Επικίνδυνες εξελίξεις – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Επικίνδυνες εξελίξεις

Δύση-και-ανατολή

Η Ρωσία έχει την πεποίθηση ότι, η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση σηματοδοτεί την κατάρρευση της Δύσης – μία πρόβλεψη που «κατάγεται» από την εποχή του Μαρξ, κατά την οποία ο καπιταλισμός έχει ημερομηνία λήξης, ενώ θα καταστραφεί μόνος του

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας αποφάσισε να εκπροσωπήσει δυναμικά τη χώρα του, εν πρώτοις στο θέμα της Ρωσίας – αλλάζοντας εντελώς τη στάση του και διαφοροποιούμενος τόσο σε σχέση με τη Γερμανία, όσο και με τις Η.Π.Α. Ειδικότερα, σε συνέντευξη του, ανέφερε πως η στρατηγική εναντίον του Ρώσου προέδρου δεν πρόκειται να λειτουργήσει – ενώ δεν έχει νόημα να προσπαθεί η Δύση να «στριμώξει» στη γωνία τον κ. Putin.

Περαιτέρω ισχυρίσθηκε πως ο πρόεδρος της Ρωσίας τον διαβεβαίωσε ότι, δεν έχει καμία πρόθεση να προσαρτήσει την ανατολική Ουκρανίααλλά να διατηρήσει την επιρροή του, έτσι ώστε να μην γίνει η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Προφανώς δεν επιθυμεί την παρουσία ξένου στρατού στα σύνορα του, ο οποίος θα δημιουργούσε προβλήματα στην ασφάλεια της Ρωσίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ο πρώτος ηγέτης μίας μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας, η οποία παραδέχεται πως οι κυρώσεις έχουν αποτύχει – με την έννοια πως οι ζημίες που υφίσταται η Δύση είναι πολύ μεγαλύτερες, από αυτές που υπολόγιζε. Απαίτησε λοιπόν το άμεσο σταμάτημα τους, λέγοντας πως είναι εναντίον μίας πολιτικής, η οποία θέλει να επιτύχει τους στόχους της, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που επιλύει.

Σύμφωνα βέβαια με τα διεθνή ΜΜΕ, εάν η Γαλλία συνεχίσει να χάνει έδαφος στην οικονομία της, οι πιθανότητες να κερδίσει ο σημερινός πρόεδρος τις εκλογές του 2017, απέναντι στο ακροδεξιό κόμμα, είναι σχεδόν μηδενικές – ενώ οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία κοστίζουν στη χώρα τεράστια ποσά.

Βέβαια, η αποτυχία της Γαλλίας, όσον αφορά την οικονομία της, οφείλεται κυρίως στη μη λήψη των απαιτούμενων διαρθρωτικών μέτρων, λόγω της αδυναμίας του κυβερνώντος κόμματος να τα επιβάλλει – ενώ ο πρόεδρος της προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες του, ενοχοποιώντας την ΕΕ και τις κυρώσεις που επέβαλλε στη Ρωσία.

Η συνεχής αύξηση της ανεργίας, ο περιορισμός των κερδών και οι χρεοκοπίες πολλών επιχειρήσεων (γράφημα), καθώς επίσης η δικαστική απαγόρευση του φορολογικού συντελεστή ύψους 75% που προσπάθησε να επιβάλλει, με αποτέλεσμα να περιορισθούν τα έσοδα του κράτους, δεν του επιτρέπουν μεγάλες ελπίδες – αν και η κατάσταση στις άλλες χώρες της ΕΕ δεν είναι καλύτερη.

.

Γαλλία, ιδιωτικός τομέας – οι αυξανόμενες χρεοκοπίες εταιριών, ως αποτέλεσμα της μείωσης στα κέρδη των εταιριών

 .

Ειδικότερα, οι κυρώσεις έχουν οδηγήσει την Ιταλία σε σημαντική μείωση των εξαγωγών της, ενώ ακόμη και η Γερμανία αντιμετωπίζει προβλήματα. Πολλοί δε φοβούνται πως ο Ρώσος πρόεδρος θα εμφανίσει τον «άσσο» που κρατάει ακόμη κρυφό, δυσκολεύοντας ή διακόπτοντας την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο – γεγονός που θα οδηγούσε τις βιομηχανίες των περισσότερων χωρών στην καταστροφή.

Συνεχίζοντας, εάν η ΕΕ ακολουθούσε τις προτάσεις της Γαλλίας, οι σχέσεις της με τις Η.Π.Α. θα μπορούσαν να απειληθούν σοβαρά – ενώ οι εμπορικές της συναλλαγές με την υπερδύναμη είναι πολύ πιο σημαντικές, από τις αντίστοιχες με τη Ρωσία.

Η ξαφνική δε «προτροπή» του κ. Putin, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ θα έπρεπε να σταματήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις που αφορούν τη ζώνη ελευθέρου εμπορίου με τις Η.Π.Α. (TTIP), αποφασίζοντας να συνεργασθεί με την Ευρασιατική οικονομική ένωση που έχει δημιουργήσει η Ρωσία, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις – εξοργίζοντας φυσικά την ηγεσία της υπερδύναμης.

Εν τούτοις, οι αμερικανοί προσέφεραν ένα δώρο στους Ευρωπαίους, έτσι ώστε να αντισταθμίσουν τις ζημίες τους από τις κυρώσεις – αποφασίζοντας να ανοίξουν την αγορά τους στις εισαγωγές βοδινού κρέατος από την ΕΕ, μετά από 17 ολόκληρα χρόνια.

Πάντως, το τι ακριβώς θα συμβεί θα φανεί από τη συνάντηση του Γάλλου προέδρου μαζί με τη γερμανίδα καγκελάριο από τη μία πλευρά, καθώς επίσης των προέδρων της Ουκρανίας και της Ρωσίας από την άλλη – ενώ οι Η.Π.Α. έχουν εντείνει τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία, θεωρώντας πως οι διαβεβαιώσεις του κ. Putin δεν είναι καθόλου ειλικρινείς. Την ίδια στιγμή έχουν αποφασίσει την αποστολή πολεμικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, μέσω της Λιθουανίας, ενισχύοντας την παρουσία του ΝΑΤΟ – γεγονός με το οποίο δεν φαίνεται να συμφωνεί ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading