Ο μύθος της Πορτογαλίας – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Ο μύθος της Πορτογαλίας

Ο οικονομολόγος και πρωθυπουργός της Πορτογαλίας αντιλαμβάνεται προφανώς πως το ύψος του δημοσίου χρέους είναι ήδη υψηλότερο, από αυτό που οδήγησε την Ελλάδα στη χρεοκοπία – ενώ τα επιτόκια δανεισμού είναι ακόμη πολύ χαμηλά, επειδή η ΕΚΤ επεμβαίνει αγοράζοντας στη δευτερογενή αγορά.

Αυτό όμως που ουσιαστικά επιτυγχάνεται δεν είναι η επίλυση του προβλήματος, αλλά η αναβολή του μοιραίου – όπου η χώρα του, λεηλατημένη σαν τη στυμμένη λεμονόκουπα, θα αναγκασθεί να πτωχεύσει, οδηγώντας στην απόγνωση το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της. Στο γράφημα που ακολουθεί συγκρίνεται το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Πορτογαλίας με αυτό της Ελλάδας (διακεκομμένη γραμμή) – το οποίο έχει μία σχετικά ανάλογη πορεία, με τον προϋπολογισμό της Πορτογαλίας να είναι ελλειμματικός (-4,9%).

 .

Πορτογαλία, Ελλάδα, οικονομία – η εξέλιξη στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των δύο χωρών.

 .

Ολοκληρώνοντας, ευτυχώς η αντιπολίτευση έχει κατανοήσει το πρόβλημα, απαιτώντας ελαφρύνσεις στο θέμα του χρέους – ενώ για τον σοσιαλιστή ηγέτη της, ο οποίος πιθανότατα θα κερδίσει τις εκλογές το Φθινόπωρο, η απομόνωση, καθώς επίσης η «δαιμονοποίηση» της Ελλάδας, είναι ένας λανθασμένος και επικίνδυνος δρόμος. Επίσης ο προσανατολισμός προς το Βερολίνο, ο οποίος θεωρείται απόλυτα εσφαλμένος, όπως και η πολιτική λιτότητας.

 .

Σημείωση: Η Ισπανία, στην οποία είναι παράνομη τόσο η πορνεία, όσο και τα ναρκωτικά, ενώ η μαύρη εργασία ανθίζει, καθώς επίσης το λαθρεμπόριο, κερδίζει αρκετά από τη νέα νομοθεσία της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία ο τζίρος των παραπάνω θα συμπεριλαμβάνεται στο ΑΕΠ – αφού υπολογίζεται πως θα το αυξήσει κατά 4,5%.

Η αντιμετώπιση δε των δαπανών για έρευνα και στρατιωτικό εξοπλισμό ως επενδύσεις, συμμετέχει κατά 1,5% – ενώ θα προστεθούν 46 δις € στο ΑΕΠ της, από τις παραπάνω παράνομες δραστηριότητες. Στην Ιταλία το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2%, ενώ στη Μ. Βρετανία κατά 0,7% – επειδή πολλές από τις παραπάνω παράνομες δραστηριότητες συμπεριλαμβάνονται ήδη στις στατιστικές.

Με τον τεχνητό αυτό τρόπο, το δημόσιο χρέος της Ισπανίας μειώθηκε κατά 4%, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κατά 0,3% στο 6,8% το 2014. Αναρωτιέται βέβαια κανείς γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται η διαφθορά στη “φάρσα” της νέας μέτρησης του ΑΕΠ – η οποία υπολογίζεται στο 5% παγκοσμίως, από τον ΟΟΣΑ.

Με δεδομένο τώρα το ότι η Ισπανία θεωρείται πρωταθλήτρια στη διαφθορά, τα στατιστικά της στοιχεία θα μπορούσαν να ωραιοποιηθούν ακόμη περισσότερο – αν και δεν θα άλλαζε το γεγονός ότι, κατέχει τη δεύτερη θέση στην ΕΕ μετά τη Ρουμανία στην παιδική φτώχεια, με την ανεργία στο 25% και την αντίστοιχη των νέων στο 54%.

