Στην κόψη του ξυραφιού – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Στην κόψη του ξυραφιού

Γερμανία-και-χρεοκοπία

Μία από τις πιθανές ερμηνείες της προβοκατόρικης συμπεριφοράς της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα, θα ήταν η διευκόλυνση της υιοθέτησης του μάρκου εκ μέρους της – ίσως όμως η ανατροπή της νέας ελληνικής κυβέρνησης / Συνέντευξη Ράδιο 9,84

 .

“Γιατί δεν κάνει το αυτονόητο η Ευρώπη; Γιατί δεν δείχνει αλληλεγγύη στην Ελλάδα; Γιατί σκηνοθετεί, αντίθετα, μία τόσο επικίνδυνη αναμέτρηση, χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά, βρώμικα τεχνάσματα; Όπως αυτό τη Δευτέρα το βράδυ, όπου ο J.  Dijsselbloem έβγαλε από το συρτάρι ένα τόσο εξτρεμιστικά ταπεινωτικό προσχέδιο συμφωνίας, προφανώς για να είναι σίγουρος πως οι Έλληνες δεν μπορούν να συμφωνήσουν;    

Γιατί χρησιμοποίησε αυτό το χαρακτηριστικό ύφος του τελεσίγραφου, καθώς επίσης εκείνου του εκβιασμού που όλοι γνωρίζουμε μόνο από την κήρυξη ενός πολέμου; Γιατί ενεργεί ο διευθυντής του Euro Group όπως ο αρχηγός μίας συμμορίας και όχι ως ο συντονιστής μίας συναινετικής συνομιλίας;

Απλά επειδή δεν πρόκειται ούτε για αλληλεγγύη, ούτε για οικονομική λογική – αλλά για πολλά άλλα πράγματα. Η κυβέρνηση «Merkel – Σόιμπλε» θέλει προφανώς να δείξει ότι αυτή αποφασίζει στην Ευρώπη. Ενεργεί με αποκλειστικό στόχο τους εκλογείς της στη Γερμανία, καθώς επίσης τους πιστούς συμμάχους της στην Ολλανδία και αλλού.

Η ισπανική κυβέρνηση, με τη σειρά της, θέλει να κάνει τα πάντα, για να εμποδίσει να επιτύχει μία αριστερή κυβέρνηση στη χώρα της – επειδή οι εκλογές πλησιάζουν, ενώ οι πιθανότητες να χάσει και αυτή η συντηρητική παράταξη από τη συμμαχία των αριστερών δυνάμεων είναι μεγάλες” (γερμανική Die Zeit σε ελεύθερη απόδοση – πηγή). 

.

Άρθρο     

Η συμπεριφορά της πρωσικής κυβέρνησης της Γερμανίας, ειδικά του υπουργού οικονομικών της απέναντι στην Ελλάδα, δεν είναι μόνο άθλια αλλά, κυρίως, ύποπτη – επειδή γνωρίζει καλύτερα από όλους μας τους τεράστιους κινδύνους που ενέχει τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για τη νομισματική ένωση, για το ευρώ, για το δολάριο, καθώς επίσης για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα (άρθρο)

Οφείλει λοιπόν να μας προβληματίσει ιδιαίτερα η αιτία των συνεχών προσπαθειών του κ. Σόιμπλε να «προβοκάρει» την Ελλάδα, θέτοντας εξαιρετικά αυστηρούς όρους – με τους οποίους αδυνατεί να συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να χάσει εντελώς την αξιοπιστία της τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Στα πλαίσια αυτά, έχουμε την άποψη πως μία από τις πιθανές ερμηνείες θα ήταν η ανατροπή της νέας κυβέρνησης – έτσι ώστε να εγκατασταθεί η προηγούμενη, η οποία ήταν αρκετά πιο «ελαστική» στις απαιτήσεις της Γερμανίας, καθώς επίσης σε αυτές του ΔΝΤ.

