Το τέλος της αμερικανικής ηγεμονίας – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Το τέλος της αμερικανικής ηγεμονίας

ΕΙΚΟΝΑ---ΗΠΑ,-οικονομία

Η βασική αιτία της νομοτελειακής κατάρρευσης των Η.Π.Α. είναι ο θάνατος της μεσαίας τάξης, λόγω της νεοφιλελεύθερης πολιτικής – αποτέλεσμα της οποίας είναι η φτωχοποίηση της πλειοψηφίας του πληθυσμού, προς όφελος της ελίτ

 .

Η αποτυχημένη προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να εμποδίσει τους συμμάχους της, όσον αφορά τη συμμετοχή τους στην κινέζικη παγκόσμια τράπεζα (AIIB, Asian Infrastructure Investment Bank), στην οποία προηγήθηκε η Μ. Βρετανία, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστραλία και πολλές άλλες χώρες, φαίνεται να αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός, σε σχέση με τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της υπερδύναμης.

Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνεται από ένα άρθρο του πρώην υπουργού οικονομικών των Η.Π.Α. και προέδρου του Harvard κυρίου L. Summers, το οποίο αναφέρεται στο νέο ρόλο των Η.Π.Α. σε έναν πλανήτη που θα χαρακτηρίζεται πλέον από πολλούς πόλους. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ίδρυση της κινεζικής τράπεζας προσέλκυσε τόσο επιτυχημένα τους συμμάχους της υπερδύναμης, επειδή δεν κατάφεραν οι δικοί της διεθνείς οργανισμοί, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, να συμβαδίσουν με τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα του πλανήτη.

Με απλά λόγια, το οικονομικό μέγεθος της Κίνας, καθώς επίσης το γεγονός ότι, το 50% περίπου της διεθνούς βιομηχανικής παραγωγής προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, απαιτούν μία καινούργια παγκόσμια οικονομική αρχιτεκτονική – την οποία δεν κατάφεραν να δρομολογήσουν οι Η.Π.Α.

Στα πλαίσια αυτά, θα τεθεί σε κίνδυνο η ηγεμονική θέση του ΔΝΤ, το οποίο ήθελε να αναβαθμισθεί στη μοναδική κεντρική τράπεζα του πλανήτη – κάτι που εμποδίστηκε από την τάση του να πατάει επί πτωμάτων, καθώς επίσης να ρίχνει το μισό πληθυσμό έξω από το πλοίο, στις χώρες που χρειάζονταν τη χρηματοδότηση του.

Τα προηγούμενα ιστορικά γεγονότα, κατά τα οποία οι αμερικανοί αναγκάσθηκαν να υπερασπισθούν την ηγεμονική θέση τους στον πλανήτη, ενώ μοιάζουν με τα σημερινά, ήταν η σύσκεψη του Bretton Woods το 1945, καθώς επίσης το τέλος του κανόνα του χρυσού (1971) – όπου όμως, σε αντίθεση με σήμερα, κατάφεραν να παραμείνουν στον παγκόσμιο θρόνο.

Συνεχίζοντας, ο αμερικανός απαιτεί να τεθεί ένα τέλος στις ηγεμονικές φιλοδοξίες των Η.Π.Α., έτσι ώστε να επικεντρωθούν σε θέματα που εξυπηρετούν τα εθνικά τους συμφέροντα – αφού δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να επηρεάζουν μονομερώς την παγκόσμια οικονομία. Η κριτική του αφορά επίσης εκείνους τους αμερικανικούς θεσμούς, οι οποίοι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στον παγκόσμιο ρόλο τους – όπως τις εταιρείες αξιολόγησης, κυρίως δε τα αμερικανικά δικαστήρια, τα οποία εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των Η.Π.Α., αποξενώνοντας τους συμμάχους τους.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υπερδύναμη, πάντοτε κατά τον πρώην υπουργό οικονομικών, προέρχεται από του υφιστάμενους συναλλαγματικούς πολέμους, από την τεράστια νομισματική καταιγίδα που ευρίσκεται σε εξέλιξη (ανάλυση) – λόγω της οποίας δεν είναι δυνατόν να διατηρήσει τη θέση του το δολάριο, ως το μεγαλύτερο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, όταν ταυτόχρονα χρησιμοποιείται επιθετικά, για την προστασία των γεωπολιτικών συμφερόντων των Η.Π.Α.

