Η κρίση και οι αυτοκτονίες – The Analyst

Η κρίση και οι αυτοκτονίες

Email this page.

ΕΙΚΟΝΑ - αυτοκτονία

Τόσο οι πολιτικοί, όσο και τα ΜΜΕ πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, όταν αναφέρονται δημόσια σε αυτόχειρες, προσπαθώντας να «πουλήσουν» – επειδή οι άνθρωποι επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό, μιμούμενοι αυτά που βλέπουν ή ακούν

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

“Η κρίση στην Ελλάδα, το θέμα δηλαδή του μη βιώσιμου χρέους της, το οποίο την εμποδίζει να επιστρέψει στην ανάπτυξη μετά από έξι ολόκληρα χρόνια βαριάς ύφεσης, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι αρνητικές ειδήσεις, η απογοήτευση των ανθρώπων, ειδικά των νέων, η γενικότερη απαισιοδοξία, καθώς επίσης η παράλυση της οικονομικής ζωής, πρέπει να τελειώσει με κάθε θυσία – είτε με έναν καλό τρόπο, όπως θα ήταν η διαγραφή χρεών, είτε με έναν κακό τρόπο, όπως θα ήταν η χρεοκοπία.

Το σημαντικότερο όλων είναι πάντως το τέλος της αγωνίας, της ανασφάλειας, του φόβου για την επόμενη ημέρα και της ειδησεογραφικής τρομοκρατίας – να πάψουν δηλαδή να πλημμυρίζουν τα δελτία ειδήσεων με αποτυχημένες προσπάθειες αντιμετώπισης των βασικών προβλημάτων της χώρας, με την ανθρωπιστική κρίση, με την εξαθλίωση μεγάλων μερίδων του πληθυσμού, με τον εμπαθή γερμανό υπουργό οικονομικών, με την ψυχρή καγκελάριο, με τους φόβους των άδειων τραπεζικών ΑΤΜ κοκ.

Με απλά λόγια, είναι προτιμότερο ένα τρομακτικό τέλος, από τον τρόμο χωρίς τελειωμό που βιώνει η Ελλάδα για πάρα πολλά χρόνια μέχρι σήμερα – χωρίς καμία προοπτική, έστω και αμυδρή για το μέλλον της.

Στα πλαίσια αυτά, θεωρούμε σκόπιμη την παρουσίαση μίας μελέτης που αφορά τις αυτοκτονίες, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στην πατρίδα μας – σημειώνοντας πως στην Ελλάδα «εκπαιδεύεται» αυτά τα χρόνια, με το χειρότερο δυνατό τρόπο, μία ολόκληρη γενιά, με αποτελέσματα που δεν είναι δύσκολο να μπορέσει κανείς να προβλέψει”.

.

Άρθρο         

Η ανεργία, τα χρέη, ο περιορισμός της ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης ή η απώλεια της, καθώς επίσης η κατάσχεση της πρώτης κατοικίας, είναι οι βασικές αιτίες που προκαλούν βαριές ψυχικές ασθένειες σε περιόδους οικονομικών κρίσεων – συνθήκες δηλαδή που βιώνουν οι Έλληνες από το ξεκίνημα της οδυνηρής πολιτικής λιτότητας που επιβλήθηκε στη χώρα τους από την Τρόικα.

Εύλογα λοιπόν αυξήθηκε κατακόρυφα, σε σταθερή βάση, ο αριθμός των αυτοκτονιών, σύμφωνα με έρευνες αμερικανού επιστήμονα (C. Branas) – παρά το ότι η Ελλάδα ιστορικά είχε έναν από τους χαμηλότερους δείκτες παγκοσμίως, ενώ δεν συνέβη κάτι ανάλογο σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Προφανώς δε οφείλεται στο ότι, «πλήρωσαν την κρίση» άνθρωποι που δεν είχαν την παραμικρή συμμετοχή στη «διασπάθιση» χρημάτων του δημοσίου ή στις γενικότερες σπατάλες που συνόδευσαν την υιοθέτηση του ευρώ – αποτελώντας τα συνήθη άδικα θύματα, τα οποία επιβαρύνονται νομοτελειακά από το ΔΝΤ, σε οποιαδήποτε χώρα εισβάλλει.

Συγκεκριμένα, από τον Ιούνιο του 2010 αυτοκτονούσαν μηνιαία έντεκα άνθρωποι περισσότεροι, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια – με το ποσοστό να αυξάνεται κατά 36%, στις 40 αυτοκτονίες μηνιαία. Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία των 30 προηγουμένων ετών – όπου μεταξύ του 1983 και του 2012 αυτοκτόνησαν συνολικά 11.505 άτομα στην Ελλάδα, εκ των οποίων 9.079 άνδρες (τριπλάσιοι από τις γυναίκες).

Ποτέ μέχρι τότε, από το 1980 και μετά, δεν είχε παρατηρηθεί ένας τέτοιος αριθμός – γεγονός που τεκμηριώνει πόσο δραματικές ήταν οι επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας, για τον πληθυσμό της χώρας μας. Γιατί συνέβη αυτό, γιατί δηλαδή αυτοκτόνησαν τόσο πολλοί, δεν μπορεί κανείς να συμπεράνει με τη βοήθεια των στατιστικών – αφού είναι αδύνατη η γενικευμένη εύρεση της αιτίας, λόγω της οποίας οι άνθρωποι βιώνουν συνθήκες που οι ίδιοι θεωρούν ως αδιέξοδες.

Οι συνήθεις αιτίες είναι πάντως οι τραυματικές καταστάσεις, οι εμπειρίες βίας, οι ψυχικές ασθένειες, κυρίως η βαριά κατάθλιψη, τα ναρκωτικά, καθώς επίσης οι χρόνιοι πόνοι – με το διεθνή οργανισμό υγείας όμως να θεωρεί πως η σχέση των οικονομικών προβλημάτων με τις αυτοκτονίες είναι αρκετά μεγάλη.

Συνεχίζοντας, το 2012 αυτοκτόνησαν παγκοσμίως πάνω από 800.000 άνθρωποι – το 75% των οποίων στις χώρες που τα εισοδήματα είναι πολύ χαμηλά, δυσκολεύοντας την επιβίωση τους.

Σε διεθνές επίπεδο πάντως ο αριθμός των αυτοχείρων στην Ελλάδα είναι μικρός, ακόμη και στην περίοδο της κρίσης – αφού το 2012 ήταν της τάξης των 5 ανθρώπων ανά 100.000 κατοίκους. Με εξαίρεση λοιπόν την Ιταλία, στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οι αυτοκτονίες είναι υψηλότερες – ενώ σε όλες αυξήθηκαν το 2009, όταν ξέσπασε η κρίση (γράφημα).

 .

ΓΡΑΦΗΜΑ---αυτοκτονίες,-2009

 .

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)
Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×