Ο γόρδιος δεσμός της διαπραγμάτευσης και τα warrants – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Ο γόρδιος δεσμός της διαπραγμάτευσης και τα warrants

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

  • Μετόχι

Στο άρθρο «Ο γόρδιος δεσμός των warrants», που υπάρχει στο www.scribd.com από 8.12.2013, προτείνω αυτόν τον όρο χάριν συντομίας..

Έγραφα χαρακτηριστικά: «Αυτό το νούμερο λέγεται κοινώς “κόστος απόκτησης μετοχών μέσω αγοράς και εξάσκησης warrants”, αλλά εμείς προτείνω να το λέμε απλά “μετόχι”. Άλλωστε θυμίζει και κάπως τα γνωστά μοναστηριακά μετόχια, τις απομακρυσμένες ιδιοκτησίες τους που προέρχονται από δωρεές πιστών.» …

Μετόχι = [warrant / (μετοχές/ warrant)] + τιμή εξάσκησης.

  • Δηλαδή

Με τις τιμές κλεισίματος της 30.4.15 έχουμε τις εξής αποτιμήσεις της αγοράς για τα τρία μετόχια :

Τράπεζα Τιμή warrant Mετοχές ανά warrant Τιμή (€) εξάσκησης Μετόχι (€)
ALPHABANK 0,520 7,41 0,4796 0,550
ΕΘΝΙΚΗ 0,218 8,23 4,6761 4,703
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 0,100 4,48 1,8530 1,875
  • Premium

Το μετόχι και η μετοχή έχουν κανονικά ίδια τιμή. Η μόνη δικαιολογημένη διαφορά είναι στην επικαιροποίηση της τιμής εξαγοράς με επιτόκιο 3%.

Η διαφορά «μετόχι μείον μετοχή», το premium, αποτυπώνει τις συνθήκες της αγοράς, και ιδιαίτερα τις βλέψεις των ισχυρών – μικρών ή μεγάλων. Αυτών που βλέπουν πέρα από την αυριανή συνεδρίαση – τουλάχιστον. Και σίγουρα δεν κρίνουν από τις χαλκευμένες ειδήσεις.

  • Πού βρισκόμαστε
Τράπεζα Τιμή warrant Mετοχές ανά warrant Προκαταβολή ανά μετοχή Τιμή (€) εξάσκησης Μετόχι (€) Τιμή μετοχής Premium
ALPHABANK 0,520 7,41 0,070 0,4796 0,550 0,311 76,8%
ΕΘΝΙΚΗ 0,218 8,23 0,026 4,6761 4,703 1,250 276,2%
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 0,100 4,48 0,022 1,8530 1,875 0,396 373,6%

Βλέπουμε το τεράστιο premium και – ομολογουμένως – απορούμε. Το «μυστικό» είναι στο timing. Τι πληρώνει ο επενδυτής τώρα και τι όταν θα έχουν δικαιωθεί οι προσδοκίες του – αν δικαιωθούν. Δηλαδή, π.χ., ο επενδυτής Εθνικής δίνει απλώς τώρα 2,6 λεπτά του ευρώ για να έχει μέσα στην επόμενη διετία την ευκαιρία να αγοράσει μία μετοχή στην τιμή των «4,67 συν κάτι για τόκους».

Αυτή την έννοια έχει η «προκαταβολή ανά μετοχή» του πίνακά μας.

Με άλλα λόγια, χωρίς μεγάλο ρίσκο, παίρνει το δικαίωμα να αγοράσει ένα λαχείο όταν θα ξέρει ότι έχει κερδίσει. Αν δεν έχει κερδίσει, δεν θα το αγοράσει. Κάπως έτσι, δεν δίνει και πάρα πολλή σημασία πόσο αποτιμώνται σήμερα αυτά τα «λαχεία».

  • Τεχνική εικόνα

Είναι εμφανές το «στέγνωμα» της προσφοράς. Αυτοί – όποιοι και αν είναι ! – που κατέχουν σήμερα warrants προφανώς ξέρουν την αγοραία τιμή τους αλλά γνωρίζουν και την αξία τους. Αποτιμώντας και την δυνητική μελλοντική τιμή της αντίστοιχης μετοχής.

  • Η πρόσφατη ανάκαμψη

Το «γύρισμα» στις τραπεζικές μετοχές στα τέλη της συνεδρίασης της 21/4 ήταν θεαματικό. Και έγινε μία ολόκληρη ημέρα πριν το γύρισμα του Γενικού Δείκτη.

Η συνέχεια, για 7 συνολικά ημέρες, ήταν ανάλογη. Πειστική, παραπειστική, πραγματικό recital market making. Το ερώτημα είναι ποιος ήταν ο market leader.

  • Ευρύτερη τεχνική εικόνα

Κατάρρευση. Απαξίωση.

Τα warrants της ALPHABANK και της Πειραιώς άντεξαν να δώσουν υψηλό τον Ιούνιο του ’14. Την εποχή δηλαδή της δεύτερης περιόδου εξάσκησης δικαιωμάτων. Τότε που η χαλκευμένη προπαγάνδα συντηρούσε τεχνητά κλίμα αισιοδοξίας.

Το warrant της Εθνικής – αντίθετα – ήταν ήδη κάπου στο 50% του ενδοσυνεδριακού υψηλού της 23/10/13.

  • Συμπέρασμα

Όλα δείχνουν ότι ισχυρά χαρτοφυλάκια έχουν ήδη «μαζέψει» τον κύριο όγκο των warrants, την εποχή που η κοινή γνώμη βομβαρδιζόταν με εσχατολογικές ειδήσεις πάσης αποχρώσεως και προελεύσεως.

Και, νωρίτερα, βομβαρδιζόταν με κατασκευασμένες επιτυχίες, που έδιναν νέες ευκαιρίες υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

  • Κάτι ακόμα

Για τυχόν ενδιαφερόμενους, ίσως αξίζει προσοχής το άρθρο «Η αποτυχία Σαμαρά υπό το φως των εκθέσεων Προβόπουλου». Στοιχειοθετώ την θέση ότι, σύμφωνα με βάσιμες ερμηνείες των Εκθέσεων (για τα έτη 2011, 2012 και 2013) του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, «βιώσιμη ανάπτυξη δεν ξεκίνησε ποτέ μέχρι τώρα.».

Επισημαίνω ότι η ως άνω διαπίστωση αφορά τις κρατούσες αντιλήψεις περί δημοσιονομικής προσαρμογής, και τους αντίστοιχους προγραμματισμούς. Η προσωπική μου άποψη, γνωστή στους αναγνώστες του www.analyst.gr , είναι όχι υπέρ δυτικού ρυθμού μεταρρυθμίσεων, αλλά υπέρ εκ βάθρων αλλαγών αντιλήψεων και θεσμικού πλαισίου. Ελληνική Αναγέννηση. ]

Αλλά …

… όλα αυτά είναι μία μάλλον κουτή επενδυτική σκέψη. Πολλοί έχουν χάσει περιουσίες ψωνίζοντας πολύ φθηνά. Η πολύ χαμηλή τιμή. από μόνη της, δεν μπορεί να στηρίξει μία σοβαρή επενδυτική απόφαση. Χρειάζεται success story. Με κάποιες πιθανότητες επιτυχίας.

Στο μάταιο τούτο κόσμο, καλώς ή κακώς, τα μόνα σίγουρα πλάνα είναι των πεθαμένων – κυριολεκτικά και μεταφορικά …

Συνεχίστε στη 3η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading