Ο γόρδιος δεσμός της διαπραγμάτευσης και τα warrants – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Ο γόρδιος δεσμός της διαπραγμάτευσης και τα warrants

Έχω την άποψη ότι την ισχυρή λύση στον σύγχρονο γόρδιο δεσμό, στο απελπιστικό πρόβλημα ρευστότητας του δημοσίου, θα δώσει η ευρεία εξάσκηση των τραπεζικών warrants τον προσεχή Ιούνιο

(To άρθρο αποτελείται από 4 Σελίδες)

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Η σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με τους δανειστές της χώρας– όπως είναι φυσικό – έχει κερδίσει τα φώτα της δημοσιότητας. Από την άλλη, η εμφανής ανοδική κίνηση του ΧΑΑ, με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές, κερδίζει όλο και περισσότερο τις εντυπώσεις. Και οι περισσότεροι την αποδίδουν, και μάλιστα αποκλειστικά, σε κάποιες καλές προοπτικές στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Κάπως έτσι, ίσως ο τίτλος του άρθρου προκαλεί την απορία: τι σχέση έχουν οι διαπραγματεύσεις με τα warrants; Μία καλή εισαγωγή στην απάντηση είναι το προ εβδομάδος άρθρο μου «Herr Schaeuble, τί θέλετε ακριβώς από την Ελλάδα ;»

Έχω την άποψη – εν ολίγοις – ότι την ισχυρή λύση στον σύγχρονο γόρδιο δεσμό, στο απελπιστικό πρόβλημα ρευστότητας του δημοσίου, θα δώσει η ευρεία εξάσκηση των τραπεζικών warrants τον προσεχή Ιούνιο. Και αυτή η προοπτική αλλάζει πολλά – ιδίως όσο θα προβάλλει σε όλο και περισσότερους ως εφικτή. Προφανώς δεν μπορεί να την αγνοήσει κανείς από τους διαπραγματευόμενους, αν θέλει να κάνει καλά τη δουλειά του.

Αυτό ισχύει ούτως ή άλλως – ανεξάρτητα από τις πρωτοβουλίες του υπογράφοντος. Αυτό το φιλόδοξο πλάνο, ύψους μέχρι 20,47 δις ευρώ, θα διερευνήσουμε εδώ.

.

Ο ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ WARRANTS

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ

  • Τι είναι τα warrants

Σήμερα στην χώρα μας υφίστανται τα warrants της ανακεφαλαιοποίησης των τριών «συστημικών» τραπεζών (ALPHABANK – Εθνική – Πειραιώς), που εκδόθηκαν το 2013.

Πρόκειται για ιδιάζον παράγωγο προϊόν. Δίνει στον κάτοχό του το δικαίωμα αγοράς καθορισμένου αριθμού αντίστοιχων κοινών μετοχών σε συγκεκριμένο μεταγενέστερο χρόνο και σε αντίστοιχη προκαθορισμένη τιμή.

  • Παράδειγμα

Ο σημερινός κάτοχος ενός warrant της ALPHABANK έχει την δυνατότητα να αγοράσει 7,41 κοινές μετοχές της τράπεζας στην τιμή των 0,44 ευρώ ανά μετοχή, πλέον τόκων 3% από της εκδόσεως (Ιούνιος 2013).

Και αυτή η «εξάσκηση δικαιώματος» μπορεί πιά να γίνει σε έξι ακόμη χρονικές περιόδους, διαρκείας μερικών ημερών, ανά εξάμηνο. Η πρώτη προσεχής περίοδος είναι τον Ιούνιο, στην τιμή των 0,4796 ευρώ ανά μετοχή.

Μετά τον Νοέμβριο 2017 ακυρώνεται το δικαίωμα, αν δεν εξασκηθεί, και οι αντίστοιχες μετοχές παραμένουν στην κυριότητα του εκδότη (ΤΧΣ). Ενδιάμεσα ο κάτοχος μπορεί να πουλήσει το warrant όπως πουλάει και μετοχές.

Αντίστοιχα ισχύουν κατά σειρά για την Εθνική και την Πειραιώς, με διαδοχική χρονική διαφορά κάπου 15 ημερών.

  • Τι είναι το ΤΧΣ;

Είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, το οποίο συστάθηκε την 21/7/2010 βάσει του Ν.3864/2010.

Έχει εισφέρει – πάντα με παράδειγμα την ALPHABANK – συνολικά (προκαταβολή και ομόλογο) 4,02 δις

Οι μετοχές του ΤΧΣ δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά – όπως έγραφα παλαιότερα – «οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ πληροφορούνται ότι οι του ΤΧΣ θεωρούν δικαίωμά τους να λένε παραπάνω κουβέντες από αυτές που δικαιούνται να λένε κατά Νόμον. Φυτρώνουν εκεί που δεν τους σπέρνουν, κοινώς.»

Αυτές τις μετοχές υποχρεούται να πουλήσει το ΤΧΣ στους ενδιαφερόμενους κατόχους warrants.

  • Τι έχει γίνει μέχρι τώρα με τα warrants των ελληνικών τραπεζών

Έχουν περάσει πρακτικά άκαρπες οι τρεις πρώτες περίοδοι εξάσκησης δικαιωμάτων (Νοε.’13, Ιουν.’14 και Νοε.’14).

  • Το άκρον άωτον

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα ποσά που είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν, με ολοσχερή εξάσκηση δικαιωμάτων, εντός του προσεχούς Ιουνίου :

Τράπεζα Αριθμός (δις) μετοχών ΤΧΣ Ποσοστό ΤΧΣ Τιμή (€) εξάσκησης Ποσό          (δις €)
ALPHABANK 8,5 66,2% 0,4796 4,08
ΕΘΝΙΚΗ 2,0 57,2% 4,6761 9,35
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 3,8 66,9% 1,8530 7,04
Σύνολο 20,47

Εν ολίγοις, εντός του προσεχούς Ιουνίου ο ιδιωτικός τομέας ενδέχεται να χρηματοδοτήσει τον δημόσιο κορβανά με ένα ποσό μέχρι και 20,47 δις ευρώ. Την στιγμή που η χώρα εκλιπαρεί ή εκβιάζει – όπως το πάρει κανείς – για ένα ακόμη δάνειο-δεκανίκι ύψους κάπου 7 δις ευρώ.

  • Πού θα πάνε αυτά τα χρήματα;

Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, που ανήκει εξ ολοκλήρου στο Ελληνικό Δημόσιο.

  • Ποιοι θα δώσουν όλα αυτά τα χρήματα;

Αυτοί που θα κρίνουν ότι έχουν συμφέρον να το κάνουν, σύμφωνα με την παρακάτω ενδεικτική ανάλυση ή άλλη ανάλογη. Σταθμίζοντας και αναλαμβάνοντας – φυσικά – το αντίστοιχο επενδυτικό ρίσκο.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!