Οι αλχημιστές του συστήματος – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Οι αλχημιστές του συστήματος

ΕΙΚΟΝΑ---Ελλάδα,-Ευρώπη

H μανιακή επιμονή στην κρίση της Ελλάδας τεκμηριώνει πως το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό «δίκτυο» έχει γίνει τόσο αδιαφανές και πολύπλοκο, ώστε μία ξαφνική κατάρρευση της χώρας μας, θα μπορούσε να το απειλήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

“Είναι σαφές βέβαια το ότι, η Ελλάδα δεν μπορεί να διασωθεί χωρίς την ονομαστική διαγραφή του χρέους της (άρθρο) – η οποία αποτελεί τη μοναδική δυνατότητα επιστροφής της στις αγορές και στην ανάπτυξη.

Οτιδήποτε άλλο «ισοδύναμο», όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα, αλλά δεν πρόκειται να της εξασφαλίσει το δανεισμό της από τις ελεύθερες αγορές – οπότε θα παρέμενε στον «ορό της Ευρωζώνης και της Γερμανίας», εκβιαζόμενη κατά το δοκούν και μετατρεπόμενη σε μία αέναη αποικία χρέους. 

Είναι επίσης σαφές πως η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να επιτρέψει την έξοδο της Ελλάδας, όπως διαπιστώνεται από τις προθέσεις της Γερμανίας, σύμφωνα με τις οποίες επιδιώκεται μυστικά η χρεοκοπία της εντός της νομισματικής ένωσης (ανάλυση). Φυσικά για πολιτικούς κυρίως λόγους (κίνδυνοι διάλυσης της Ευρωζώνης), χωρίς όμως να εξαιρούνται οι γεωπολιτικοί και οι οικονομικοί – αφού κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συνέβαινε, ενώ οι Η.Π.Α. δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να το διακινδυνεύσουν”.

.

Άρθρο

Κρυφά, μυστικά, αυστηρά προστατευμένη από τη δημοσιότητα, ολοκληρώθηκε εντός του Σαββατοκύριακου στην Ουάσιγκτον η εαρινή διάσκεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ – χωρίς να διαρρεύσουν στα ΜΜΕ οι σημαντικότερες λεπτομέρειες των θεμάτων που συζητήθηκαν, γεγονός που προκαλεί πολύ μεγάλη εντύπωση.

Σύμφωνα δε με τις περισσότερες οικονομικές εφημερίδες της υπερδύναμης, οι αλχημιστές του χρηματοπιστωτικού συστήματος του πλανήτη ασχολήθηκαν κυρίως με την Ελλάδα – κάτι που προφανώς δεν πιστεύει κανείς, γνωρίζοντας πως η «βαρύτητα» της χώρας μας σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη, τα χρέη του οποίου αυξάνονται ανεξέλεγκτα, είναι κάτι περισσότερο από αμελητέα.

Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται από το σημαντικότερο έγγραφο της διάσκεψης, από τη μελέτη που αφορά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Global Financial Stability Report) – η οποία είναι ένας απογοητευτικός μάρτυρας της αποτυχίας των προσπαθειών της ελίτ του χρήματος να αντιμετωπίσει τα διεθνή, τεράστια προβλήματα, εμποδίζοντας το επερχόμενο κραχ, την καταιγίδα των καταιγίδων.

Σε κάθε περίπτωση, η ανεξήγητη κατάρρευση της πλατφόρμας της Bloomberg την περασμένη εβδομάδα (πηγή), η απότομη πτώση των χρηματιστηρίων της Κίνας κατά 6-7% ανάλογα με το δείκτη της κάθε περιοχής (γράφημα), η οποία διορθώθηκε μετά την πρόσθεση ρευστότητας από την κυβέρνηση (μείωση του ελάχιστου εγγυητικού κεφαλαίου των τραπεζών, για να αντιμετωπισθεί η στενότητα στη διατραπεζική αγορά), ενδεχομένως δε ακόμη και η σχεδιαζόμενη μεταφορά των κεντρικών της Fed από τη Νέα Υόρκη στο Σικάγο, δεν αποτελούν θετικές ενδείξεις.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - Κίνα, ΣΜΕ δείκτη (futures)

.

Περαιτέρω, σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, τα ρίσκα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος έχουν αυξηθεί συγκριτικά με τον Οκτώβρη του 2014 – έχοντας μεταφερθεί σε ορισμένες σκιώδεις περιοχές του, οι οποίες είναι πολύ πιο δύσκολο να ερευνηθούν, οπότε να καταπολεμηθούν με επιτυχία.

Από τη μία πλευρά οι ανεπτυγμένες, βιομηχανικές οικονομίες, είναι ακόμη περισσότερο εξαρτημένες από την πολιτική των εκάστοτε κεντρικών τραπεζών, έχοντας ταυτόχρονα τη δύσκολη αποστολή να αντιμετωπίσουν τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των μηδενικών επιτοκίων – όπου τυχόν λανθασμένες, πρόωρες ή καθυστερημένες αποφάσεις μεταβολής τους, θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αρχή του τέλους: μία καταστροφή άνευ ιστορικού προηγουμένου.

