Η πολιτική κυβίστηση – Σελίδα 2 – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η πολιτική κυβίστηση

Επιγραμματικά, λήγουν έντοκα γραμμάτια ύψους 2,8 δις € τον Ιανουάριο, 2,0 δις € το Φεβρουάριο, 4,6 δις € το Μάριο (πηγή), υπάρχει μία ληξιπρόθεσμη δόση ύψους 2,8 δις € προς το ΔΝΤ το Μάρτιο, ενώ οι εξωτερικές υποχρεώσεις υπολογίζονται τουλάχιστον στα 22,5 δις € το 2015, συν τις καθυστερήσεις από την είσπραξη δημοσίων εσόδων – όταν τα ταμεία του κράτους είναι άδεια (άρθρο).

Τυχόν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δημοσίων χρεών λοιπόν σήμερα, δεν θα έπειθε πιθανότατα τις αγορές να μας δανείσουν με βιώσιμα επιτόκια, αφού γνωρίζουν πολύ καλά τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας – κάτι που ενδεχομένως δεν θα συνέβαινε, εάν η κυβέρνηση κατάφερνε να διαγράψει ένα μεγάλο μέρος των οφειλών της χώρας, παραμένοντας σταθερή στις θέσεις της και καθιστώντας αυτόματα βιώσιμο το χρέος.

Φυσικά δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τις διαθέσεις των αγορών – για το εάν τις πείσουμε δηλαδή ή όχι να μας εμπιστευθούν, εάν επιτευχθεί απλά και μόνο η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους. Εν τούτοις, επειδή γνωρίζουν πολύ καλά πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα καθιστούσε βιώσιμη τη χώρα, οπότε θα επανερχόταν πιθανότατα με απαιτήσεις ονομαστικής διαγραφής ή θα χρεοκοπούσε, θεωρούμε πολύ δύσκολο το δανεισμό μας από αυτές.

Εάν βέβαια επιμηκύνονταν σημαντικά η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους από τις χώρες της Ευρωζώνης (πάνω από 70 έτη, με επιτόκιο της τάξης του 0,1%), παράλληλα με την εξασφάλιση νέων μεγάλων δανείων από την  Τρόικα, χωρίς ανταλλάγματα, σε συνδυασμό με τη συνέχιση της παροχής ρευστότητας στις τράπεζες από την  ΕΚΤ (ELA), τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά – απαιτεί όμως πολύ μεγάλες διαπραγματευτικές ικανότητες εκ μέρους της κυβέρνησης, αντίστοιχες με αυτές της ονομαστικής διαγραφής του χρέους.

Επειδή τώρα τα διαπραγματευτικά χαρτιά που έχει στα χέρια της η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλα (ανάλυση), τίποτα δεν είναι απίθανο, εάν λειτουργήσει σωστά η κυβέρνηση – χωρίς όμως τα πρόσφατα «ήξεις αφίξεις», τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν την πατρίδα μας στο γκρεμό. Η Ευρώπη φυσικά δεν πρέπει να εκβιαστεί, όπως θα αναλύσουμε σε επόμενο κείμενο μας, αφού έχει ασφαλώς λύσεις εκτάκτου ανάγκης στα συρτάρια της – τις οποίες δεν θα έπρεπε να «εκβιάσουμε», συμπεριφερόμενοι ως «πολιτικοί Taliban».

.

Υπενθύμιση από προηγούμενη ανάλυση μας

Κατ’ αρχήν οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι, καμία χώρα δεν εξοφλεί τα χρέη της, ούτε είναι αυτό το ζητούμενο – αφού εκείνο που απαιτείται είναι η εξυπηρέτηση τους, η οποία εξασφαλίζεται με νέα δάνεια που ανακυκλώνουν τα παλαιότερα. Με δεδομένο δε το ότι, όλα σχεδόν τα κράτη έχουν ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους, εξοφλείται μόλις ένα μέρος των τόκων και καθόλου το κεφάλαιο – με αποτέλεσμα τα δημόσια χρέη διεθνώς να αυξάνονται διαρκώς.

Στα πλαίσια αυτά, εάν υποθέσουμε πως μία μεγάλη χώρα, όπως η Γερμανία, αρνούταν το νέο δανεισμό της, έχοντας δημόσιο χρέος της τάξης του 76,9% του ΑΕΠ της (2014), επομένως περί τα 2,79 τρις $ (ΑΕΠ = 3,63 τρις $), τότε θα χρεοκοπούσε – αφού θα ήταν αδύνατο να εξοφλήσει τα τοκοχρεολύσια της, κατορθώνοντας μόλις να εξυπηρετεί τους τόκους.