Μία δεύτερη, επίσης αρκετά πιθανή, θα ήταν ίσως η διευκόλυνση της υιοθέτησης του μάρκου από τη Γερμανία – η οποία θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, εάν συνέχιζε να υπάρχει η Ευρωζώνη (ανάλυση).

Αν και πρόκειται βέβαια για μία υπόθεση που αγγίζει τα όρια της θεωρίας συνομωσίας, η καταστροφική οικονομική κατάσταση της Ιταλίας, το μέγεθος της οποίας δεν επιτρέπει μία ανάλογη με την Ελλάδα διάσωση της, καθώς επίσης η αντίστοιχη της Ισπανίας, δεν είναι δυνατόν να μην απασχολούν τη Γερμανία – η οποία γνωρίζει πως, αργά η γρήγορα, μία από τις δύο αυτές χώρες θα χρειαστεί βοήθεια, ενώ πολλές άλλες (Ολλανδία, Αυστρία, Γαλλία, Φιλανδία κοκ.) αντιμετωπίζουν επίσης μεγάλα προβλήματα.

Η Γερμανία γνωρίζει παράλληλα πως η Ευρωζώνη θα διαλυθεί, εάν δεν ενωθεί τραπεζικά, δημοσιονομικά και πολιτικά, με την ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης – με την οποία όμως δεν συμφωνεί, αφού έχει εκπληρώσει πλέον τους στόχους της.

Δηλαδή, την ένωση της, χωρίς την εξόφληση των πολεμικών επανορθώσεων που είχε συμφωνηθεί το 1953 (άρθρο), για την οποία είχε τεθεί ως προϋπόθεση η υιοθέτηση του ευρώ (άρθρο) – καθώς επίσης την ανάδειξη της σε μία παγκόσμια οικονομική δύναμη, μέσω της «απομύζησης» των εταίρων της.

Τα δύο γραφήματα στην ανάλυση «Η ευρωπαϊκή τραγωδία», τα οποία δείχνουν τη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας πριν και μετά το ευρώ, καθώς επίσης των υπολοίπων χωρών, τεκμηριώνουν απόλυτα το συμπέρασμα μας – όπως επίσης το επόμενο γράφημα, από το οποίο φαίνεται η αύξηση του ΑΕΠ της, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, όταν σε όλα τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης και ειδικά στην Ελλάδα κατέρρεε.

 .

Ευρωζώνη, οικονομία - η εξέλιξη του ΑΕΠ της κάθε χώρας, τη περίοδο 1999 έως σήμερα.

 .

Στα πλαίσια αυτά, θεωρούμε πως η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική με τις διαπραγματεύσεις της, αποφεύγοντας έξυπνα τις γερμανικές προβοκάτσιες – καθώς επίσης παίρνοντας όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την παραμονή της στην Ευρωζώνη, ακόμη και αν υποχρεωθεί σε στάση ή σε αναβολή πληρωμών (άρθρο).

Αντίστοιχα προσεκτικές πρέπει να είναι και οι Η.Π.Α., εάν δεν θέλουν να υποστεί ένα σοβαρότατο πλήγμα το δολάριο, από το σεισμό που θα προκαλούσε η κατάρρευση του ευρώ – λόγω των εύλογων φόβων διάλυσης της Ευρωζώνης, οπότε του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αφήνοντας τα υπόλοιπα για επόμενο άρθρο, παραθέτουμε τη σημερινή συζήτηση του κ. Βιλιάρδου με τον κ. Σαχίνη, η οποία αφορά το αίτημα της Ελλάδας για συνέχιση της δανειακής σύμβασης, χωρίς πρόγραμμα (μνημόνιο) – όπου τονίσθηκε πως εάν η Ελλάδα δεν έχει δικό της σχέδιο εξόδου από την κρίση, η οποία είναι αδύνατη χωρίς διαγραφή του χρέους (ανάλυση), το μέλλον της δεν θα είναι ευχάριστο.

.

…………


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!