Το δόγμα του σοκ στην Ουκρανία – Σελίδα 2 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Το δόγμα του σοκ στην Ουκρανία

Περαιτέρω, οι Πολίτες της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν ήδη τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητά τους – λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού, καθώς επίσης της πτώσης της ισοτιμίας του νομίσματος, όπου οι μισθοί, οι συντάξεις και οι αποταμιεύσεις χάνουν αστραπιαία την αγοραστική τους δύναμη.

Δυστυχώς αυτοί που διαδήλωναν καλόπιστα στην πλατεία του Κιέβου, ελπίζοντας πως έτσι θα καλυτέρευε η οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας τους, έχουν πλέον απογοητευθεί – ενώ από τον εμφύλιο πόλεμο που προκλήθηκε, αφού έχασαν την Κριμαία, έχουν καταστραφεί σχεδόν εντελώς οι βιομηχανικές περιοχές στα ανατολικά, με το πρόβλημα της ενέργειας να εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα που αντιμετωπίζουν.

Περί τα 30 εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού είναι υποχρεωμένα να διακόπτουν περιοδικά τη λειτουργία τους – κάτι που δεν προβληματίζει μόνο τα νοικοκυριά αλλά, κυρίως, το σύνολο της βιομηχανίας της χώρας. Το ΔΝΤ προβλέπει μία δραματική μείωση του ΑΕΠ το 2015, μεταξύ 5,5% και 12% – κάτι που σημαίνει πως θα αυξηθεί ανάλογα η ανεργία, σε συνδυασμό με τα συνήθη προγράμματα αναδιάρθρωσης που επιβάλλει το Ταμείο, τα οποία επιβαρύνουν κυρίως τα αδύναμα εισοδηματικά στρώματα.

.

Το πρόγραμμα του ΔΝΤ

Ειδικότερα, οι επιδοτήσεις για τις υπηρεσίες του δημοσίου έχουν καταργηθεί, αυξήθηκαν τα δίδακτρα από το νηπιαγωγείο έως το πανεπιστήμιο, καθώς επίσης το κόστος της Υγείας, των μέσων μαζικής συγκοινωνίας και τα διόδια. Οι συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν ραγδαία, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκαν κατακόρυφα τα ενοίκια, το νερό και το ηλεκτρικό. Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έχει κορυφωθεί (γράφημα) – οδηγώντας στην απόγνωση τους Πολίτες της χώρας.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ-Ουκρανία, πληθωρισμός τροφίμων

.

Ως εκ τούτου, οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες πολλαπλασιάζονται, χωρίς φυσικά κανένα αποτέλεσμα – αφού το «δόγμα του σοκ» εφαρμόζεται με το χειρότερο δυνατό τρόπο, χωρίς να δίνεται η παραμικρή σημασία στις επιπτώσεις του στους ανθρώπους.

Πόσο μάλλον όταν αυτοί που αντιστέκονται, όπως ένας δημοσιογράφος που επέκρινε την κυβέρνηση ή ορισμένοι ηγέτες της αντιπολίτευσης, δολοφονούνται από «αγνώστους» κατά συρροή – ενώ από το Φεβρουάριο του 2014 παρατηρούνται συνεχείς τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, συνδικαλιστών και ακτιβιστών, οι οποίοι αρκετά συχνά «αυτοκτονούν».

.

Η διαφθορά

Συνεχίζοντας, ο βασικός στόχος της κυβέρνησης, η αποδοχή της οποίας έχει καταρρεύσει στο 4%, δεν φαίνεται να είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας – αλλά η λήψη χρημάτων από το εξωτερικό, ένα μεγάλο μέρος των οποίων καταλήγει στις τσέπες της.

Αυτός είναι ο λόγος που ανακοινώνονται φανταστικά εγχειρήματα (Projects), το ένα μετά το άλλο – με αποκορύφωνα του θεάτρου το τοίχος 2.000 χιλιομέτρων στα σύνορα με τη Ρωσία, για το οποίο η Πολωνία παρείχε δάνειο ύψους 100 εκ. €!

