Από την άλλη πλευρά βέβαια, με συνεχώς περισσότερους αναλυτές να προβλέπουν ένα μεγάλο οικονομικό κραχ, θεωρώντας πως τεκμηριώνεται επίσης από τη συνεχή μείωση της ταχύτητας χρήματος Μ2 στην αμερικανική οικονομία (γράφημα), η συνέχιση του εξοπλιστικού ανταγωνισμού των Η.Π.Α. με τις τρεις παραπάνω χώρες δεν είναι καθόλου εύκολη – ενώ ασφαλώς θα επιταχύνει την οικονομική τους κατάρρευση.
.
.
Κατά πολλούς δε, πρόκειται για έναν θανατηφόρο συνδυασμό ο οποίος, μαζί με την αρνητική οικονομική πορεία ολόκληρης της Δύσης, ίσως οδηγήσει στην κατάρρευση του ΝΑΤΟ – όπως συνέβη στο παρελθόν με τη Σοβιετική Ένωση και με το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.
.
Η Ρωσία, η Τουρκία και η Ελλάδα
Περαιτέρω, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το σπάνιο «ταλέντο» να επιτυγχάνει αλάνθαστα «αυτογκόλ» – όπως συμπεραίνεται, μεταξύ άλλων, από την απόφαση των Βρυξελών το προηγούμενο έτος, να εμποδίσουν τις διμερείς συμφωνίες μεταξύ του ρωσικού ομίλου Gazprom, καθώς επίσης των χωρών-μελών της, όπως είναι η Ελλάδα και η Βουλγαρία.
Οι συμφωνίες αυτές αφορούσαν την αγορά φυσικού αερίου, μέσω ενός καινούργιου ρωσικού αγωγού, γνωστού ως South Stream – ο οποίος σχεδιάζεται ως συμπλήρωμα του North Stream, με τον οποίο μεταφέρεται φυσικό αέριο στη Γερμανία.
Συνεχίζοντας, επειδή το Πεντάγωνο θεωρεί πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αναπτύξει τις οικονομικές σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία, οπότε να μειώσει την αμερικανική επιρροή στην ήπειρο μας, προσπάθησε να σαμποτάρει το εγχείρημα – πείθοντας την Κομισιόν να υποχρεώσει την αδύναμη βουλγαρική κυβέρνηση, να μην τηρήσει τη συμφωνία που είχε υπογράψει.
Από την άλλη πλευρά οι αμερικανοί θεώρησαν πως θα μπορούσαν να κλείσουν μία συμφωνία πυρηνικής ενέργειας με το σύμμαχο της Ρωσίας, με το Ιράν – με αντάλλαγμα την πώληση φυσικού αερίου από το Ιράν το οποίο, μέσω ενός άλλου ενεργειακού αγωγού, θα μεταφερόταν από το ιρανικό Basargan στα σύνορα της Τουρκίας, στην Ελλάδα και στην Ιταλία.
Σε αντίθεση λοιπόν με το αποτυχημένο αμερικανικό εγχείρημα του αγωγού Nabucco, ο οποίος ακυρώθηκε επειδή δεν μπορούσε να εφοδιασθεί με αρκετό φυσικό αέριο, ο περσικός αγωγός θα ήταν ικανός να μεταφέρει αρκετές ποσότητες στην Ευρώπη, αποδυναμώνοντας έτσι τη Ρωσία – εάν φυσικά το Ιράν ήταν τόσο ανόητο, ώστε να «προδώσει» τη Ρωσία και να επιτρέψει τον έλεγχο του από τις Η.Π.Α.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Putin πρόλαβε τον περασμένο Δεκέμβριο την ΕΕ, όταν ανακοίνωσε, κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία, τη μη κατασκευή του South Stream – παρουσιάζοντας μία εναλλακτική λύση, με την οποία θα μπορούσε να μεταφερθεί ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας. Είπε δε τα εξής:
“Εάν η Ευρώπη δεν θέλει να το πραγματοποιήσει, τότε δεν θα πραγματοποιηθεί. Εμείς θα οδηγήσουμε τα ενεργειακά μας αποθέματα σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Δεν πήραμε την άδεια από τη Βουλγαρία, οπότε δεν μπορούμε να συνεχίσουμε το εγχείρημα. Δεν είναι λογικό να διενεργήσουμε όλες τις επενδύσεις, μόνο και μόνο για να μας σταματήσουν στα βουλγαρικά σύνορα. Φυσικά αποφασίζουν οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι”.
Μερικούς μήνες αργότερα, η Ρωσία υπέγραψε μία συμφωνία με την Τουρκία που αφορά έναν καινούργιο αγωγό της Gazprom (γράφημα) που ήδη κατασκευάζεται – ο οποίος θα οδηγεί το φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας στην Ευρώπη. Στη συνέχεια, διαβεβαίωσε την Ελλάδα πως θα μπορούσε να την βοηθήσει οικονομικά, εάν συμμετείχε στο εγχείρημα του τουρκικού αγωγού – προκαταβάλλοντας κάποιο μεγάλο ποσόν, μετά την υπογραφή της συμφωνίας.
.
Ρωσία, Τουρκία, Ελλάδα, ενέργεια – τα σχέδια για το νέο αγωγό φυσικού αερίου (New Blue Stream).
.
Με τον τρόπο αυτό και εφόσον συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση, η Ρωσία θα έχει δύο νέους συμμάχους, την Ελλάδα και την Τουρκία, εκ των οποίων ο ένας είναι μέλος της Ευρωζώνης και της ΕΕ, με δικαίωμα veto όσον αφορά τις κυρώσεις προς τη Ρωσία – ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει τη συμμαχία της με το Ιράν, το οποίο προφανώς θα μπορούσε να διοχετεύσει το φυσικό του αέριο μέσω του συγκεκριμένου αγωγού.
Πρόκειται λοιπόν για ένα απίστευτο «αυτογκόλ» της Ευρώπης, ενώ τεκμηριώνει τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η θέση της στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ – η οποία θα ήταν εντελώς ανόητο να «ξεπουληθεί» για να υιοθετηθεί η δραχμή, πόσο μάλλον όταν η χώρα μας έχει πληρώσει πανάκριβα το ευρώ.
Από την άλλη πλευρά οι Η.Π.Α., οι οποίες θεωρείται πως έχουν δρομολογήσει από το 1955 το εγχείρημα του ευρώ (άρθρο), είναι ίσως υποχρεωμένες να διασώσουν την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, με αντάλλαγμα τη μη σύσφιξη των σχέσεων της με τη Ρωσία – όπως τουλάχιστον συμπεραίνεται από τα σενάρια που κυκλοφορούν στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ (άρθρο).
.
Επιμύθιο
Ολοκληρώνοντας, η συντονισμένη επίθεση εναντίον των γερμανικών, καθώς επίσης των ευρωπαϊκών ομολόγων τις προηγούμενες δύο εβδομάδες (άρθρο), η οποία «εκτονώθηκε» την Παρασκευή με τη βοήθεια της ΕΚΤ, τεκμηριώνει πως οι Η.Π.Α. πιέζουν ασφυκτικά τη Γερμανία – για να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα.
Είμαι σίγουρος λοιπόν πως θα «σταθμίσει» πολύ προσεκτικά τις επιλογές της η καγκελάριος, καθώς επίσης ο κ. Σόιμπλε – ο οποίος μπορεί να είναι αλαζονικός με την Ελλάδα, αλλά είναι υποχρεωμένος να υποκλίνεται δουλικά απέναντι στην υπερδύναμη.