Εκλογές 2015: «Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς» – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εκλογές 2015: «Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς»

Εκλογές

Με τα δύο κυρίαρχα κόμματα να πασχίζουν να δείξουν ψύχραιμα και σίγουρα για τις επιλογές τους, η χώρα μοιάζει εγκλωβισμένη σε περιστρεφόμενη δίνη που τροφοδοτείται από δύο αντίρροπες έννοιες. Το καθήκον από τη μία και τη ρήξη από την άλλη.

.

Το γεγονός πως η χώρα οδεύει προς τις πρώτες χειμερινές εκλογές τις μεταπολίτευσης μετά από την αποτυχία της Βουλής των Ελλήνων να εκλέξει τον ανώτερο πολιτειακό άρχοντα του τόπου, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, φαντάζει εν έτη 2015 ως μικρονοϊκή και αυτοκαταστροφική επιλογή.

Σίγουρα η χώρα δεν διέρχεται τις καλύτερες μέρες της, πολλοί κάνουν λόγο μάλιστα για σοβαρό τραυματισμό των δημοκρατικών θεσμών (βλέπε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, το περίφημο e-mail Χαρδούβελη κ.α.) και γενικότερα διαπιστώνεται μια ευρύτερη κατακραυγή εναντίον των κυβερνητικών επιλογών στις οποίες καταλογίζουν ενδοτικότητα και μη διαπραγματευτική προσπάθεια έναντι των εταίρων και δανειστών μας, για εισαγωγή ευνοϊκότερων όρων στην καθημερινότητα του πολίτη.

Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα αναρωτιέται κανείς αν τελικά η επίσπευση της εκλογής του ΠτΔ και ουσιαστικά των εκλογών, ήταν μια στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης για να αποφύγει την άμεση και ευρεία κατάρρευση σε περίπτωση που τέτοιες μέρες αναγκαζόταν να υπογράφει νέους δυσμενείς όρους σε βάρος του ελληνικού εκλογικού σώματος το οποίο θα καλείτο εν συνεχεία να ψηφίσει κατά το Μάρτη.

Αντίστοιχα όμως θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς αν η επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για καταψήφιση οποιουδήποτε προτεινόμενου ΠτΔ, άρα και η εκ των ων ουκ άνευ προσφυγή στις κάλπες ήταν η πραγματική της επιθυμία τούτη την στιγμή και όχι απλά μια αναγκαστική εναρμόνιση με την ιδεολογική της θεώρηση, του τύπου: «δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς».

Φαίνεται λοιπόν να προχωράει η χώρα στην σημαντικότερη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων ετών, με όρους άκρατου διπολισμού για πρώτη ουσιαστικά φορά μετά τις περίφημες εκλογές του Οκτωβρίου του 2009. Την ώρα δηλαδή που η Ελλάδα ως οντότητα έχει την ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας περισσότερο από ποτέ για να καταφέρει να σταθεροποιήσει μια ικανοποιητική ανάπτυξη μετά από 6 συναπτά υφεσιακά χρόνια, αυτή την ώρα επιλέγουμε να την οδηγήσουμε σε αχρείαστες ταλαντεύσεις απλά γιατί επαναλαμβάνω «δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς». Οποιαδήποτε άλλη επιλογή και των δύο κομμάτων θα «πρόδιδε» την ιδεολογία τους.

Κάπως έτσι είναι όμως που οι ιδεολογίες καταντούν κενό γράμμα και φτάνουν στο σημείο να χαρακτηρίζονται ιδεοληψίες που δογματικά και άκριτα ακολουθούνται από τα κομματικά επιτελεία επειδή είναι βολικές. Αυτό συμβαίνει γιατί ουσιαστικά στην σημερινή Ελλάδα η μη τήρησή τους θα οδηγούσε σε χάσιμο πολλών ψήφων.

Παραδείγματος χάριν αν ο ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της σταθερότητας εξέλεγε μαζί με την Νέα Δημοκρατία ΠτΔ, αυτό θα ήταν για τους ψηφοφόρους του έγκλημα καθοσιώσεως και μεταβολή της ιδεολογικής του θεώρησης, θα έμπαινε σε εσωτερικές διαμάχες και λογικά μιλώντας θα έβγαινε χαμένος από την επιλογή του αυτή. Αντίστοιχα η Νέα Δημοκρατία αν έπαιρνε καινούργια μέτρα που θα επιβάρυναν την καθημερινότητα του πολίτη θα φυλλορροούσε προς όλες τις κατευθύνσεις.