Από την άλλη πλευρά οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έχουν θέσει σε πολύ μεγάλο κίνδυνο τη βιομηχανία του σχιστολιθικού αερίου των Η.Π.Α., οπότε τις τράπεζες που την χρηματοδοτούν (ρίσκα της τάξης των 200 δις $), σε συνδυασμό με το ισχυρό δολάριο, πιέζουν σημαντικά τις αναπτυσσόμενες κυρίως οικονομίες  – με τις απειλές μαζικών αθετήσεων πληρωμών να αυξάνονται κατακόρυφα.

Την ίδια στιγμή η σχεδόν μανιακή επιμονή στην κρίση της Ελλάδας τεκμηριώνει πως το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει γίνει τόσο πολύπλοκο, αδιαφανές και «αλληλο-δικτυωμένο», ώστε μία ξαφνική κατάρρευση της χώρας μας θα μπορούσε να το απειλήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό – παρά τις αντίθετες δημόσιες τοποθετήσεις εκ μέρους της Γερμανίας, της Τρόικας ή άλλων οργανισμών.

Το ίδιο ισχύει και για τη ρωσική κρίση, όπου ο διευθυντής του χρηματοπιστωτικού τμήματος του ΔΝΤ, ο οποίος είναι ο βασικός συγγραφέας της έκθεσης, αναφέρει πως οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Ρωσία και στην Ουκρανία (πηγή), είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για το σύστημα – επίσης οι αντίστοιχες στη Μέση Ανατολή, σε ορισμένα μέρη της Αφρικής και στην Ελλάδα.

.

Ο τραπεζικός κίνδυνος της Ευρωζώνης

Συνεχίζοντας, ιδιαίτερα απειλητική φαίνεται να είναι η κατάσταση στην Ευρωζώνη – όπου το ΔΝΤ διαπιστώνει πως οι τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε επισφαλή δάνεια (Non Performing Loans, NPL), ύψους 900 δις €. Συγκριτικά με αυτά, τα 250 δις € που έχουν δανείσει στην Ελλάδα οι διεθνείς πιστωτές της, τα οποία θα μπορούσαν να χαθούν μετά από τυχόν χρεοκοπία της, αποτελούν ουσιαστικά ένα ελεγχόμενο μέγεθος – με την έννοια πως από μόνο του δεν θα οδηγούσε το σύστημα στην κατάρρευση.

Κατά τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, το μεγαλύτερο μέρος των παραπάνω τραπεζικών επισφαλειών αφορά τις ιταλικές, καθώς επίσης τις ισπανικές εμπορικές τράπεζες – ακολουθούμενες από τις ιρλανδικές, τις κυπριακές και τις ελληνικές.

Παρά το ότι δε η ΕΚΤ, μετά την ανάληψη της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος της Ευρώπης, σε συνδυασμό με τις νέες οδηγίες που αφορούν τα ίδια κεφάλαια τους, έχει καταφέρει να επιτύχει ορισμένα πράγματα, δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπισθεί η βραδυφλεγής ωρολογιακή βόμβα των επισφαλειών – η οποία θα μπορούσε να εκραγεί, εάν η Ελλάδα χρεοκοπούσε, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου.

Το ΔΝΤ προτείνει να ασχοληθούν ενεργητικά οι τράπεζες με το συγκεκριμένο πρόβλημα – καθώς επίσης να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικότερο νομικό και θεσμικό πλαίσιο, για να «απομακρυνθούν» τα επισφαλή δάνεια. Είτε να διαγραφούν λοιπόν, είτε να μεταφερθούν σε «κακές τράπεζες» (Bad Banks) που στη συνέχεια θα επιβαρύνουν τους φορολογουμένους Πολίτες, είτε οτιδήποτε άλλο – αρκεί να μην παραμείνει η κατάσταση ως έχει, καταστρέφοντας τελικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Περαιτέρω, ο υπεύθυνος του ΔΝΤ (Vinals), σε μία συνέντευξη του σε αυστριακή εφημερίδα, υποστηρίζει τη σκληρή στάση της αυστριακής κυβέρνησης απέναντι στους πιστωτές της τράπεζας των σκανδάλων – της Hypo Alpe Adria (άρθρο). Η θέση του αυτή εκπλήσσει, επειδή πολλοί διεθνείς επενδυτές, κυρίως δε οι κρατικές γερμανικές τράπεζες, ζημιώνονται σε μεγάλο βαθμό από την διαγραφή χρεών της τράπεζας – παρά τις εγγυήσεις του κράτους.

Η υποστήριξη του ΔΝΤ προς την κυβέρνηση της Αυστρίας τεκμηριώνει πως η διεθνής ελίτ δεν έχει να προτείνει κάποιες σοβαρές λύσεις, όσον αφορά τα βουνά των χρεών (ανάλυση) που έχουν συσσωρευτεί στον πλανήτη – οπότε μάλλον βρισκόμαστε στον τελικό του παιχνιδιού, όπου ο ένας οργανισμός ή το ένα κράτος θα προσπαθεί να ενοχοποιήσει το(ν) άλλο, με σύνθημα το γνωστό «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Την ίδια στιγμή όλοι οι συμμετέχοντες στο παιχνίδι της υπερχρέωσης, οι δανειστές και οι οφειλέτες, φαίνεται πως θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τις ευθύνες τους – με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.