Επικίνδυνες παγίδες – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Επικίνδυνες παγίδες

Η-παγίδα,-φίδι

Η μελέτη γερμανικού ινστιτούτου, η οποία εξηγεί πως μπορεί η Ελλάδα να αποπεμφθεί από την Ευρωζώνη, με το ταυτόχρονο σταμάτημα της παροχής δανείων, καθώς επίσης ρευστότητας στις τράπεζες, θεωρείται ως μία τρομοκρατική οικονομική επίθεση

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

“Μπορεί μία υπερχρεωμένη χώρα, με κατεστραμμένη την οικονομία της, καθώς επίσης με μία άπειρη, μη δοκιμασμένη στην πράξη αριστερή κυβέρνηση, να μην σεβαστεί καθόλου τις υπογεγραμμένες δεσμεύσεις της και να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία, χαράσσοντας έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο, όσον αφορά τις εξωτερικές της σχέσεις; 

Είναι σε θέση η Ρωσία να την βοηθήσει, μέσω των BRICS, όταν όλες εκείνες οι χώρες που συμμετέχουν στις ανταγωνιστικές στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα νέες οργανώσεις, αντιμετωπίζουν οι ίδιες μεγάλα προβλήματα; Ακόμη και αν υποθέσουμε πως η αμερικανική πολιτική του ακριβού δολαρίου και του φθηνού πετρελαίου έχει ημερομηνία λήξης, η οποία θα επέλθει όταν χρεοκοπήσει η βιομηχανία σχιστόλιθου, οπότε θα ανακάμψει η Ρωσία;”

.

Άρθρο

Όλα τα παραπάνω είναι πολύ σοβαρά ερωτήματα, τα οποία θα απαντηθούν στην πράξη από την Ελλάδα – η νέα κυβέρνηση της οποίας φαίνεται πως αλλάζει ριζικά την πορεία της χώρας, τόσο όσον αφορά τις σχέσεις της με τους δανειστές της, αρνούμενη αρχικά την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας (λιμάνι του Πειραιά), όσο και τις εξωτερικές της «συμμαχίες» με την Ευρώπη και τις Η.Π.Α., τασσόμενη μάλλον προκλητικά κατά των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Παρά το ότι έχουμε την άποψη πως οι ενέργειες της αυτές είναι σωστές, όσον αφορά το βασικό τους περιεχόμενο, δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε εάν δρομολογούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στην κατάλληλη χρονική στιγμή και με τη λογικά απαιτούμενη διπλωματία. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το χαρακτηρισμό της Ευρώπης ως «μία ιδιότυπη αυτοκρατορία υπό το κράτος της Γερμανίας», όπως είχε αναφερθεί στο παρελθόν από τον υπουργό εξωτερικών.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα ήταν λάθος να προετοιμαστεί η χώρα, έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει πιθανές «τρομοκρατικές επιθέσεις» του τύπου του Παρισιού (άρθρο), καθώς επίσης ενέργειες του τύπου «Μαρφίν» – ακόμη και αν πρόκειται για υπερβολικούς φόβους εκ μέρους μας.

Ανεξάρτητα τώρα από τα παραπάνω, έχουμε την άποψη πως αυτό που πρέπει να απασχολήσει τη νέα κυβέρνηση, την οποία οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε στο δύσκολο έργο της όσον αφορά το εξωτερικό, είτε την έχουμε ψηφίσει, είτε όχι, είναι η στάση των Ευρωπαίων – των κυριότερων δανειστών της Ελλάδας δηλαδή, οι οποίοι θέλουν να πιστεύουν πως αφενός μεν το ευρώ δεν κινδυνεύει από τυχόν έξοδο της, αφετέρου πως έχουν τα περισσότερα πλεονεκτήματα με το μέρος τους.

Στα πλαίσια αυτά φαίνεται πως, από οικονομικής πλευράς, η βασική στρατηγική που θα επιλέξουν θα είναι η γνωστή ευρωπαϊκή: φιλοφρονήσεις στη νέα κυβέρνηση, ήρεμη στάση απέναντι στις συζητήσεις που θα θελήσει να διεξάγει, επισκέψεις στην Ελλάδα, καμία θετική ή αρνητική απόφαση, υπονοούμενα, καθυστερήσεις, κενά λόγια κοκ.

Στο χρονικό διάστημα δε που θα διαρκούν οι όποιες «ανταλλαγές απόψεων» με τους «θεσμικούς εταίρους», η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθεί αγωνιωδώς να βρει τα μέσα για να «τιμήσει» τις προεκλογικές της δεσμεύσεις – αφού διαφορετικά, με κριτήριο την πληθώρα των υποσχέσεων που μοίρασε «αφειδώς και αδιακρίτως», ειδικά όσον αφορά τη σεισάχθεια, ο κίνδυνος να καταρρεύσει ξαφνικά είναι ευθέως ανάλογος των προσδοκιών που δημιούργησε στους ψηφοφόρους της (εάν αποκλείσουμε τις εξωτερικές απειλές).

Με προβλεπόμενο τώρα το ότι, θα προσπαθήσει να εξυπηρετήσει τις εξωτερικές υποχρεώσεις της χώρας τουλάχιστον έως τον Ιούλιο, όπου λήγουν τα μεγάλα ομόλογα της ΕΚΤ, καθώς επίσης λόγω της ταμειακής στενότητας που προκλήθηκε από την υποχώρηση των εσόδων με αιτία τις εκλογές, οι δυνατότητες της να χρηματοδοτήσει τις δεσμεύσεις της θα είναι πολύ περιορισμένες – αφού μάλλον θα δυσκολευθεί ακόμη και για την πληρωμή μισθών και συντάξεων, ειδικά εάν η ΕΚΤ δεν ενισχύσει σημαντικά τις ελληνικές τράπεζες (όπως δήλωσε το μέλος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας J. Nagel – πηγή).

Φυσικά θα ενταθούν οι πιέσεις στο χρηματιστήριο, ενώ θα αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού του δημοσίου (spreads ομολόγων), από τα οποία δεν υποφέρει μεν η χώρα, αφού δεν δανείζεται από τις αγορές, αλλά οι τράπεζες της – κατ’ επέκταση η πραγματική οικονομία, η οποία ευρίσκεται ήδη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Οι Ευρωπαίοι θα επιμείνουν παράλληλα στο χαρακτηρισμό της Ελλάδας ως μία «ειδική περίπτωση», έτσι ώστε να προστατεύσουν τα υπόλοιπα κράτη του Νότου από την ενδεχόμενη επίθεση των αγορών, στην περίπτωση που η χώρα μας θα αναγκασθεί να αποχωρήσει από το ευρώ.

Κυκλοφορούν άλλωστε ήδη γραφήματα με τα δραματικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, ειδικά σε τομείς που οι υπόλοιπες χώρες έχουν επιτυχίες – όπως το παρακάτω, το οποίο αφορά τις εξαγωγές διαφόρων κρατών (με μπλε εντός της Ευρώπης, με καφέ εκτός, με τα δύο χρώματα ολόκληρες).

 .

Ελλάδα, Ευρώπη, οικονομία – η εξέλιξη των εξαγωγών εντός και εκτός Ευρώπης, για επιλεγμένες χώρες.

 .

Εύλογα λοιπόν συμπεραίνεται, σκόπιμα φυσικά, πως η Ελλάδα εν προκειμένω είναι μία ειδική περίπτωση, αφού οι εξαγωγές της είναι στο σύνολο τους αρνητικές, σε τεράστιο βαθμό – συγκριτικά βέβαια με την προηγούμενη χρονική περίοδο.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!