Το γεωπολιτικό πόκερ – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το γεωπολιτικό πόκερ

ΕΙΚΟΝΑ---Ευρωζώνη,-Μέρκελ,-πόκερ,-μαγικό-ραβδί

Η Ελλάδα κινδυνεύει με την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της, η οποία θα ήταν ένα εξαιρετικά κακό σενάριο – είναι όμως απείρως χειρότερο να παραμένει σε κώμα, να σέρνεται, να υποκλίνεται στη Γερμανία ή να είναι αντικείμενο προσβολών και εξευτελισμών

 .

Όταν κανείς βρεθεί σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με την πλάτη στον τοίχο, μαθαίνει πολλά, ωριμάζει γρήγορα, υποχρεώνεται να ρισκάρει, καθώς επίσης να πάρει δύσκολες αποφάσεις – οι οποίες θα ήταν αδιανόητες, κάτω από διαφορετικές συνθήκες.

Πόσο μάλλον όταν διαπιστώνει ότι, όλα τα ΜΜΕ της ισχυρότερης «εταίρου» του, αυτής που «κινεί τα νήματα» στην Ευρώπη, θεωρούν εύλογο να ασχολούνται με το δάχτυλο που σήκωσε πριν από πέντε χρόνια ο υπουργός οικονομικών της Ελλάδας εναντίον της Γερμανίας – προσβάλλοντας και εξευτελίζοντας τη χώρα μας σε καθημερινή βάση.

.

ΕΙΚΟΝΑ - Focus, Βαρουφάκης, μεσαίο δάκτυλο

Σύγκριση εικόνων, υπενθύμιση – το εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού Focus και η αντίστοιχη χειρονομία του νυν υπουργού οικονομικών της Ελλάδας.

.

Προφανώς αδιαφορούν για την πραγματικότητα, για τα χιλιάδες μεσαία δάχτυλα δηλαδή των απλών Πολιτών που σηκώνονται σήμερα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο, προς την κατεύθυνση μίας χώρας που επιμένει σε μία αδιέξοδη πολιτική – απλά και μόνο για να συνεχίσει να απομυζεί τους εταίρους της, υποταγμένη στο χρηματοπιστωτικό κτήνος, με απώτερο στόχο τη μετατροπή τους σε σκλάβους χρέους.

Δυστυχώς, φαίνεται πως οι Γερμανοί δεν κατανοούν ότι, η Ελλάδα αγωνίζεται εναντίον ενός πολύ ισχυρού αντιπάλου, με ελάχιστες δυνατότητες επιτυχίας, για να διατηρήσει την αξιοπρέπεια της – ενώ η Γερμανία έχει κυριευθεί από μία ανεξέλεγκτη, υστερική επιθετικότητα, η οποία αδιαφορεί για το ποιόν ή για το τι καταστρέφει.

Όταν όμως στο τέλος διαλυθεί η Ευρώπη σε μία σειρά εχθρικών μεταξύ τους κρατών, τα οποία θα είναι στο έλεος των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη, τότε ο σημερινός νικητής, αυτός που ενδεχομένως θα κερδίσει τη μάχη με πρώτο θύμα την Ελλάδα, θα είναι ο μεγάλος χαμένος.

Η αιτία θα είναι το ότι, όλα τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης, τα οποία τάσσονται σήμερα υπέρ της Γερμανίας, φοβούμενα εύλογα την αντιπαράθεση μαζί της, δεν θα ξεχάσουν ποτέ τη συμπεριφορά της – ψάχνοντας κρυφά για την «έξοδο κινδύνου», προτού υποχρεωθούν με τη σειρά τους να καταστραφούν.

Ειδικότερα, δεν θα ξεχάσουν πώς η γερμανική κυβέρνηση χρησιμοποίησε τη δύναμη του δανειστή, του υπεροπτικού και αλαζόνα τραπεζίτη, για να ταπεινώσει τον οφειλέτη – χωρίς να διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα της τα ΜΜΕ, για να προσβάλλει και να εξευτελίσει μία χώρα, η οποία δεν υπερχρεώθηκε επειδή αιματοκύλισε όπως η ίδια τον πλανήτη, αλλά έκανε λάθη, τα οποία προσπαθεί να επανορθώσει.

