Ρωσία, προσφυγή στην Κίνα – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Ρωσία, προσφυγή στην Κίνα

Ρωσία,-ΗΠΑ,-Ευρώπη

Οι μεγάλοι κίνδυνοι της Γερμανίας από την Ελλάδα, η Ουκρανία προ των πυλών της χρεοκοπίας, καθώς επίσης ο κινεζικός γίγαντας στο ρόλο του ΔΝΤ – γεγονός που εμβαθύνει τις σχέσεις της με την αυτοκρατορία, ανησυχώντας σοβαρά τις Η.Π.Α.  

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Πριν από όλα, έχω την άποψη πως δεν πρέπει να κρίνει κανείς την ελληνική κυβέρνηση με βάση τις ανακοινώσεις, τις εξαγγελίες ή όσα γράφονται, αλλά εκ του αποτελέσματος των ενεργειών της – βοηθώντας όπου και όπως μπορεί, στηρίζοντας τις προσπάθειες της και ελπίζοντας πως πραγματικά θα καταφέρει να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, διώχνοντας επιτέλους την Τρόικα και αλλάζοντας την καταστροφική πολιτική που επιβλήθηκε στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, τα όπλα που έχει η Ελλάδα στη διάθεση της είναι πάρα πολλά, χωρίς βέβαια να υποτιμούνται οι κίνδυνοι, από τους οποίους απειλείται – ένας εκ των οποίων είναι να μετατραπεί στην “Ουκρανία της Μεσογείου”, όπως έχει ήδη αναφερθεί (άρθρο). Ακριβώς για το λόγο αυτό δεν απαιτείται μόνο θάρρος, όσον αφορά την ανάληψη ρίσκων, αλλά και πολύ μεγάλη προσοχή – έτσι ώστε να αποφευχθούν οι παγίδες, οι οποίες ασφαλώς θα τοποθετηθούν στην κυβέρνηση, από όλους όσους έχουν αντίθετα συμφέροντα.

Στα πλαίσια αυτά δεν πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι, η Ελλάδα αποτελεί έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο για τη Γερμανία – τουλάχιστον για τους εξής δύο βασικούς λόγους:

(α) Επειδή θέτει σε αμφισβήτηση τη γερμανική Ευρώπη – την αυτοκρατορία δηλαδή που με τόσο κόπο δημιούργησε προς όφελος της η Γερμανία (Ευρωζώνη, ΕΕ).

(β)  Επειδή η απαίτηση εξόφλησης των πολεμικών επανορθώσεων εκ μέρους της Ελλάδας, μπορεί να «ενεργοποιήσει» ανάλογες απαιτήσεις άλλων χωρών (Ιταλία, Ρωσία), με οδυνηρά επακόλουθα για τη Γερμανία.

Υπενθυμίζω εδώ ότι η συμφωνία «2+4», με την οποία ενώθηκε η Γερμανία, έχει υπογραφεί από τις Η.Π.Α., τη Ρωσία, τη Γαλλία και τη Μ. Βρετανία – με αντισυμβαλλόμενους τις δύο τότε Γερμανίες (12.09.1990). Δεν υπεγράφη φυσικά από την Ελλάδα, ενώ φαίνεται πως η Ρωσία αμφισβητεί την κυβέρνηση της εκείνης της εποχής.

.

Η Ουκρανία

Στο θέμα της Ουκρανίας, η οποία αποτελεί την Αχίλλειο πτέρνα της Ρωσίας, ενώ θεωρείται επί πλέον ως το πεδίο μίας υπόγειας σύγκρουσης των Η.Π.Α. με τη Γερμανία, τα ομόλογα του δημοσίου της ευρίσκονται σε ελεύθερη πτώση – λόγω της πρόσφατης ήττας του στρατού της στα ανατολικά εδάφη της, όπου υποχρεώθηκε να υποχωρήσει.