.

Υστερόγραφο: Ενώ τα μάτια της Ευρώπης είναι στραμμένα στην Ελλάδα, προμηνύεται μεγάλη καταιγίδα στη Γαλλία – κυρίως λόγω της αδυναμίας της να ανταπεξέλθει με το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Θεωρείται δε πως αυτή αποτελεί, μαζί με την Ιταλία, το μεγαλύτερο «συστημικό κίνδυνο» για το ευρώ – γεγονός που διακωμωδεί την πρόσφατη δήλωση του προέδρου της στο θέμα της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία “η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει την αξιοπιστία της, τεκμηριώνοντας πως έχει κανόνες που ισχύουν για όλους“!

Με βάση όμως όσα ακούγονται από την Κομισιόν, η Γαλλία σχεδιάζει πολύ αργότερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία τον περιορισμό των ελλειμμάτων της στο 3% – το 2018, αφού προηγουμένως διεξαχθούν οι εθνικές της εκλογές (2017). Λέγεται δε πως έχει ήδη καταθέσει ένα ανάλογο αίτημα, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων περί εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη – χρησιμοποιώντας προφανώς την Ελλάδα, για να καταφέρει να πετύχει τους δικούς της στόχους.

Η αδυναμία της Γαλλίας να ελέγξει τα ελλείμματα της αποτελεί, σύμφωνα με όλους τους ειδικούς, ένα κατά πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, από αυτό της Ελλάδας – πόσο μάλλον όταν η οικονομική της κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία.

Ειδικότερα, από πλεόνασμα της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ της, στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, εμφανίζει πλέον έλλειμμα -2%, έχοντας χάσει έξι θέσεις στον πίνακα της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας (από τη 15η στην 21η) – ενώ θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος της κατά 4,1% το 2015, πλησιάζοντας επικίνδυνα το 100% (92,2% το 2014).

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της υπολογίζεται μεν διπλάσιος από το 2014 (στο 0,8%), αλλά είναι πάρα πολύ χαμηλός για να αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου της, καθώς επίσης για να σταματήσει τη διαρκώς αυξανόμενη ανεργία – η οποία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα φτάσει στο 10,1% από 9,9% προηγουμένως. Αν και σχεδιάζει δε τη μείωση των δαπανών του δημοσίου κατά 15-20 δις €, το αποτέλεσμα δεν θα αντιστραφεί – επειδή ένα τέτοιο ποσόν είναι ελάχιστο, συγκριτικά με αυτό που χρειάζεται.

Στα παραπάνω πλαίσια, ο επίτροπος οικονομικών της Κομισιόν και πρώην υπουργός της Γαλλίας, την απείλησε ξανά με την επιβολή κυρώσεων – ενώ η Κομισιόν θα ασχοληθεί ακόμη μία φορά με τα ελλείμματα της Γαλλίας, καθώς επίσης της Ιταλίας.

Υπάρχουν βέβαια πολλά άλλα προβλήματα όπως, για παράδειγμα, οι τεράστιες ζημίες των κρατικών της εταιριών – μεταξύ άλλων του πυρηνικού ομίλου Areva (87% στην ιδιοκτησία του δημοσίου), οι ζημίες του οποίου υπολογίζονται στα 5 δις € το 2014.

Το ποσόν αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από τη χρηματιστηριακή του αξία, καθώς επίσης από τα ίδια κεφάλαια του – οπότε θα πρέπει να διασωθεί από την κυβέρνηση, με χρήματα των Γάλλων φορολογουμένων, όπως δύο άλλοι όμιλοι στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι, η Ελλάδα χρησιμοποιείται για την κάλυψη των προβλημάτων πολλών άλλων κρατών – ακόμη και αυτών της υπερδύναμης.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!