Τουρκία: Επικίνδυνη επίθεση στην Ελλάδα – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Τουρκία: Επικίνδυνη επίθεση στην Ελλάδα

01_αεροπορία.

Η σημερινή Τουρκία αποτελεί ένα γυάλινο αλλά εξαιρετικά επικίνδυνο γίγαντα. Επί πλέον οδηγείται από ένα απρόβλεπτο, μεγαλομανή και κυκλοθυμικό ηγέτη που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, αρκεί να είμαστε ενωμένοι, μεθοδικοί και αποφασιστικοί.

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Για όσους παρακολουθούν συστηματικά την διαχρονική πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, τα πράγματα σήμερα είναι ξεκάθαρα – και πολύ ανησυχητικά.

Η Τουρκική πολιτική που διαμορφώθηκε με την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923 από τους νεότουρκους, οι οποίοι σήμερα έχουν μεταλλαχτεί σε νέο-οθωμανούς, παραμένει σταθερή και αναλλοίωτη: Επιθετικότητα, θρασύτητα και επεκτατισμός σχεδιάζονται σε μακροπρόθεσμη βάση και εκδηλώνονται την κατάλληλη στιγμή «χτυπώντας» μόνο όταν εκτιμούν ότι ο αντίπαλος βρίσκεται σε περίοδο εμφανούς αδυναμίας. Όλα αυτά, καλυμμένα με ένα φανταχτερό περιτύλιγμα ευγένειας, κάλπικων λόγων και επιφανειακού «πολιτισμού» με ψεύτικα χαμόγελα.

Η διαχρονική αυτή πολιτική ασκείται από ένα πυρήνα ανθρώπων που κινούν τα νήματα της εξουσίας στην Τουρκία και εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που λειτουργεί με διάφορα ονόματα από το 1933, ανεξάρτητα από τις επιθυμίες, τις επιδιώξεις ή την βούληση του απλού Τουρκικού λαού – ιδίως όσων ζουν στην Κωνσταντινούπολη, στα Μικρασιατικά παράλια, στον Πόντο ή στο Τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν.

Απέναντι στην Ελλάδα, το παραπάνω «πλαίσιο» άρχισε να εφαρμόζεται αμέσως μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης από τους Ελευθέριο Βενιζέλο και Ισμέτ Ινονού τον Ιούλιο του 1923. Την συνθήκη αυτή οι Τούρκοι  πρώτα την υπέγραψαν εξασφαλίζοντας όλα όσα ήθελαν και στην συνέχεια την κατεξευτέλισαν αθετώντας όλες ανεξαιρέτως τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν! (Το σχετικό άρθρο μας 4ης Σεπτεμβρίου 2009 με τίτλο «Συνθήκη της Λωζάνης: Οι Τούρκοι μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου» μεταφέρθηκε στην ηλεκτρονική διεύθυνση  http://koumakis.analyst.gr/?p=90).

Στις μέρες μας παρακολουθούμε σειρά γεγονότων που «εναρμονίζονται» πλήρως με την διαχρονική στρατηγική της Τουρκίας, δηλαδή να κάνει ασφαλή βήματα όταν εκτιμά «εμφανή αδυναμία του αντιπάλου», ανεξάρτητα ποια Τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία ή πόσο ωραία λόγια ειρήνης και φιλίας λέει. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά, στην τελευταία χιτλερική επίθεση που εξαπέλυσε η Τουρκία εναντίον της Ελλάδος:

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015: Στις Βρυξέλλες, μετά από ένα θυελλώδες Eurogroup επιδόθηκε στην νέα Ελληνική κυβέρνηση που εκλέχτηκε στις 26 Ιανουαρίου 2015,  ένα τελεσίγραφο για την «συμμόρφωση» της με τους «Ευρωπαϊκούς κανόνες» και την «υποχρέωση» της να ζητήσει παράταση του ισχύοντος μνημονίου που συμφωνήθηκε με τους δανειστές της στο παρελθόν. Στο κόμμα που πλειοψήφησε στην νέα βουλή (ΣΥΡΙΖΑ) συμμετέχουν τρείς Έλληνες βουλευτές μουσουλμανικού θρησκεύματος που αυτοπροσδιορίζονται σαν «Τούρκοι» (Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ). Αποτελεί κοινό μυστικό πως οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνοι το θρήσκευμα, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται σαν «Τούρκοι», κατά μια ακόμα κατάφωρη παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης που αναγνωρίζει μόνο θρησκευτικές και όχι εθνικές μειονότητες, καθοδηγούνται μεθοδικά από το Τουρκικό προξενείο Κομοτηνής το οποίο αποτελεί παράρτημα της Τουρκικής ΜΙΤ.