Η τρέχουσα τιμή των ομολόγων, με ημερομηνία λήξης εντός του έτους, μειώθηκε στα 52,9 Σεντ (για κάθε $1, δηλαδή μείωση σχεδόν κατά 50%) – η τιμή αυτών που λήγουν το 2017, συνολικής αξίας 2,6 δις $, έχει βυθιστεί στα 49,5 Σεντ, ενώ τα ομόλογα λήξης 2023 (1,25 δις $) στα 46,8 Σεντ.

Φαίνεται δε πως σχεδιάζεται η αναδιάρθρωση χρεών εκ μέρους της χώρας, εις βάρος των ιδιωτών επενδυτών – επειδή το ΔΝΤ τη θέτει ως προϋπόθεση, για την παροχή δανείου ύψους 17,5 δις $. Κατά τη διάρκεια του έτους τα ουκρανικά ομόλογα έχασαν το 21% της αξίας τους, γεγονός που αποτελεί το δεύτερο ρεκόρ μεταξύ 59 κρατών, με πρώτα αυτά της Βενεζουέλας.

Εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, εάν η χώρα δηλαδή δεν καταφέρει να αναδιαρθρώσει τα χρέη της, οπότε να ενισχυθεί από το ΔΝΤ, τότε θα χρεοκοπήσει – ενώ κανένας δεν γνωρίζει πόσο θα καθυστερήσει η χρεοκοπία, ειδικά μετά τις ζημίες που έχει υποστεί από τον εμφύλιο ουσιαστικά πόλεμο που διεξάγεται.

.

Η Ρωσία

Μία από τις χώρες που θα υποστούν ζημίες από την ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ουκρανίας θα είναι η Ρωσία – ενώ θα μπορούσε να προκαλέσει η ίδια τη χρεοκοπία της (άρθρο). Η κατάσταση της ρωσικής οικονομίας πάντως παραμένει τεταμένη, με αρκετούς να μιλούν για ήττα κατά κράτος του προέδρου της (στην οποία είχε αναφερθεί και ο κ. Οικονόμου στο παρελθόν, άρθρο), το ρούβλι έχει χάσει το 50% της αξίας του από το Σεπτέμβρη, ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο 15%, από 11,4% προηγουμένως (γράφημα) και τα συναλλαγματικά της αποθέματα μειώθηκαν κατά 25% εντός ενός έτους.

 .

Ρωσία, οικονομία – η εξέλιξη στο πληθωρισμό της χώρας.

 .

Περαιτέρω, η Ρωσία διαθέτει μεν ακόμη 374 δις $ συναλλαγματικά αποθέματα, αλλά μόνο τα μισά περίπου είναι σε ρευστά χρήματα. Ειδικότερα, τα 49 δις $ είναι σε φυσικό χρυσό, όπου η χώρα συνεχίζει να αυξάνει τις ποσότητες, στοχεύοντας ενδεχομένως το «χρυσό ρούβλι», ενώ τα 170 δις $ είναι τοποθετημένα σε δύο μη ρευστοποιήσιμα «κεφάλαια», τα οποία υπάγονται στο υπουργείο οικονομικών της – στο οποίο η κεντρική τράπεζα δεν έχει πρόσβαση.

Με δεδομένο λοιπόν το τεράστιο συγκριτικά εξωτερικό χρέος της, ύψους 700 δις $ (στο μεγαλύτερο μέρος του ιδιωτικό, αφορώντας κυρίως χρέη των επιχειρήσεων της), καθώς επίσης τη φυγή των κεφαλαίων που συνεχίζεται, τα συναλλαγματικά αποθέματα που μπορεί να κινητοποιήσει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δεν είναι αρκετά.

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που αναζητεί εναγωνίως χρηματοπιστωτική βοήθεια, έχοντας προσπαθήσει να εκδώσει ομόλογα για να τα καταφέρει – όπου όμως συνέλεξε (πούλησε) ένα ελάχιστο ποσόν, της τάξης των 300 εκ. $. Φυσικά τα χρήματα αυτά δεν αρκούν στην κεντρική τράπεζα, για να ανταποκριθεί με τις υποχρεώσεις της σε ξένο συνάλλαγμα – με αποτέλεσμα να αναζητάει νέες πηγές.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.