε καν αυτό. Είναι γνωστό π.χ. ότι βίλλες σε κοσμοπολίτικα νησιά «είναι» εξωκκλήσια, ότι «υπόγεια» δεν είναι υπόγεια, ότι τα αυθαίρετα έχουν μόνον δικαιώματα, ότι προσθήκες με άδεια παραμένουν φορολογικώς στο απυρόβλητο.

Όλα αυτά εξαλείφονται τελείως αβίαστα με το προτεινόμενο σύστημα.

  • Αποτελεσματική κτηματαγορά

Το ρεαλιστικό σύστημα, υπό τύπον «συντονιστή της αγοράς» (market maker), συγκεντρώνει στοιχεία χρήσιμα για τις αντίστοιχες συναλλαγές. Τα στοιχεία αξίας είναι πρωτοφανούς εγκυρότητας και αξιοπιστίας.

Συνεπώς, ο απαραίτητος αντιπραγματισμός των συναλλασσόμενων έχει εδραία αφετηρία. Ταυτόχρονα, τα αμέσως διαθέσιμα στοιχεία δικαιούχου (ενδεχομένως και συνδικαιούχων) διευκολύνουν σημαντικά τις συναλλαγές.

Γνώστες της κτηματαγοράς, και ιδιαίτερα των σημερινών συνθηκών, διαβεβαιώνουν χωρίς δισταγμό ότι η σχετική αβεβαιότητα (ιδιοκτησιακό, αξία) είναι κατά πολύ σημαντικότερη στην αγορά από το γνωστό «ρίσκο χώρας» – τουλάχιστον ως προς την εμπορευσιμότητα των ακινήτων μας.

  • Οφέλη κατά κλάδο

Τα άμεσα οφέλη μεσιτών, συμβολαιογράφων, μηχανικών, δικηγόρων είναι περιττό να αναλυθούν – τουλάχιστον για όσους πείθονται από τις εκτιμήσεις που προαναφέρθηκαν. Είναι απλώς προφανή.

  • Αξιοπρέπεια

Το προτεινόμενο σύστημα διευθετεί κατά άριστο τρόπο το κατά τον Αριστοτέλη πρώτιστο ζητούμενο από ένα πολίτευμα: την ρύθμιση των ιδιοκτησιακών θεμάτων [βλ. «Πολιτικά», καθώς και άρθρο Προμελέτη σύγχρονης Αριστοτελικής Πολιτείας (α)].

Καθώς το ζήτημα της οριοθέτησης και εξασφάλισης των ιδιοκτησιών έχει πιά ρυθμισθεί – τουλάχιστον από θεσμική πλευρά – εδώ ρυθμίζεται αποτελεσματικά και το ζήτημα της διοικητικής αποτίμησης αξιών των ακινήτων. Και, βάσει αυτής, κλείνει το κεφαλαιώδες ζήτημα της φορολογίας ακινήτων, καθώς και εν γένει της διοικητικής αντιμετώπισης, της εγγείου ιδιοκτησίας.

.

ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

Υποθετικά μιλώντας πάντα, αναμένονται δευτερογενείς ευεργετικές αλλαγές στο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον. Ας δούμε επιγραμματικά τις κυριότερες.

  • Δημόσια έργα

Οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν την γάγγραινα των απαλλοτριώσεων, ως ένα βασικό ανασταλτικό παράγοντα στην εκτέλεση των δημοσίων έργων – ιδίως συγκοινωνιακών και υδραυλικών. Οι απαλλοτριώσεις χρονίζουν στα δικαστήρια, κυκλώματα επιτηδείων φουσκώνουν με απίστευτη απληστία («κατσάβραχα Καρπενησίου σε τιμές Κολωνακίου») τις δικαστικώς καθοριζόμενες αποζημιώσεις κ.α.

Το πρόβλημα, τουλάχιστον για τις από εδώ και πέρα κηρυσσόμενες απαλλοτριώσεις, λύνεται δραστικά. Στη ρίζα του.

Από θετική πλευρά, το ρεαλιστικό σύστημα, δίνει την δυνατότητα σχεδιασμού των αναπτυξιακών δημοσίων έργων, και ιδιαίτερα των δημοτικών, με γνώμονα σχεδιασμούς συναρτημένους με τις αξίες ακινήτων της περιοχής. Τα τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα αποκτούν άλλη διάσταση.

  • Πελατειακό σύστημα

Το συντριπτικό κτύπημα στο πελατειακό πολιτικό σύστημα, και μάλιστα στον νευραλγικό χώρο της ακίνητης περιουσίας, μπορεί κάλλιστα να είναι απλώς η αρχή …

  • «Κόκκινα» δάνεια

Αν πράγματι είναι εύλογες οι ως άνω προσδοκίες ανάπτυξης των ακινήτων, προκύπτει η εξής χρήσιμη παρομοίωση:

Ένας τσοπάνης έχει μαντρί καταχρεωμένο. Εισόδημα 10.000 ευρώ ετησίως, θαλασσοδανειακές υποχρεώσεις 100.000 ευρώ. Δεν «βγαίνει» – με τίποτα.