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015: Ο αρχηγός της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πτέραρχος Akın Öztürk πέταξε μέσα στα 10 ναυτικά μίλια του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, στα πλαίσια άσκησης με 16 τουρκικά μαχητικά σε δύο διαφορετικούς σχηματισμούς.

Πέρα από την κάμερα που είχε το πιλοτήριο του F-16 του Τούρκου Αρχηγού, η πτήση βιντεοσκοπήθηκε και από αξιωματικό πληροφοριών άλλου, συνοδευτικού, μαχητικού το οποίο συναποτελούσε ένα ξεχωριστό σχηματισμό που ηγείτο ένα οπλισμένο μαχητικό αεροσκάφος.

Οι δύο βασικοί σχηματισμοί των Τουρκικών αεροσκαφών πέταγαν Βόρεια και Νότια στο Αιγαίο ώστε να τραβήξουν τα Ελληνικά μαχητικά επάνω τους επιτρέποντας στον τρίτο, ενδιάμεσο σχηματισμό να διασχίσει τον κάθετο άξονα από την Μυτιλήνη μέχρι το Καστελλόριζο και να καταγράψει με ακρίβεια την φυσική «χαρτογράφηση» της περιοχής.

Κατά τον Τουρκικό τύπο, «Η εκπαιδευτική πτήση πραγματοποιήθηκε στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων από νησιά όπως η Μυτιλήνη και η Χίος τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ελλάδος (!)» ενώ δεν έλειψαν τα διθυραμβικά σχόλια για το «προσωπικό» εγχείρημα του πτέραρχου αν και το πιθανότερο είναι ότι το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος που επέβαινε ο ηλικίας 63 ετών Οζτούρκ οδηγούσε ο δεύτερος πιλότος του F-16 και όχι ο ίδιος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, όλα τα τουρκικά αεροσκάφη τα οποία έκαναν 16 συνολικά παραβιάσεις του Ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου,  αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν «σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική». Η «πάγια» αυτή τακτική ξεκίνησε από την δεκαετία του 70 όταν οι Τούρκοι, με τις πλάτες των Αμερικανών, των Βρετανών και άλλων «συμμάχων» μας, άρχισαν να «κάνουν ευρύτερα γνωστή» την επιθετική, επεκτατική στρατηγική τους με πρώτο θύμα την μαρτυρική Κύπρο (Σχετικό είναι παλαιότερο άρθρο μας 12ης Ιανουαρίου 2009 με τίτλο «Ελληνικά νησιά του Αιγαίου και Τουρκικός επεκτατισμός» το οποίο μεταφέρθηκε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://koumakis.analyst.gr/?p=143).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2014 ο Τούρκος πτέραρχος Akın Öztürk έκανε μια δίωρη πτήση μέσα στην Συρία όπου βρίσκεται το φυλάκιο τιμής του τάφου του Σουλεϊμάν Σαχ (θεωρείται παππούς του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Οσμάν Α΄). Μόλις λίγους μήνες αργότερα, στις 21 Φεβρουαρίου 2015, η Τουρκία εισέβαλε μέσα στο έδαφος της Συρίας, με την συμμετοχή αρμάτων, αναγνωριστικών αεροπλάνων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και εκατοντάδες στρατιωτών και άδειασε τον τάφο κατεδαφίζοντας τα κτίσματα του. Ταυτόχρονα, μετέφερε τον τάφο τιμής σε ένα άλλο χώρο, πάλι μέσα στην Συρία, θέτοντας υπό τον έλεγχο της ένα εκτάριο γης στα βόρεια του χωριού Eşmesi όπου ύψωσε την Τουρκική σημαία! Η «νομιμοποίηση» της επιχείρησης στηρίχτηκε από τους Τούρκους σε μια συμφωνία που είχε υπογράψει η Γαλλία (τότε είχε τον έλεγχο της Συρίας) με την Τουρκία το έτος 1921! Η συμφωνία αυτή είναι, κατά τους Τούρκους ισχυρή αφού όλοι οι άλλοι, εκτός από τους ίδιους, πάντα πρέπει να σέβονται συμφωνίες που εξυπηρετούν τον Τουρκικό επεκτατισμό – ακόμα και αν δεν τις έχουν υπογράψει οι ίδιοι!