Περαιτέρω, πριν από πέντε περίπου χρόνια, όταν η Ελλάδα οδηγήθηκε στη χρεοκοπία και στο ΔΝΤ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, επειδή η Γερμανία αρνήθηκε να συμφωνήσει σε ένα αλληλέγγυο δάνειο που δεν θα ξεπερνούσε τα 20 δις €, οι επιθέσεις εναντίον της από τα γερμανικά ΜΜΕ ήταν ανάλογες – κάτι που δεν συνέβη με καμία άλλη υπερχρεωμένη χώρα, όπως με την Πορτογαλία ή την Ιρλανδία τότε, με την Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Αυστρία κοκ. σήμερα.

Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, όταν η Ελλάδα αποδέχθηκε την επιβολή μέτρων και συμφωνιών (PSI) που κατέστρεψαν εντελώς την πραγματική οικονομία της, το τραπεζικό σύστημα, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς κοκ., τα γερμανικά ΜΜΕ ήταν ήσυχα – χωρίς να δείχνουν το παραμικρό ενδιαφέρον για την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, για την εκτόξευση της ανεργίας, για τα εκατομμύρια εξαθλιωμένων ανθρώπων, καθώς επίσης για όλα τα υπόλοιπα γεγονότα που συνόδευσαν το «πρόγραμμα».

Σήμερα ξεκίνησαν τα ίδια, ενώ ακόμη και ο ανόητος Ολλανδός, το πιόνι που τοποθέτησε η καγκελάριος στην Ευρώπη, δεν δίστασε να απειλήσει τους Έλληνες με τα εγκληματικά μέτρα που δολοφόνησαν την Κύπρο – αδιαφορώντας για το τραγικό δυστύχημα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν (άρθρο), με καταστροφικά αποτελέσματα για την Ευρωζώνη και τον πλανήτη.

Στα πλαίσια αυτά, εύλογα η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώνεται να αντισταθεί (άρθρο), έχοντας αφενός μεν την εντολή, αφετέρου τη στήριξη του συντριπτικά μεγαλύτερου αριθμού των Πολιτών της χώρας – οι οποίοι επιθυμούν μεν μία αξιοπρεπή συμφωνία με την Ευρώπη, χωρίς να εκβιάζονται και χωρίς να εκβιάζουν, αλλά δεν είναι πρόθυμοι να επιτρέψουν να συνεχίζονται οι προσβολές, καθώς επίσης οι εξευτελισμοί εναντίον τους.

Αναγκάζεται λοιπόν ο πρωθυπουργός να παίξει ένα πολύ επικίνδυνο γεωπολιτικό πόκερ, με άγνωστα επακόλουθα – υποδεχόμενος τη μεγαλύτερο εχθρό του προέδρου Putin, την αμερικανίδα γενική γραμματέα V. Nuland, καθώς επίσης ανακοινώνοντας την εσπευσμένη επίσκεψη του στη Ρωσία, για λόγους που μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει.

Την ίδια στιγμή παίρνει την πρωτοβουλία για τη διενέργεια μίας πενταμελούς σύσκεψης στις Βρυξέλλες – ελπίζοντας πως τελικά δεν θα υποχρεωθεί να πάρει αποφάσεις που θα είχαν πολύ μεγάλο ρίσκο για τη χώρα του. Εμείς ευχόμαστε βέβαια να μην έχει αυταπάτες, ειδικά μετά τη δήλωση της καγκελαρίου που ακολούθησε, η οποία ήταν στο γνωστό «μήκος κύματος» που οδηγεί στη διάλυση της Ευρωζώνης – καθώς επίσης στην ολοκληρωτική καταστροφή της Ελλάδας.