Τι θέλω να πω με όλα αυτά; Ότι ουσιαστικά οι ανάγκες της χώρας έρχονται τις περισσότερες φορές σε δεύτερη προτεραιότητα πίσω από τις ανάγκες του εκάστοτε κόμματος για πελατεία. Και αυτό βαραίνει εξίσου, τόσο τον «πωλητή», όσο όμως και τον πελάτη.

Ακόμα και σήμερα μετά από 6 ολόκληρα χρόνια ύφεσης κάποιοι συμπεριφέρονται σαν να έχουμε όλα τα περιθώρια δικά μας. Κι αν ένας αντίλογος υποστηρίζει πως για να εφαρμόσεις καλές πολιτικές πρέπει πρώτα απλά να εκλεγείς, άρα ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα εν ολίγοις, ένας άλλος αντίλογος υποστηρίζει ότι για να εφαρμοστούν και να δουλέψουν πραγματικά κάποιες καλές πολιτικές πρέπει να ξεκινούν από τα κάτω προς τα πάνω, από την ωριμότητα του λαού που τις θέλει και τις επιβάλει με τον τρόπο του.

Άποψή μου μάλιστα είναι πως οι περισσότερες πολιτικές επιλογές που δούλεψαν πραγματικά σε αυτό εδώ τον τόπο, ξεκίνησαν από τα κάτω. Άσχετα αν ήταν πάντα οι βολικές για τους πολίτες… Μα πλέον ζούμε σε μέρες που οι πολιτικές που έχει ανάγκη η Ελλάδα ως οργανισμός φαίνεται να ξεπερνούν τόσο τους πολιτικούς, όσο και τους ίδιους τους πολίτες της.

Όταν σε προηγούμενο άρθρο, αναρωτιόμουν «Σταύρος Δήμας ή σταυρός δι’ ημάς» σχετικά με την διαδικασία εκλογής ΠτΔ και που αυτή θα μας οδηγούσε, είχα στο μυαλό μου μια υπέρβαση. Μια υπέρβαση των βολικών αφηγήσεων των δύο κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία και στις οποίες έχουν βρει την ησυχία τους για το παρόν, αλλά και για το μέλλον, το οποίο σε ότι έχει να κάνει με τις ιδεολογίες ή με τα ιδεολογήματα που υποστηρίζουν, το έχουν σε καλό βαθμό εξασφαλισμένο, σε αντίθεση με το μέλλον της χώρας.

Μια υπέρβαση που είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται τη στιγμή αυτή η χώρα μας για να βγει από το τέλμα που την οδήγησαν τόσο οι λανθασμένες πολιτικές δεκαετιών, όσο και συγκεκριμένα λάθη της «μνημονιακής εποχής».

εκλογές-και-επιλογήΗ υπέρβαση αυτή δεν θα έχει χαρακτήρα επαναστατικό, κάτι στο οποίο ο Έλληνας εκπίπτει σχετικά εύκολα και αβασάνιστα, ούτε χαρακτήρα αλλαγής. Θα έχει χαρακτήρα αποδοχής, άρα ευτυχίας. Αν τελικά κάποια στιγμή καταφέρουμε την μεγάλη υπέρβαση και αποδεχθούμε ποιοι είμαστε ως Έλληνες, ποια η θέση μας στον κόσμο και ποια η σχέση μας με τη χώρα που ζούμε και τους συμπολίτες μας, τότε και μόνο τότε η ευημερία θα έχει επιστρέψει σε τούτη εδώ την εσχατιά Ανατολής και Δύσης. Διαφορετικά θα επιμείνουμε, άρα θα πρέπει και να υπομείνουμε, στις αυτιστικές μας συμπεριφορές και θα συνεχίσουμε να παραμυθιάζουμε τον εαυτό μας ότι «δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς».

ΣυγγραφέαςΕυάγγελος Σεϊμενάκης, junior writer (Πολιτική, Εμπόριο & Εξαγωγές)

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!