Ο τρόπος τώρα, με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα δάνεια στην Ουκρανία, φαίνεται από την πρόσφατη χρεοκοπία των κρατικών σιδηροδρόμων – στους οποίους η «ευρωπαϊκή τράπεζα για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη» είχε δανείσει 200 εκ. € το 2014, για τη διενέργεια έργων αναδιαμόρφωσης και υποδομών. Μέχρι στιγμής αφενός μεν δεν υπήρξε κανένα έργο, αφετέρου αυξήθηκαν τα εισιτήρια πάνω από 30% – ενώ χρεοκόπησε, πιθανότατα για να ιδιωτικοποιηθεί  σε μία εξευτελιστική τιμή.

.

Επίλογος

Όπως παραδοσιακά ενεργεί το ΔΝΤ, στην αρχή προσελκύει μέσω της διαφθοράς και του χρηματισμού, όπου δήθεν «κλείνει τα μάτια», την εγχώρια πολιτική και οικονομική ελίτ – έτσι ώστε να επιβάλλει τα εγκληματικά του προγράμματα.

Στη συνέχεια, αφού σταθεροποιήσει τη θέση του, αφαιρεί με τη βοήθεια των κατηγοριών της φοροδιαφυγής, της «λαθραίας» μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό, των προστίμων κοκ., όλα όσα έχει προσφέρει σαν δόλωμα στην ελίτ – η οποία τότε είναι πολύ αργά για να αντιδράσει, ευρισκόμενη πλέον στην ίδια θέση με όλους τους υπόλοιπους.

Αργότερα, με τα πάγια περιουσιακά στοιχεία, δημόσια και ιδιωτικά, στο ναδίρ της τιμής τους ή κατασχεμένα, οι εντολείς του ΔΝΤ τα αγοράζουν σταδιακά – έως ότου η χώρα καταλήγει στα χέρια των ξένων πολυεθνικών, καθώς επίσης του χρηματοπιστωτικού κτήνους. Παρά το ότι δε η μέθοδος του είναι πασίγνωστη και δεν αλλάζει, σχεδόν πάντοτε πετυχαίνει το σκοπό του – αφού κατά παράδοξο τρόπο όλες οι χώρες θεωρούν πως θα έχουν καλύτερη τύχη, από τα υπόλοιπα θύματα του Ταμείου.

Δυστυχώς για την Ουκρανία, δεν έχει καν το πλεονέκτημα της Ευρωζώνης, το οποίο έχει μέχρι σήμερα, σε κάποιο βαθμό, προστατεύσει την Ελλάδα από τα χειρότερα – αν και η προοπτική της χώρας μας να μετατραπεί σε αποικία του τέταρτου Ράιχ, επειδή είναι χώρα του ευρώ, ή να καταλήξει στο ρόλο της Ιφιγένειας, δεν είναι η καλύτερη.

Εν τούτοις η Ευρώπη παίζει με τη φωτιά στην περίπτωση της Ουκρανίας – αφού θα είναι η μεγάλη χαμένη στη «μάχη των μαχών» που διεξάγεται μεταξύ των Η.Π.Α. και της Ρωσίας, με μικρά διαλείμματα ανακωχής (άρθρο). Πόσο μάλλον εάν θα αναλάβει εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση της «καμένης γης» που προωθούν οι αμερικανοί, με στόχο να πλήξουν τη Ρωσία.

Εάν δε οδηγηθούν στις βόρειες χώρες της Ευρώπης, ιδίως στη Γερμανία, οι στρατιές των Ουκρανών πεινασμένων, ειδικά αυτών που είναι πλήρως οπλισμένοι και δεν έχουν τίποτα να χάσουν, τότε το τίμημα θα είναι πραγματικά τεράστιο – κάτι που ελπίζω να αποφευχθεί όχι τόσο για την Ευρώπη, όσο για τη δύστυχη Ουκρανία.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!