Συνεχίζοντας, η Ελλάδα θα ήταν ασφαλώς πολύ χρήσιμη στη Ρωσία, όπως αναφέρθηκε στο άρθρο «Ο ρωσικός άσσος» – παρά το ότι η τελευταία δέχεται τη μεγαλύτερη οικονομική επίθεση που έχει παρατηρηθεί ποτέ στον πλανήτη, εκ μέρους όλης της Δύσης. Χρήσιμη θα ήταν και στην Κίνα, η οποία επένδυσε στο λιμάνι του Πειραιά, επειδή η χώρα μας είναι μέλος της Ευρωζώνης – οπότε δεν θα επέτρεπε εύκολα την έξοδο μας από το ευρώ, την οποία φαίνεται πως επιδιώκει πλέον η γερμανική ηγεσία.

Επί πλέον, γεωπολιτικά, η Ελλάδα είναι απαραίτητη τόσο στο ΝΑΤΟ, όπου οι Η.Π.Α. πίεσαν προφανώς την καγκελάριο να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, όσο και στην ΕΕ – όπου το μεν πρώτο τη θεωρεί πολύ σημαντική για τη νοτιοανατολική πλευρά του, ενώ η δεύτερη  δεν θα ήθελε να μετατραπεί η χώρα μας σε ανεξέλεγκτη πύλη μεταναστών, προς την κεντρική περιοχή της. Εάν συμπεριλάβουμε δε τη σημασία της Ελλάδας από ενεργειακής πλευράς, για όλους τους συμμετέχοντες στο γεωπολιτικό πόκερ (Ρωσία, Η.Π.Α., Γερμανία, ΕΕ και Κίνα), τότε αυξάνονται τα πλεονεκτήματα της.

Βέβαια οι κίνδυνοι είναι πολλοί, ειδικά από τις γειτονικές χώρες, ενώ ο χρόνος επείγει, αφού λήγουν ομόλογα, έντοκα γραμμάτια και swaps (στην Εθνική Τράπεζα της Goldman Sachs), ύψους αρκετών δις € (άρθρο), με αφετηρία την Παρασκευή – οπότε η Ελλάδα κινδυνεύει με την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της, η οποία θα ήταν ένα εξαιρετικά κακό σενάριο.

Επειδή είναι όμως απείρως χειρότερο να παραμένει σε κώμα, σε μία κατάσταση αργού θανάτου, να σέρνεται η οικονομία της στο διηνεκές, να εκλιπαρεί γονατιστή τη Γερμανία, να είναι αντικείμενο προσβολών και εξευτελισμών, να υποκλίνεται, να υποφέρουν οι Πολίτες της, καθώς επίσης να ανέχεται τον κάθε ανόητο Ολλανδό, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να πάρει όλα τα ρίσκα – ενώ οι Έλληνες, συμπεριλαμβανομένων όλων των πολιτικών κομμάτων, οφείλουν να στηρίξουν ηθικά και πρακτικά την κυβέρνηση τους, αφήνοντας τις αντιθέσεις τους για αργότερα, όταν θα επιστρέψει η σταθερότητα στην πατρίδα τους.

Ολοκληρώνοντας, υπενθυμίζουμε τα λόγια του W. Churchill, χωρίς να σημαίνει πως τον συμπαθούμε, όταν δήλωσε πως θα αντισταθεί στις επιθέσεις της ναζιστικής Γερμανίας. Είχε πει λοιπόν τα εξής: “Η κατάσταση είναι σοβαρή. Ο χρόνος του παιχνιδιού έχει λήξει. Το βιοτικό μας επίπεδο θα μειωθεί πάρα πολύ, αλλά τα παιδιά μας θα ζήσουν καλύτερες ημέρες. Πρέπει να πολεμήσουμε. Όλοι μαζί, χωρίς καμία εξαίρεση. Θα υπάρξουν θύματα. Θα κάνουμε λάθη. Είναι όμως απαραίτητο”.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.