Στρατηγική σοκ και δέος (β) – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Στρατηγική σοκ και δέος (β)

ΕΙΚΟΝΑ---Ρωσία,-Σοβιετική-ένωση,-ΔΝΤ,-Jeltzin

Η γενοκτονία στη Ρωσία, με τη σφραγίδα του ΔΝΤ, μείωσε τον πληθυσμό της κατά 10 εκ. μέσα σε δώδεκα χρόνια –  ενώ ο αλκοολισμός κλιμακώθηκε σε τρομακτικά επίπεδα, όπως επίσης οι ψυχικές ασθένειες, οι αυτοκτονίες και η εγκληματικότητα

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Ανάλυση

62

Όπως αναφέραμε στο πρώτο μέρος του άρθρου, η βιομηχανική παραγωγή της Ρωσίας μειώθηκε κατά -8% έως τα τέλη του 1991, ενώ το ΑΕΠ κατέρρευσε στο -17%. Οι δημόσιες επενδύσεις περιορίσθηκαν δραστικά, με αποτέλεσμα μόλις τρία από τα 237 κρατικά χρηματοδοτούμενα κατασκευαστικά έργα να μπορέσουν να ολοκληρωθούν – οι εισαγωγές από τις χώρες δορυφόρους μειώθηκαν κατά 63% (από τις καπιταλιστικές κατά 32%), όπως επίσης οι εξαγωγές κατά 57%.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ακολούθησε μία καταστροφική αγροτική σοδειά, η οποία υποχρέωσε τη χώρα να μοιράζει με κουπόνια τα τρόφιμα, στα τέλη του 1991 – γεγονός που σφράγισε το τέλος του M. Gorbatschow. Ο τελευταίος Γενικός Γραμματέας παραιτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου του 1991 από τη θέση του, στις 31 Δεκεμβρίου έπαψε να υπάρχει και τυπικά η Σοβιετική Ένωση, ενώ στις 2 Ιανουαρίου του 1992 το ΔΝΤ είχε πετύχει το στόχο του: η Ρωσία, υπό την ηγεσία του B. Jelzin και του πρωθυπουργού του, υιοθέτησε επίσημα την οικονομική «θεραπεία του σοκ» της Σχολής του Σικάγο.

.

Το ΔΝΤ

Συνεχίζοντας, υπεύθυνος για το Ταμείο στη Μόσχα τοποθετήθηκε ο κ. Augusto Lopez Claros – ένας νεοφιλελεύθερος οικονομολόγος, ο οποίος ήταν καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Σαντιάγκο της Χιλής από το 1982 έως το 1984, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Pinochet. Έχοντας παράλληλα τη θέση του διευθυντή μίας ερευνητικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας της Χιλής, είχε συλλέξει πολλές πληροφορίες, όσον αφορά την επιβολή σκληρών μεταρρυθμίσεων, με θύμα τον εργαζόμενο πληθυσμό.

Ο οικονομολόγος κατανοούσε τη μετάβαση από τον Ολοκληρωτισμό στη Δημοκρατία, όπως ήταν ο τίτλος μίας διάλεξης του το 1994, ως την κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού, καθώς επίσης τη λεηλασία της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας του, μέσω των οποίων η χώρα θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τα χρέη της – με αποτέλεσμα να βιώσει η Ρωσία συνθήκες πείνας και εξαθλίωσης, κατά πολύ χειρότερες από αυτές στους δύο παγκοσμίους πολέμους που είχαν προηγηθεί.

Μόνο κατά το πρώτο έτος της δραστηριοποίησης του ΔΝΤ, οι τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής, οι οποίες έως τότε επιδοτούνταν από το κράτος, αυξήθηκαν στο πολλαπλάσιο – όπως, για παράδειγμα, τα αυγά (1.900%), το ψωμί (4.300%) και το γάλα (4.800%). Τα επόμενα τέσσερα έτη το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 42%, η βιομηχανική παραγωγή κατά 46% και η αγροτική κατά 32% – γεγονός που κάνει την ελληνική κρίση να φαίνεται (ακόμη) «ειδυλλιακή», παρά το ότι έχει ξεπεράσει τη Μεγάλη Ύφεση του 1929 στις Η.Π.Α.

Περαιτέρω, το ΔΝΤ δεν δάνειζε τα απαιτούμενα κεφάλαια στη Ρωσία, με αποτέλεσμα να υποχρεώνεται η κεντρική τράπεζα να τυπώνει συνεχώς νέα χρήματα – οπότε προκλήθηκε ένας υπερπληθωρισμός, με κορυφή σχεδόν το 2.500%, ο οποίος εξαφάνισε τις αποταμιεύσεις των εργαζομένων, οδηγώντας όλο και περισσότερους ανθρώπους κάτω από τα όρια της φτώχειας (γράφημα).

 .

ΓΡΑΦΗΜΑ - Ρωσία, πληθωρισμός, ιστορικά 1992-94

 .

Συνεχίζοντας, η τιμολογιακή διαστρέβλωση, σύμφωνα με την  οποία οι τιμές των αγροτικών μηχανημάτων, καθώς επίσης των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων, αυξήθηκαν κατά 520 φορές μεταξύ των ετών 1991 και 1994, ενώ οι αντίστοιχες των αγροτικών προϊόντων «μόλις» κατά 90 φορές, είχε σαν αποτέλεσμα την εγκατάλειψη των αγροτικών περιοχών από τους αγρότες, οι οποίοι δεν μπορούσαν πλέον να επιβιώσουν – οπότε ερήμωσαν πάνω από 17.000 οικισμοί.

Το παράλληλο άνοιγμα δε της αγοράς για εισαγόμενα προϊόντα, δημιούργησε μεγάλες ευκαιρίες αύξησης τζίρου για τις δυτικές πολυεθνικές, ενώ οδήγησε στη μαζική χρεοκοπία τις εγχώριες επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρομεσαίες, λόγω του ότι δεν μπορούσαν να τις ανταγωνιστούν – κάτι που βιώνει σήμερα η Ελλάδα, αν και σε πολύ μικρότερη έκταση.

Από την άλλη πλευρά, η ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων έδωσε την ευκαιρία σε μία μικρή ομάδα ανθρώπων, κυρίως πρώην στελεχών ή μελών του κόμματος, να πλουτίσουν διπλά:

(α)  αφενός μεν με τη διάλυση των μη ανταγωνίσιμων εταιριών σε μικρότερες μονάδες, τις οποίες πουλούσαν κερδοφόρα,

(β) αφετέρου με την ιδιοποίηση των κερδοφόρων, κυρίως στους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των μετάλλων, οι οποίες ανήκαν προηγουμένως στο δημόσιο.

Έτσι, υπεξαιρώντας ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας, με μεθόδους χειρότερες από αυτές της Μαφίας, κέρδισαν σε χρόνο μηδέν δισεκατομμύρια. Σύμφωνα με υπολογισμούς (NYT), τα πρώην στελέχη του κόμματος και στη συνέχεια ολιγάρχες, μετέφεραν μεταξύ των ετών 1993 και 1998 ποσά από 200 – 500 δις $ εκτός της χώρας – τα οποία φυσικά στερήθηκε η ρωσική οικονομία (υπενθυμίζουμε πως εκτός Ελλάδας έχουν μεταφερθεί πάνω από 100 δις €, τα οποία αναζητούν την ευκαιρία να επιστρέψουν με πολλαπλάσια αξία, εάν επιβάλλουν την υιοθέτηση της δραχμής).

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.