Η απώλεια δε της αμερικανικής ηγεμονικής θέσης στον πλανήτη, οφείλεται επί πλέον στο άδικο οικονομικό σύστημα των Η.Π.Α. – ιδίως όμως στην καταστροφή της μεσαίας τάξης στο εσωτερικό τους. Προφανώς η υπερδύναμη δεν μπορεί να αγωνίζεται εναντίον τις φτώχειας και της πείνας στην υφήλιο, όταν η δική της κοινωνία υποφέρει όλο και περισσότερο από αντίστοιχα φαινόμενα.

Περαιτέρω, δεν περιμένει να αυξηθούν σημαντικά σε καμία χώρα στον πλανήτη τα βασικά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, έως το 2020 – επειδή η παγκόσμια οικονομία υποφέρει από την υπερχρέωση κρατών και νοικοκυριών. Λόγω των βουνών των χρεών (ανάλυση), δημιουργείται ένα ασύμμετρο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο θα πιέσει ακόμη και εκείνες της χώρες που έχουν εμπορικά πλεονάσματα – όπως η Κίνα, η Γερμανία, η Ελβετία κοκ.

Εάν δε επικρατήσει ο πληθωρισμός, λόγω της συνεχούς εκτύπωσης νέων χρημάτων, ειδικά στον τομέα των τροφίμων, καθώς επίσης του κόστους διαβίωσης, οι οποίοι απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος στα χαμηλά στρώματα, από ότι στα υψηλά, ακόμη και στις Η.Π.Α. (γράφημα), τότε η κατάσταση δεν είναι απίθανο να ξεφύγει από τον έλεγχο των κρατών – με οδυνηρά επακόλουθα για τις κοινωνίες.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - ΗΠΑ, κατανάλωση

.

Κάνοντας την ανάγκη φιλότιμο τώρα, ο σημερινός υπουργός οικονομικών των Η.Π.Α., ο κ. J. Lew, χαλάρωσε τη στάση του απέναντι στην Κίνα – «καλωσορίζοντας» την πρωτοβουλία της, όσον αφορά την ίδρυση της νέας Παγκόσμιας Τράπεζας. Κάτι ανάλογο έκανε και ο πρόεδρος της αμερικανικής Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος παραδόξως είναι κινέζος – προτείνοντας τη συνεργασία των δύο ιδρυμάτων.

Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ προειδοποιεί για τους κινδύνους από τη ρύθμιση του τραπεζικού συστήματος, σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη αύξηση των βασικών επιτοκίων, επειδή οι αυστηρότεροι κανόνες για τη λειτουργία των τραπεζών είχαν ως αποτέλεσμα να μεταφερθεί ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους στο σκιώδη τομέα – μία διαδικασία που θα επιταχυνθεί, εάν αυξηθούν τα επιτόκια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι σκιώδεις τράπεζες διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία ύψους 76 τρις $, 40% περισσότερα δηλαδή, συγκριτικά με δέκα χρόνια πριν – ενώ ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων, η Black Rock, διαθέτει μόνη της 4,7 τρις $. Στα πλαίσια αυτά, το ΔΝΤ προτείνει ένα τεστ αντοχής (stress test) για τις σκιώδεις τράπεζες, όπως η Black Rock, η Pimco (404 δις $), η Vanguard (497 δις $) κοκ.

Οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ έχουν προφανώς σχέση με την πρόθεση της Fed να αυξήσει τα βασικά επιτόκια – κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, αφού δεν μπορεί να προβλέψει πλέον τις συνέπειες τέτοιων πρωτοβουλιών της, λόγω  του μεγάλου μεγέθους των σκιωδών τραπεζών. Τυχόν λάθος της δε ως προ το ύψος της αύξησης ή τη χρονική στιγμή, θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμό στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα – με καταστροφικά αποτελέσματα.

Εν τούτοις, τα βασικά επιτόκια πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσουν να αυξάνονται, αφού διαφορετικά οι φούσκες που έχουν δημιουργηθεί θα αποκτήσουν ένα αδύνατον να ελεγχθεί μέγεθος – οπότε το σπάσιμο τους θα διαλύσει εντελώς το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ολοκληρώνοντας, το βασικό πρόβλημα, λόγω του οποίου θα καταρρεύσουν νομοτελειακά οι Η.Π.Α., είναι ο θάνατος της μεσαίας τάξης, λόγω της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που επιβλήθηκε μετά το 1980  – η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την φτωχοποίηση της πλειοψηφίας του πληθυσμού, τη συνεχή μείωση της ζήτησης, την υπερχρέωση, την ύφεση και τελικά το κραχ από τις φούσκες που δημιουργούνται στα πάγια περιουσιακά στοιχεία, τα οποία κατέχονται όλο και από λιγότερους ανθρώπους.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!