Η Συρία αντέδρασε σε υψηλούς τόνους («η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας αποτελεί κατάφωρη επίθεση και καθιστά την Τουρκία υπεύθυνη για τις επιπτώσεις της επίθεσης αυτής») αλλά οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι ενημέρωσαν το προξενείο της Συρίας στην Κωνσταντινούπολη για επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση. Φυσικά, δεν περίμεναν καμιά έγκριση και έδρασαν μονομερώς λες και έμπαιναν στα εδάφη της νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ονειρεύονται!

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015: Το ιταλικό πλοίο Explora (βρετανικών συμφερόντων) το οποίο πόντιζε καλώδια οπτικών ινών – μεταφοράς δεδομένων σε απόσταση 50-80 μιλίων νότια και ανατολικά της Κρήτης, έλαβε μήνυμα από τουρκική φρεγάτα που παρακολουθούσε τις εργασίες του, ότι πρέπει να ζητήσει  άδεια από την Τουρκία προκειμένου να συνεχίσει τις εργασίες του, διαφορετικά θα έπρεπε να σταματήσει. Με άλλα λόγια η Τουρκία απαίτησε να χορηγήσει «άδεια» για εργασίες σε μια περιοχή στην οποία δεν έχει καμιά απολύτως δικαιοδοσία! Φυσικά, με παρέμβαση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών απαγορεύτηκε στους (φιλότουρκους) Βρετανούς να ζητήσουν οποιαδήποτε άδεια από την Τουρκία.

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015: Άρχισε η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην Ρωσία. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την υπογραφή οκτώ διακρατικών συμφωνιών, οι οποίες περιλαμβάνουν ένα κοινό πρόγραμμα δράσης από το 2015 έως το 2017, την επικαιροποίηση της υφιστάμενης στρατιωτικής συμφωνίας αλλά και μια νέα συμφωνία συνεργασίας στο ναυτικό τομέα.

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015: Η Ελληνική Κυβέρνηση πρότεινε στην Τουρκία την επανέναρξη, έπειτα από τουλάχιστον δύο χρόνια, των συνομιλιών για την οικοδόμηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας την ώρα ακριβώς που Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη έκαναν μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου οι οποίες έφθασαν σε αριθμό ρεκόρ (41) καθώς και 2 παραβιάσεις του FIR Αθηνών. Οι τουρκικές παραβιάσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρο το Αιγαίο – βόρειο, κεντρικό, νοτιοανατολικό –και αναχαιτίστηκαν / αναγνωρίστηκαν όλες «σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική».

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας σε μια συνεδρίαση που διήρκησε 7 περίπου ώρες στο πολυτελές ανάκτορο του Ερντογάν, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (Milli Güvenlik Kurulu – MGK) υπό την προεδρεία του, συζήτησε και έλαβε αποφάσεις για «τρέχοντα» θέματα. Το συμβούλιο, μετά τις μεταρρυθμίσεις του 2006, αποτελείται κατά πλειοψηφία από πολιτικούς και βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ρ. Τ. Ερντογάν ενώ από την πρώτη ίδρυση του το 1933 μέχρι πρόσφατα, ελέγχονταν από τους στρατιωτικούς οι οποίοι αποτελούσαν και την πλειοψηφία των μελών του  τις περισσότερες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.