Επομένως, όταν η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να δανειστεί από την Τρόικα, μη έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να απευθυνθεί στις αγορές, τότε δηλώνει έμμεσα πως διακινδυνεύει τη χρεοκοπία της Ελλάδας – τη στάση πληρωμών δηλαδή, θεωρώντας πως έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις τρέχουσες δημόσιες δαπάνες της, αφαιρουμένων των τοκοχρεολυσίων, με δικά της μέσα, ισοσκελίζοντας τον προϋπολογισμό της.

Η αιτία που το επιχειρεί είναι προφανώς η προσπάθεια της να απεγκλωβιστεί από τα μνημόνια – τα οποία συνοδεύουν υποχρεωτικά τα δάνεια της Τρόικας, έχοντας καταστρέψει κυριολεκτικά τη χώρα. Έμμεσα δε στοχεύει σε μία νέα διαπραγμάτευση, με λιγότερες δεσμεύσεις εκ μέρους της, με τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους κοκ.

Εν τούτοις, η θέση της είναι πολύ δύσκολη, αφού ο χρόνος που έχει στη διάθεση της είναι πολύ λίγος, ενώ οι Έλληνες δεν θέλουν ούτε τη χρεοκοπία, ούτε την έξοδο από το ευρώ – με αποτέλεσμα να αναρωτιούνται οι Ευρωπαίοι εάν πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό και πολιτικό χαρακίρι ή για έναν ψυχρό υπολογισμό, ο οποίος αδιαφορεί πλήρως για την καταστροφή που θα μπορούσε προκληθεί στην Ελλάδα, στην Ευρωζώνη, στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα κοκ. Με δεδομένο δε το ότι,

.

(α)  εάν δεν ενδώσουν στις απαιτήσεις της Ελλάδας θα βγουν ίσως στην επιφάνεια τα προβλήματα της Ευρωζώνης, ιδίως αυτά του «ζόμπι» τραπεζικού κλάδου (ανάλυση), καθώς επίσης του συστήματος διακανονισμού πληρωμών (Target 2), ενώ

(β)  εάν ενδώσουν θα ακολουθήσουν πολλές άλλες χώρες, με τις ίδιες απαιτήσεις (Ισπανία, Ιταλία κοκ.), τα χρέη των οποίων όμως είναι κατά πολύ υψηλότερα σε απόλυτα μεγέθη,

.

οι Ευρωπαίοι είναι αντιμέτωποι με το «δίλημμα του φυλακισμένου» – διακρίνοντας καθαρά το γκρεμό μπροστά τους, καθώς επίσης το ρέμα πίσω τους. Από τη συγκεκριμένη οπτική γωνία λοιπόν, είναι σε ανάλογα δύσκολη θέση με την Ελλάδα – με τους Γερμανούς να έχουν αρχίσει ήδη να κατηγορούν την καγκελάριο για το αδιέξοδο που τους οδήγησε, όπως φαίνεται καθαρά από τον πρόλογο της ανάλυσης μας.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει βέβαια μία ακόμη δυσκολία – αφού διακινδυνεύει να γίνει γνωστή σε πολλούς Ευρωπαίους Πολίτες η εκμετάλλευση τους από την ίδια, έτσι όπως την έχουμε περιγράψει σε πάρα πολλές αναλύσεις μας (Ευρωπαϊκές ασυμμετρίες, Η ευρωπαϊκή τραγωδία κοκ.).

Τέλος υποψιάζεται πως η Ελλάδα τόλμησε να αμφισβητήσει τα μνημόνια και την ίδια, επειδή διαθέτει ισχυρούς συμμάχους στο πλευρό της – οι οποίοι δεν είναι φυσικά οι Ρώσοι, οι Κινέζοι, οι Ιταλοί, οι Ιρλανδοί ή οι Podemos της Ισπανίας, αλλά οι Η.Π.Α.

Στο θέμα αυτό, στο οποίο έχουμε ήδη αναφερθεί (άρθρο), θα επανέλθουμε – αφού έχουμε διαπιστώσει πως υπάρχουν καινούργια σημαντικά στοιχεία, ενδείξεις καλύτερα, οι οποίες ενδυναμώνουν τις υποψίες της Γερμανίας.

ΣυγγραφέαςΒασίλης Βιλιάρδος, για το Analyst.gr

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!