Μέτρα έκτακτης ανάγκης – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Μέτρα έκτακτης ανάγκης

ΕΙΚΟΝΑ---Τράπεζα,-έκτακτα-μέτρα

Ο υποχρεωτικός περιορισμός των μετρητών χρημάτων και η φορολόγηση των καταθέσεων, με διάφορους τρόπους, αποτελούν το βασικό αντικείμενο της σύσκεψης των κεντρικών τραπεζών στο Λονδίνο, στα τέλη Μάιου

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

“Οι κεντρικές τράπεζες προγραμματίζουν μία σύσκεψη μεταξύ τους, με στόχο να συζητήσουν τα πλέον αποτελεσματικά μέτρα, όσον αφορά την «τιμωρία» των Πολιτών για τη διατήρηση χρημάτων σε μετρητά εκ μέρους τους.

Με απλά λόγια, ερευνούνται οι τρόποι περιορισμού της διατήρησης και χρήσης των μετρητών χρημάτων, για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης – όπως θα ήταν οι τραπεζικές επιθέσεις (Bank runs) μετά την έξοδο κάποιας χώρας από την Ευρωζώνη ή ένα παγκόσμιο κραχ.

Με δεδομένο δε το ότι, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα το χρηματοπιστωτικό σύστημα του πλανήτη, το οποίο έχει κυριολεκτικά βουλιάξει από τα τεράστια βουνά χρεών, υποθέτει κανείς πως είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση, από αυτήν που ανακοινώνεται δημόσια”.

.

Άρθρο

Εύλογα είμαστε όλοι εναντίον της φοροδιαφυγής και υπέρ των φόρων, αφού μέσω αυτών λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός – παρέχοντας τις απαραίτητες υπηρεσίες στις ανθρώπινες κοινωνίες.

Όταν όμως οι φόροι αυξάνονται υπερβολικά, παράλληλα με τη μείωση του κοινωνικού κράτους, προσφέροντας όλο και λιγότερα στους ανθρώπους (συνεχώς μειούμενη ανταποδοτικότητα), επειδή ένα μεγάλο μέρος τους οδηγείται στην πληρωμή τόκων για τα δάνεια του δημοσίου, αρκετά από τα οποία οφείλονται στην πολιτική διαφθορά, τότε η κατάσταση αλλάζει.

Ένας δεύτερος παράγοντας είναι η νόμιμη φοροδιαφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων, με τη βοήθεια των λόμπι τους που «επηρεάζουν» τους πολιτικούς, έτσι ώστε να υιοθετούνται νόμοι υπέρ τους – όπως είναι γνωστό από τα παραδείγματα των φορολογικών οάσεων στη Ολλανδία, στο Λουξεμβούργο, στις Βρυξέλλες, στην Ιρλανδία κοκ.

Η φοροδιαφυγή αυτή μειώνει συνεχώς τα έσοδα του δημοσίου, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι συντελεστές φόρων για τους υπολοίπους, να μειώνονται ή να μηδενίζονται τα κατώτατα φορολογικά όρια κοκ.

Σαν να μην έφταναν τώρα όλα αυτά τα δυτικά κράτη, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της υπερχρέωσης τους, σχεδιάζουν την αύξηση των φορολογικών εσόδων τους και την επιβολή περισσότερων φόρων – μεταξύ άλλων στην ήδη φορολογημένη ακίνητη περιουσία, καθώς επίσης στις ήδη φορολογημένες καταθέσεις των Πολιτών! Για να το πετύχουν, προσπαθούν

(α) αφενός μεν να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν την «πολυτέλεια» της νόμιμης φοροδιαφυγής (φόρο-αποφυγή)  των πολυεθνικών – υιοθετώντας την υποχρεωτική πληρωμή μέσω πιστωτικών καρτών (η οποία ωφελεί φυσικά και τις τράπεζες),

(β) αφετέρου να στερήσουν τη δυνατότητα ανάληψης των χρημάτων εκ μέρους των Πολιτών από τις τράπεζες και τη διατήρηση τους σε μετρητά, για να αποφευχθεί η φορολόγηση των καταθέσεων τους, η χρησιμοποίηση τους για την ενδεχόμενη διάσωση χρεοκοπημένων κρατών ή τραπεζών όπως στο παράδειγμα της Κύπρου κοκ.

