Στον αυτόματο πιλότο – The Analyst
ΕΙΚΟΝΑ---Ελλάδα,-πασχαλιάτικη-κρίση-Εξ..ΕΙΚΟΝΑ---Ελλάδα,-πασχαλιάτικη-κρίση-Εξ..

Στον αυτόματο πιλότο

110 total views, 1 views today

ΕΙΚΟΝΑ---Ελλάδα,-πασχαλιάτικη-κρίση.

Θεωρούμε πως είναι καλύτερα να προετοιμαστούμε όλοι μας για την επερχόμενη κατάρρευση, η οποία φαίνεται πια καθαρά πως δεν θα αποφευχθεί – αφού η Ελλάδα έχει ίσως χάσει την τελευταία της ευκαιρία, να ανακτήσει τον έλεγχο της μοίρας της

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Υπάρχουν αναμφίβολα πολλές θεωρίες, κάποιες «συνωμοσιολογικές», σχετικά με το πώς κατέληξε η Ελλάδα στα σημερινά αδιέξοδα – μία από τις οποίες είναι την άποψης ότι, τέθηκε στο στόχαστρο της αμερικανικής υπηρεσίας διεξαγωγής οικονομικών πολέμων το 2009, με στόχο αφενός μεν τη διάσωση του δολαρίου, εις βάρος του ευρώ, αφετέρου την αναβίωση της ισχύος του ΔΝΤ, το οποίο ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Η θεωρία αυτή τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι, οδηγούμενες οι αμερικανικές εταιρείες αξιολόγησης από την Standard & Poor’s, μείωσαν σε μία μόνο ημέρα, τον Απρίλιο του 2010, την πιστοληπτική κατάταξη της Ελλάδας κατά τρεις ολόκληρους βαθμούς – παραδόξως ακριβώς εκείνη τη στιγμή που οι κυβερνήσεις της Ευρώπης είχαν συμφωνήσει ένα πρόγραμμα διάσωσης της χώρας μας.

Ως αποτέλεσμα της μείωσης της αξιολόγησης στο επίπεδο «σκουπίδια» (Junk), τόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες, όσο και τα συνταξιοδοτικά ταμεία παγκοσμίως, υποχρεώθηκαν να πουλήσουν μαζικά τα ελληνικά ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους – με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν στα ύψη τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας, την οποία δεν πίστωνε πλέον κανένας διεθνής επενδυτής.

Την ίδια στιγμή μία ομάδα κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds) στη Νέα Υόρκη, υπό την ηγεσία του G. Soros, συντόνιζε τις επιθέσεις εναντίον της χώρας μας – με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κρίση, οπότε να αυξηθεί το κόστος της για τους Έλληνες φορολογούμενους.

Στη συνέχεια, το κόστος αυτό μεταβιβάσθηκε στους Ευρωπαίους φορολογούμενους (γράφημα), για να διασωθούν οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες – ενώ το ΔΝΤ εισέβαλλε βίαια στην Ευρωζώνη μέσω της Ελλάδας, συμμετέχοντας στην Τρόικα και διευρύνοντας τις δραστηριότητες του σε άλλες χώρες.

.

Ελλάδα, χρέος – η σταδιακή μετάσταση του δημόσιου χρέος της χώρας, από ιδιώτες σε κράτη.

.

Το πρόγραμμα τώρα, το οποίο επέβαλλε η Τρόικα υπό την ηγεσία της υποτελούς στις Η.Π.Α. Γερμανίας, οδήγησε την Ελλάδα στην κόλαση των μνημονίων, καταστρέφοντας εντελώς την οικονομία της (ανάλυση) – κάτι με το οποίο κανένας οικονομολόγος σήμερα δεν αμφιβάλλει, ούτε καν στο ελάχιστο.

Οι Γερμανοί βέβαια συνεχίζουν τις επιθέσεις τους (ανάλυση), απαιτώντας νέες υποχωρήσεις από την καινούργια ελληνική κυβέρνηση, με πρωτοστατούντα τον ολλανδό πρόεδρο του Euro Group – ο οποίος δεν χάνει καμία ευκαιρία για να κατηγορήσει και να επικρίνει την Ελλάδα, τεκμηριώνοντας με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο πως «ο κύβος έχει ριφθεί», ότι ο αντίχειρας έχει στραφεί προς τα κάτω, όσον αφορά το μέλλον της χώρας μας.

Εν τούτοις, η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας εμφανίζεται περισσότερο ψύχραιμη από ποτέ – όπως τουλάχιστον συμπεραίνεται από την «αποχώρηση» της για τον εορτασμό του Πάσχα, σε μία χρονική περίοδο που η χώρα απειλείται ανά πάσα στιγμή με την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της.

Κατάφερε βέβαια να συγκεντρώσει το ποσόν μίας ακόμη δόσης του ΔΝΤ (460 εκ. €), καταναλώνοντας τις τελευταίες ρεζέρβες της χώρας, αλλά κανένας δεν γνωρίζει τι θα συμβεί με την επόμενη δόση ή με τους μισθούς και με τις συντάξεις του Απριλίου – πόσο μάλλον αφού η Ελλάδα είναι σχεδόν η μοναδική χώρα στον πλανήτη που, αν και υπερχρεωμένη, πληρώνει τα χρέη της με δικά της χρήματα (δημόσια έσοδα) και δεν τα ανακυκλώνει δανειζόμενη από τις αγορές, όπως όλες οι άλλες.

Φυσικά τα χρήματα αυτά αφαιρούνται από την οικονομία της, η οποία βυθίζεται σε μία όλο και μεγαλύτερη παγίδα ρευστότητας – η έξοδος από την οποία είναι αδύνατον πια να επιτευχθεί με δικά της μέσα, ακόμη και αν η κυβέρνηση της είχε θεϊκές ικανότητες.

Σε κάθε περίπτωση, εάν υποθέσουμε πως θα τα καταφέρει τον Απρίλιο, με τη βοήθεια της «δήμευσης» των χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων και των δημοσίων επιχειρήσεων, καθώς επίσης με την απορρόφηση της τελευταίας ρευστότητας των τραπεζών, κάποια στιγμή, μέσα στους επόμενους μήνες, δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα να το κάνει.

Τότε θα πρέπει είτε η ελληνική κυβέρνηση, είτε οι δανειστές της, είτε και οι δύο μαζί να υποχωρήσουν, να συμβιβαστούν – αφού, εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, οπότε είναι πολύ πιθανόν να υποχρεωθεί στην έξοδο της από την ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Εάν τότε επιλεχθεί η συμμετοχή της χώρας στον παράλληλο οικονομικό κόσμο που ήδη λειτουργεί υπό την ηγεσία της Ρωσίας και της Κίνας, όπως τουλάχιστον υποθέτουν πολλοί μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Putin, δεν είναι κάτι που μπορεί να το γνωρίζει κανείς – ενώ ασφαλώς δεν αποτελεί μία ιδανική λύση, ειδικά επειδή η διάσωση του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας, χωρίς τη βοήθεια της ΕΚΤ, είναι αδύνατη.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)
Advertisements

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.