Αν – αν ! – το μαντρί γίνει prive club, λόγω εξαιρετικών φυσικών προσόντων, και προσδοκάται βασίμως ετήσιο εισόδημα άλλου επιπέδου, για πόσο θα είναι ακόμη μη εξυπηρετούμενο το δάνειο;

Απάντηση: για όσο καιρό, εγκλωβισμένοι στην διαχείριση της μιζέριας, θα βλέπουμε μόνο το «μαντρί» και τα αδιέξοδά του. Τόσο απλό, τόσο ωμό.

  • Επανεκκίνηση της Οικονομίας

No more comments.

  • Ηθική Αναγέννησή

Όλες οι προαναφερθείσες οικονομικής φύσεως προσδοκίες, που κάλλιστα θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν και ως «όνειρα θερινής νυκτός», ωχριούν μπροστά στην ποιοτική αλλαγή στις σχέσεις κράτους-πολίτη.

Ο σημερινός υπήκοος ενός δυτικού κράτους, καθαρά Ρωμαϊκού ρυθμού, δεν συλλαμβάνει πώς είναι δυνατόν να αποδώσει ένα σύστημα που δεν επιβάλλει στον πολίτη υποχρεώσεις. Και μάλιστα κατά γράμμα.

Κατά βάθος, πρόκειται για επιστροφή στις ελληνικές αντιλήψεις περί κράτους. Σήμερα είναι αυτονόητη η εξάσκηση εξαναγκασμού από πλευράς του κράτους. Τα κατά καιρούς «μέτρα» επιβάλλονται, δεν διανοούνται καν να πείσουν. Το προτεινόμενο ρεαλιστικό σύστημα αφ’ ενός φιλοδοξεί να πείσει και αφ’ ετέρου θέτει τον φορολογούμενο προ αναπόδραστων συνεπειών τυχόν ανειλικρίνειάς του.

Ο προτεινόμενος νέος θεσμός, αντί του εξαναγκασμού, προδιαγράφεται και προσδοκά να επαναφέρει στη μόδα το φιλότιμο. Την κατά συνείδηση κοινωνική συμμόρφωση. Το παγκοσμίως μοναδικό χαρακτηριστικό αυτού του υπέροχου λαού.

.

ΣΥΓΚΥΡΙΑ

  • Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Εκτιμάται ότι η πρόταση προσαρμόζεται άριστα στις διαθέσεις των σημερινών κυβερνητικών εταίρων.

Αφ’ ενός είναι σαφείς οι κυβερνητικές διαθέσεις κάθαρσης και δυναμικών λύσεων. Κατ’ αυτή την έννοια, προτάσεις εξυγίανσης θεσμών, και μάλιστα άμεσα αποδοτικές, είναι δύσκολο να αγνοηθούν.

Ταυτόχρονα, ίσως αξίζει προσοχής ότι στο συγγενές θέμα των τελών κυκλοφορίας προωθείται ρύθμιση στην ίδια λογική. Θα λαμβάνεται υπ’ όψιν η αξία και όχι ο κυβισμός, όπως μέχρι τώρα.

Ιδιαίτερα, μάλιστα, οι ΑΝΕΛ καλούνται να επιβεβαιώσουν την εκ των βασικών τους διακηρύξεων περί υποστήριξης της «Υγιούς επιχειρηματικότητας».

  • Διαπραγμάτευση χρέους

Η πρόταση δίνει την δυνατότητα θεαματικής «ρελάνς» στις απαιτήσεις τον δανειστών, καθώς και των «εταίρων» μας, για «μεταρρυθμίσεις» εξ αντιγραφής. Μεταρρυθμίσεις κατ’ όνομα και μόνον, όλως ακατάλληλες για την Ελλάδα. Και σίγουρα καταδικασμένες σε αποτυχία, όσο προωθούνται καταναγκαστικώ τω τρόπω.

Πρόκειται για επιδερμικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες – ιδίως σε αντιπαράθεση με προτάσεις σαν την παρούσα – ουδόλως υποκρύπτουν την βαρβαρότητά των καλοθελητών που τις προωθούν.

  • Τραπεζικά warrants

Σε αυτό το κλίμα, ίσως αξίζει προσοχής η ανάλυση του υπογράφοντος – πάντα στο φιλόξενο www.analyst.gr, με τίτλο «Ο γόρδιος δεσμός της διαπραγμάτευσης και τα warrants». Ημερομηνία 3.5.15 …

Αντιγράφω: «Έχω την άποψη – εν ολίγοις – ότι την ισχυρή λύση στον σύγχρονο γόρδιο δεσμό, στο απελπιστικό πρόβλημα ρευστότητας του δημοσίου, θα δώσει η ευρεία εξάσκηση των τραπεζικών warrants τον προσεχή Ιούνιο. Και αυτή η προοπτική αλλάζει πολλά – ιδίως όσο θα προβάλλει σε όλο και περισσότερους ως εφικτή. Προφανώς δεν μπορεί να την αγνοήσει κανείς από τους διαπραγματευόμενους, αν θέλει να κάνει καλά τη δουλειά του.»