.

Η μεθοδολογία

Έντεχνα, όπως συνηθίζεται, προηγήθηκαν προτάσεις εκ μέρους των ειδικών, όσον αφορά την απαγόρευση των μετρητών χρημάτων – τα οποία αποτελούν επί πλέον μία μη συμφέρουσα «επιβάρυνση» των τραπεζών, αφού είναι υποχρεωμένες να διατηρούν το 100% της ποσότητας τους, έναντι μόλις 1% εγγύηση στην ΕΚΤ (ελάχιστο αποθεματικό) για τα ηλεκτρονικά χρήματα. Με απλά λόγια, για μετρητά αξίας 100 € είναι υποχρεωμένες να έχουν αυτά τα 100 € στα ταμεία τους – ενώ για ηλεκτρονικά 100 € μόλις 1 € στην ΕΚΤ.

Οι βασικότεροι ειδικοί στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο καθηγητής του Harvard κ K. Rogoff, καθώς επίσης ο κ. W. Buiter, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup – οι οποίοι, με αναλυτικές αναφορές τους, εξέθεσαν τον τρόπο, με τον οποίο θα μπορούσε να αφαιρέσει κανείς τα μετρητά χρήματα, από το κυκλοφοριακό σύστημα της οικονομίας.

Εκτός αυτού, σε ορισμένες χώρες έχουν ληφθεί ήδη ανάλογα μέτρα – δοκιμαστικά κατά κάποιον τρόπο. Ειδικότερα η Γαλλία ψήφισε ένα νόμο, μέσω του οποίου μειώνονται δραστικά οι συναλλαγές με μετρητά – η Σουηδία επίσης, ενώ στην Ελλάδα, λόγω της κρίσιμης υπερχρέωσης και των κινδύνων χρεοκοπίας της, συζητείται η πληρωμή λογαριασμών που υπερβαίνουν τα 70 € μέσω πιστωτικών κρατών και μόνο.

.

Οι κεντρικές τράπεζες

Στα τέλη Μαΐου προγραμματίζεται μία μεγάλη σύσκεψη στο Λονδίνο, η οποία θα αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες (πηγή: Νέα Εφημερίδα της Ζυρίχης), μεταξύ των ομιλητών θα είναι οι δύο οικονομολόγοι που αναφέραμε (K.Rogoff, W.Buiter), οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί υπέρ της κατάργησης των μετρητών.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των κεντρικών τραπεζών της Ελβετίας, της Δανίας, της Ευρωζώνης και των Η.Π.Α. – με στόχο την εύρεση μίας λύσης, για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι κεντρικοί τραπεζίτες «ελπίζουν για το καλύτερο, αλλά προετοιμάζονται για το χειρότερο – ενώ μία επόμενη μεγάλη κρίση, όπως αυτή του 2008, έχει αρκετές πιθανότητες να συμβεί».

Στα πλαίσια αυτά, αναζητούνται τρόποι αντίδρασης εάν κορυφωθεί δραματικά μία ενδεχόμενη χρηματοπιστωτική κρίση – η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει τραπεζικές επιθέσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς επίσης μία ακόμη μεγαλύτερη απώλεια της εμπιστοσύνης των ανθρώπων στο σύστημα.

Ο βασικότερος φαίνεται να είναι η ολοκληρωτική κατάργηση των μετρητών χρημάτων από τις συναλλαγές – έτσι ώστε οι τράπεζες να αποτελούν μονόδρομο για τις κοινωνίες, παρά το ότι κάτι τέτοιο θα περιόριζε εγκληματικά την ελευθερία τους.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.