Ασυμμετρίες – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Ασυμμετρίες

ΕΙΚΟΝΑ-Ασυμμετρίες,-Ευρώπη,-Ελλάδα,-Γερμανία,-Ρωσια

Η μαζική υποτίμηση των τραπεζών, η προετοιμασία της ΕΚΤ για τη χρεοκοπία της Ελλάδας, η κίνηση ματ της Ρωσίας, καθώς επίσης η εγκληματική επιμονή των Γερμανών στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας που πιθανόν θα οδηγήσει σε εκλογές το φθινόπωρο

.

Από οικονομικής πλευράς, η σημαντικότερη ίσως είδηση είναι η μαζική υποτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας δεκάδων τραπεζών της Ευρώπης από την Fitch, κυρίως των γερμανικών Deutsche Bank και Commerzbank (κατά τέσσερα επίπεδα!) – με την αιτιολογία πως τα κράτη δεν θα μπορούν να τις διασώσουν, στην περίπτωση που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα (ανάλυση).

Επίσης, η προετοιμασία της ΕΚΤ ενόψει της ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας, η οποία προβλέπεται για τις 5 Ιουνίου – με την ανακοίνωση της αύξησης των αγορών ομολόγων, έτσι ώστε να διατηρηθούν χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού, γεγονός που οδήγησε στη ραγδαία υποτίμηση του ευρώ απέναντι στο δολάριο. Τέλος, η υψηλότερη του αναμενόμενου αύξηση του ΑΕΠ της Ιαπωνίας η οποία, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ρευστότητα στους ισολογισμούς των εταιρειών της, θα οδηγήσει πιθανότατα το δείκτη NIKKEI σε νέα ύψη.

Από γεωπολιτικής πλευράς, η πολύ έξυπνη κίνηση του προέδρου Putin στην παγκόσμια σκακιέρα, η οποία ανάγκασε τις Η.Π.Α. να διαπραγματευθούν μαζί του – η άρση δηλαδή της άδειας διέλευσης του ΝΑΤΟ (έγγραφο), για τη μεταφορά εφοδίων στα στρατεύματα που βρίσκονται στο Αφγανιστάν (13.000 αμερικανοί στρατιώτες).

Η ενέργεια αυτή υποχρεώνει την υπερδύναμη να ξεκινήσει ξανά τις συζητήσεις με τη Ρωσία, αγνοώντας την Ευρώπη, την οποία άλλωστε δεν υπολογίζει (άρθρο) – ενώ ίσως οδηγήσει στην αναίρεση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη Δύση, με θετικά αποτελέσματα για τις ρωσικές επιχειρήσεις, το ρούβλι και το χρηματιστήριο της χώρας.

Όσον αφορά τώρα την Ελλάδα, αυτό που προκάλεσε ακόμη μία φορά τις αντιδράσεις των ίδιων των Γερμανών, ήταν η πρόσφατη δήλωση του ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ο οποίος φαίνεται πως υιοθετεί το δόγμα του Σόιμπλε – αδιαφορώντας για το δράμα που βιώνει η χώρα μας.

Σύμφωνα με αυτήν (πηγή), ένα τρίτο πακέτο βοήθειας δεν μπορεί να εγκριθεί, εάν δεν πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις – εννοώντας προφανώς τα νέα μέτρα λιτότητας, ύψους περί τα 5 δις €, τα οποία η κυβέρνηση μάλλον δεν θα καταφέρει να ψηφιστούν. Αυτός είναι πιθανότατα ο λόγος, για τον οποίο ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν σε δύο στάδια – με το δεύτερο το φθινόπωρο, όπου μάλλον θα καταφύγει σε εκλογές, αφού θα έχει περάσει η τουριστική περίοδος.

Οι μεταρρυθμίσεις τώρα που αναφέρει ο Γερμανός πολιτικός, είναι κυρίως η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας, μέσω μίας πιο ευέλικτης αγοράς εργασίαςμε βάση την οποία θα μειώνονταν ξανά οι μισθοί των εργαζομένων. Το γράφημα που ακολουθεί (πηγή: Flasbek) περιγράφει ακόμη μία φορά το αποτέλεσμα των σημαντικότερων «μεταρρυθμίσεων» – με τις πραγματικές αμοιβές ανά ώρα στη δεξιά στήλη (σε τιμές καταναλωτή και παραγωγού), καθώς επίσης με την ανεργία στην αριστερή.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ-Ελλάδα, ανεργία και πραγματικοί μισθοί

.

Περαιτέρω, με δεδομένη την πτώση των μισθών μεταξύ των ετών 2009 και 2014 κατά 22% από πλευράς καταναλωτή (από 15,50 € στα 12,70 €), καθώς επίσης πάνω από 30% από πλευράς παραγωγού, κάτι που δεν συνέβη σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης, η επιμονή των Γερμανών για νέες μειώσεις είναι τουλάχιστον κυνική – πόσο μάλλον μετά τα εγκληματικά αποτελέσματα της πολιτικής των μνημονίων που εφαρμόσθηκαν στην Ελλάδα (ανάλυση).

Φαίνεται δε πως η σταυροφορία υπέρ του νεοφιλελευθερισμού που έχει αναλάβει η Γερμανία στην Ευρώπη, είναι αποδεκτή ακόμη και από τους σοσιαλδημοκράτες – αφού επιμένουν στην εφαρμογή νέων μέτρων, παρά το ότι έχουν οδηγήσει στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, από αυτά που προέβλεπε η Τρόικα:

στην κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, στην κατάρρευση του ΑΕΠ, στη ραγδαία πτώση των τιμών των παγίων (μόνο τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2015 χάθηκαν, «κάηκαν» καλύτερα πάνω από 40 δις € από το χρηματιστήριο και τα ακίνητα), στην «αποψίλωση» του παραγωγικού δυναμικού της χώρας κοκ.

Αντί λοιπόν να δοθεί κάποιος χρόνος στη χώρα μας και να «θαφτεί» για πάντα η αποτυχημένη συνταγή της Τρόικας, οι Γερμανοί την επαναφέρουν – χωρίς να υπολογίζουν τους κινδύνους ανατροπής της κυβέρνησης και πολιτικής αποσταθεροποίησης της Ελλάδας, η οποία θα την βύθιζε στο χάος.

Την ίδια στιγμή αρνούνται ακόμη και να συζητήσουν την εξόφληση των χρεών τους (άρθρο), συνεχίζοντας να συσσωρεύουν πλεονάσματα εις βάρος των εταίρων τους – παρά το ότι γνωρίζουν πως έτσι οδηγείται η Ευρωζώνη στη διάλυση της.

Ολοκληρώνοντας, εάν η Ελλάδα βυθιστεί στο χάος, επειδή οι Γερμανοί κυρίως «δυναμιτίζουν» όλες τις κυβερνήσεις της, τότε εύλογα θα χαρακτηρισθούν ως οι νεκροθάφτες της Ευρώπης – οι οποίοι, μέχρι την τελευταία στιγμή, υπερασπίζουν το δόγμα της λιτότητας, ενάντια στην κοινή λογική και παρά την αρνητική εμπειρία των τελευταίων ετών.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!