Και, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το πρώτο crash test, με την κρίσιμη ημερομηνία στις 10/6/15 για την εξάσκηση warrants της ALPHABANK. Δυνητικά δημόσια έσοδα ύψους 4,08 δις.

  • Διαδίκτυο

Η «επιχείρηση ΑΣΤΡΑΠΗ» εξελίσσεται σταθερά. Ήδη οι τραπεζικές μετοχές, και ιδιαίτερα τα warrants ALPHABANK και ΠΕΙΡΑΙΩΣ, υπεραποδίδουν εμφανώς. Σύμπτωση;

Αλλά, υπάρχει και plan B. Καθώς οι λεγόμενοι «βολεμένοι» είναι για την ώρα απαθείς, η προοπτική λαϊκού καπιταλισμού νέου τύπου, υπό «Αριστοδημοκρατικό μοντέλο διοίκησης», είναι υπό εξέτασιν.

Υπό προϋποθέσεις, και στον κατάλληλο χρόνο – φυσικά.

Η «Δημόσια πρόταση στο Δ.Σ. της ALPHABANK» απευθύνεται όχι μόνο στο σημερινό Δ.Σ. αλλά και σε οποιοδήποτε προκύψει στην ετήσια τακτική Γ.Σ., που είναι ήδη προγραμματισμένη για αμέσως μετά την προσεχή περίοδο εξάσκησης warrants.

 .

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ

Είδαμε μία ρηξικέλευθη πρόταση για το ζήτημα του διοικητικού καθορισμού της αξίας ακινήτων. Ένα σύστημα, που προδιαγράφεται ρεαλιστικό και αποτελεσματικό. Και αξιοπρεπές. Και δίκαιο.

Επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να δηλώνει κατά την κρίση του την αξία του ακινήτου του, αλλά τον θέτει προ των συνεπειών αυτής της δήλωσης – αν είναι ανειλικρινής. Ταυτόχρονα, ουσιαστικά του δίνει και την δυνατότητα να είναι ειλικρινής. Το αυτορρυθμιζόμενο σύστημα, αφού ο φορολογούμενος δώσει τα κατάλληλα στοιχεία, του δίνει μία αρκετά αξιόπιστη εκτίμηση της αξίας. Παρ’ όλα αυτά δεν τον δεσμεύει.

Η ανάλυση που παρατέθηκε έκανε μία φιλότιμη προσπάθεια να αναδείξει τις ευρύτερες ευεργετικές συνέπειες που θα είχε η τυχόν υιοθέτηση αυτού του πρωτότυπου θεσμού.

Στο οικονομικό πεδίο, θα ρυθμιζόταν κατά μοναδικό τρόπο η κτηματαγορά. Αποτελεσματική κτηματαγορά, με market maker ένα καλοσχεδιασμένο [όχι ;] κρατικό σύστημα. Στο κοινωνικό πεδίο, δεν μπορεί να αγνοηθούν τα επιχειρήματα υπέρ της φορολογικής δικαιοσύνης και της δραστικής περιστολής της φοροδιαφυγής.

Το ίδιο, και για τις εκτιμήσεις όσον αφορά τα «κόκκινα δάνεια».

Η γνωστή στάση “too good to be true”, έχει «επιχειρήματα» και παρακάτω. Δύσκολα βρίσκει λόγους κανείς για να αποφύγει να το κάνει η κυβέρνηση συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ακόμη και όταν φαίνεται λογικό ότι με ένα τέτοιο μέτρο θα «άδειαζε» τους αγριεμένους δανειστές. Θα έφερνε μία κοινωνικώς καλοδεχούμενη μεταρρύθμιση, καθαρά ελληνικού ρυθμού, πολύ πιο αποτελεσματική από τις μεταρρυθμισούλες που προωθούν αγρίω τω τρόπω οι βάρβαροι δανειστές.

.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Καθώς δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν θα φθάσει καν το μήνυμα στους αρμόδιους, δεν έχω παρά να επιμείνω να απευθύνομαι εκεί που είναι σίγουρο ότι βρίσκω ευήκοα ώτα : στις χρηματαγορές.

Υπό αυτές τις συνθήκες, θα είναι ίσως άξια προσοχής η αντίδραση του ΧΑΑ στο μείγμα προτάσεων που συμπληρώνεται με το παρόν άρθρο. Και, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές θεωριών περί Δονκιχωτισμού μου, δεν έχω παρά να τους δώσω ένα ακόμη επιχείρημα:

.

ICON - επιλογής τζαναβάρα

«Ό,τι είναι καλό για την κυψέλη
Είναι καλό και για τη μέλισσα.»
Κινέζικη σοφία, εκδόσεις Οδυσσέας

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading