Η αντίσταση της Ελλάδας – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η αντίσταση της Ελλάδας

ΕΙΚΟΝΑ---Ευρώπη,-αντίσταση.

Η σύγκρουση της κυβέρνησης με τη γερμανική Ευρώπη, δεν έχει σχέση με χρήματα – αντίθετα, οι διαχειριστές της ευρωπαϊκής κρίσης φοβούνται περισσότερο την επιτυχία της, από τα δάνεια τους που θα χαθούν, εάν αποτύχει η νέα ελληνική ηγεσία

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Το μήνυμα που στέλνει η Ευρώπη μέσω της Ελλάδας είναι πως, είτε οι οικονομικά αδύναμες χώρες υποτάσσονται άνευ όρων στους Γερμανούς, καθώς επίσης στους πράκτορες τους των Βρυξελλών, είτε σταυρώνονται – με την έννοια πως υποχρεώνονται να καταστραφούν πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά.

Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνεται από τις μόλις έξι εβδομάδες που έχει εκλεγεί η νέα ελληνική κυβέρνηση, η αποτυχία της οποίας θεωρείται πως έχει ήδη σφραγιστεί – επειδή η Γερμανία, με σιδερένιο χέρι, σε συνεργασία με τους συμμάχους της από τη Λισαβόνα έως το Ελσίνκι, θέλει να την αναγκάσει να μην εφαρμόσει τις σημαντικότερες προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδίαζε να πείσει το καθεστώς που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα από τους δανειστές της, να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμα του, έτσι ώστε να σταματήσει η καταστροφική οικονομική κατάρρευση της χώρας, καθώς επίσης η αυξανόμενη εξαθλίωση – με στόχο να αντιστραφεί η τάση. Φαίνεται όμως πως οι δανειστές της, οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αδιαφορούν – αφού οτιδήποτε προτείνουν οι Έλληνες, απορρίπτεται αμέσως.

Μία ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη χρέους, για να βρεθούν βιώσιμες λύσεις, όσον αφορά τις υπερχρεωμένες χώρες της νομισματικής ένωσης; Απορρίπτεται! Η σύνδεση της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της, όπως είχε προταθεί από το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο DIW, το οποίο συμβουλεύει την καγκελάριο; Απορρίπτεται!

Ένα ενδιάμεσο δάνειο διαρκείας τεσσάρων μηνών, το οποίο θα επέτρεπε την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της χώρας, έτσι ώστε να μπορέσει να ετοιμάσει, καθώς επίσης να προτείνει το δικό της πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, με δεδομένη την αποτυχία του προηγουμένου της Τρόικας; Απορρίπτεται

Η κατάργηση των παράνομων μαζικών απολύσεων των εργαζομένων, καθώς επίσης το σταμάτημα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας σε εξευτελιστικές τιμές, στους ελληνικούς και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους. Απορρίπτεται! Τέλος στις εγκληματικές μεθόδους της Τρόικας, καθώς επίσης στην τρομοκρατία που ασκεί στα υπουργεία; Απορρίπτεται!

Κανένα ενδιαφέρον για την ανθρωπιστική κρίση, για την κατάρρευση της υγείας και της παιδείας! Αντίθετα, ο κ. Σόιμπλε ανακοινώνει με θριαμβευτικό τόνο πως τα υπογεγραμμένα συμβόλαια, καθώς επίσης οι συμφωνημένοι κανόνες, θα πρέπει να τηρηθούν επακριβώς, ανεξάρτητα από τα καταστροφικά αποτελέσματα τους. 

Ουσιαστικά λοιπόν γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι, η σύγκρουση της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης με τη γερμανική Ευρώπη, με τις υπόλοιπες ηγεσίες των άλλων κρατών, δεν έχει σχέση με χρήματα. Αντίθετα, οι διαχειριστές της ευρωπαϊκής κρίσης φοβούνται περισσότερο την επιτυχία μίας αριστερής κυβέρνησης, από τα δισεκατομμύρια των δανείων τους που θα χαθούν νομοτελειακά, εάν αποτύχει η νέα ελληνική ηγεσία.

Προφανώς επειδή δεν θέλουν να δημιουργηθεί ένα «δεδικασμένο», το οποίο θα επέτρεπε τη δημιουργία ανάλογων τάσεων στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και αλλού – όπου ήδη οι αριστερές αντιπολιτεύσεις έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους.  

Ως εκ τούτου, η ήττα των επαναστατών στην Ελλάδα θα έστελνε ένα τρομακτικό μήνυμα στην Ευρώπη – σύμφωνα με το οποίο είτε οι αδύναμες χώρες υποτάσσονται αμαχητί, είτε οδηγούνται στο ικρίωμα, στο δήμιο.

Το μήνυμα όμως αυτό θα είχε και άλλες συνέπειες – την έμμεση στήριξη της κυρίας Le Pen, η οποία απαιτεί την έξοδο της χώρας της από την Ευρωζώνη και την ΕΕ, επειδή μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τη Γερμανία. Το πολύ πιθανό αυτό ενδεχόμενο θα μπορούσε σύντομα να συμβεί, το 2017 – οπότε εύλογα θεωρείται ως το έτος της διάλυσης της νομισματικής ένωσης” (Tagesspiegel Βερολίνου, σε ελεύθερη απόδοση).

.

Άρθρο

Από το παραπάνω κείμενο συμπεραίνει εύκολα κανείς πως δεν είμαστε μόνο εμείς που διακρίνουμε ότι, τα σκοτεινά σύννεφα του φασισμού καλύπτουν τον ουρανό της Ευρώπης – καθώς επίσης πως η Ελλάδα αποτελεί το πεδίο μάχης δύο νέων αντιμαχόμενων τάξεων, όπου στη μία πλευρά βρίσκεται το χρηματοπιστωτικό θηρίο, το οποίο έχει καταλάβει όλες τις θέσεις εξουσίας με υπηρέτες του τους πολιτικούς, ενώ στην άλλη όλοι οι Πολίτες του πλανήτη.

Έχοντας εγκαταστήσει δε ένα παγκόσμιο οικονομικό καθεστώς (άρθρο), με βασικό στήριγμα του τις κεντρικές τράπεζες της Δύσης, κυρίως τη Fed και την ΕΚΤ, δεν έχει καμία πρόθεση να διακινδυνεύσει την παντοδυναμία του – η οποία θα απειλούταν σε μεγάλο βαθμό, από την ανυπακοή κάποιας χώρας. Πόσο μάλλον από τη διαγραφή οφειλών, η οποία θα ήταν καταστροφική για το μέλλον του, αφού το ισχυρότερο όπλο του είναι το χρέος – μέσω του οποίου έχει παγιδεύσει ολόκληρη την υφήλιο.

Φυσικά είναι πάρα πολύ δύσκολο για μία μικρή, αθεράπευτα υπερχρεωμένη χώρα, την οποία κυβερνάει με ελάχιστα δικά του, άπειρα στελέχη, ένα αριστερό κόμμα του 4% που συγκυριακά και μόνο κέρδισε τις εκλογές, να αντιδράσει με επιτυχία – επαναφέροντας τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη στην ήπειρο μας.

Με δεδομένο δε το ότι, οι φυγόκεντρες δυνάμεις εντός του συγκεκριμένου κόμματος είναι τεράστιες, θεωρούμε πολύ δύσκολο να κερδίσει έναν τόσο σημαντικό, παγκόσμιο ουσιαστικά πόλεμο – παρά το ότι κατέφερε να κάνει σε κάποιο βαθμό γνωστό στους Ευρωπαίους Πολίτες τι ακριβώς διακυβεύεται και πόσο πολύ θα έπρεπε να τους ενδιαφέρει.

Ειδικά όταν δεν φαίνεται να αποφεύγει τα μεγάλα λάθη όπως ήταν, για παράδειγμα, η παραίτηση του από την ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη χρέους, από την ονομαστική διαγραφή του ελληνικού χρέους, από την εκδίωξη της Τρόικας κοκ.

Δεν αποφεύγει δυστυχώς ούτε τα μικρότερα, τα οποία όμως έχουν μεγάλη σημασία για την εσωτερική του συνοχή, καθώς επίσης για την αξιοπιστία του – όπως την καταψήφιση της άρσης της ασυλίας του βουλευτή για ενδεχόμενα φορολογικά αδικήματα (του μοναδικού που χαρακτήρισε αρνητικά τους Έλληνες, τασσόμενος υπέρ της Τρόικας στο γερμανικό ντοκιμαντέρ που αναφερόταν στους «δολοφονικούς Θεσμούς»).

Τέλος, δεν καταφέρνει να αποφεύγει ούτε τις παγίδες που του στήνονται μεθοδικά από τη Γερμανία, όπως η πρόσφατη στον υπουργό οικονομικών (άρθρο) – την οποία έπρεπε να περιμένει, αφού είναι κάτι περισσότερο από εύλογο το ότι, η χώρα θα προσπαθήσει να κάνει τα πάντα για να μην πληρώσει τα χρέη της στην Ελλάδα, επειδή σε μία τέτοια περίπτωση θα άνοιγαν οι ασκοί του Αιόλου για την ίδια (ανάλυση).

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!