Γιανακοχώρι 2011 Last Edition και…. Καλή Χρονιά! – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Γιανακοχώρι 2011 Last Edition και…. Καλή Χρονιά!

Yianakohori_20_vintages

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του τρυγητού 2014 στο «Κτήμα Κυρ-Γιάννη», ο Στέλιος Μπουτάρης είχε την καλοσύνη να μου στείλει, μαζί με την καθιερωμένη ενημέρωση της εικόνας του φετινού τρυγητού (2014) και μια φιάλη «Γιανακοχώρι 2011 Last Edition».

Το «Γιανακοχώρι», το αγαπημένο κρασί πολλών οινόφιλων, δημιουργήθηκε από τον (σημερινό) Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη όταν, λίγο μετά το «βελούδινο διαζύγιο» με τον αδελφό του Κωνσταντίνο Μπουτάρη (σημερινό διευθύνοντα της οικογενειακής οινοποιίας Μπουτάρη), ίδρυσε το «Κτήμα Κυρ-Γιάννη» (1997) στις δύο πλευρές του Βερμίου, με κύρια έμφαση στις περιοχές Νάουσας και Αμυνταίου. Ο Γιάννης Μπουτάρης ήδη από το 1992 είχε την έμπνευση να δημιουργήσει το «Γιανακοχώρι» παντρεύοντας το αρρενωπό Ξυνόμαυρο με το μεταξένιο Merlot σε αναλογία 70 / 30 (η τρέχουσα αναλογία είναι 40 και 60 αντίστοιχα) δείχνοντας ένα εντελώς νέο δρόμο στο πολύ εκλεκτό κόκκινο κρασί των Ελληνικών αμπελώνων.

Στην εικοστή σοδειά του Κτήματος (2011), το «Γιανακοχώρι» κυκλοφορεί για τελευταία φορά με το όνομα αυτό, σε 78.396 φιάλες 750 ml, 1.236 Magnum (1,5 λίτρο), 308 Double Magnum (3 λίτρα) και 20 Jeroboam (4,5 λίτρα). Κάθε σοδειά του κρασιού αυτού παραμένει 12 έως 14 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια των 225 ή 500 λίτρων (το 20% των βαρελιών είναι καινούργια), 6 τουλάχιστον μήνες σε φιάλες και (ανάλογα με την χρονιά) επιδέχεται παλαίωση 10-12 ετών που διατηρεί ή βελτιώνει το ποιοτικό του δυναμικό.

ετικετα

Τις μέρες αυτές αποφάσισα να δοκιμάσω το «Γιανακοχώρι 2011 Last Edition» και……. έμεινα ξερός! Περισσότερα από σαράντα χρόνια στον χώρο του Ελληνικού κρασιού, με αξιόλογες εμπειρίες από τον παγκόσμιο αμπελώνα, λίγες φορές θυμάμαι να εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ: Μεθυστικά αρώματα κόκκινων φρούτων από κεράσι μέχρι φράουλα, μαλακή αίσθηση στο στόμα, γεμάτο σώμα και βαθύ κόκκινο χρώμα συνθέτουν τα στοιχεία του ρωμαλέου αυτού κόκκινου κρασιού. Φαίνεται πως η φύση χάρισε απλόχερα, στην τελευταία σοδειά της ετικέτας αυτής, όλα εκείνα τα στοιχεία που προσφέρουν κρασιά τα οποία ανταμώνει κανείς κάθε δεκαετία – ή και περισσότερο!

Μια τέτοια ακριβώς περίπτωση αποτελεί το «Γιανακοχώρι 2011 Last Edition» δημιούργημα του Στέλιου Μπουτάρη ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στην βαθειά, οινική παράδοση της οικογένειας και αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη του Κτήματος, προσθέτει συνεχώς την δική του σφραγίδα στον δρόμο που χάραξε ο πατέρας του. Έτσι, από την επόμενη σοδειά (2012) το ίδιο χαρμάνι, θα επιστρέψει ως «Κτήμα Κυρ-Γιάννη» με φρέσκια εμφάνιση, παρέα με όλα τα άλλα κρασιά του Κτήματος Ερυθρά (Παράγκα, Διάπορος, Ράμνιστα, Καλή Ρίζα, Δύο Ελιές, Μπλε Αλεπού), Λευκά (Τέσσερις Λίμνες, Σαμαρόπετρα) ή Ροζέ (Ακακίες). Το «Κτήμα Κυρ-Γιάννη» από τον Ιούλιο του 2009 προχώρησε στην εξαγορά του 42% του «Κτήματος Σιγάλα», ενός εκ των σημαντικότερων οινοποιείων της Σαντορίνης – αιτία της συμπόρευσης αυτής υπήρξε τόσο η γηγενής λευκή ποικιλία Ασύρτικο όσο και η κοινή φιλοσοφία των δύο Κτημάτων για ανάπτυξη στις αγορές του εξωτερικού, μέσα από την ανάδειξη των ελληνικών ποικιλιών.

Η ομάδα που εργάζεται σήμερα στο «Κτήμα Κυρ-Γιάννη» με την καθοδήγηση του Στέλιου Μπουτάρη ο οποίος συνδυάζει την οικογενειακή παράδοση με όλα τα εφόδια θεωρητικής και πρακτικής μόρφωσης, δίνει μεγάλη βαρύτητα στην καινοτομία, στον σεβασμό της παράδοσης και στην βαθύτερη γνώση που διασφαλίζει την ασφαλή πορεία του κρασιού από το αμπέλι έως το τραπέζι του πιο απαιτητικού καταναλωτή.

Καλή Χρονιά λοιπόν σε όλους και σε όλες με υγεία και συνέπεια στην προτίμηση προϊόντων της Ελληνικής γης και της Ελληνικής παραγωγής, γιατί είναι πλέον ξεκάθαρο πως αν θέλουμε δουλειά για εμάς και τα παιδιά μας πρέπει απαραίτητα να  Αγοράζουμε Ελληνικά!   

Διευκρίνηση: Όλες ανεξαιρέτως οι παρουσιάσεις Ελληνικών προϊόντων και Ελληνικών  εταιριών που έχουν κατά καιρούς αναρτηθεί στην (κοινή) ιστοσελίδα www.casss.gr www.x-hellenica.gr  ή (από το 2013) στις διάφορες ενότητες της ιστοσελίδας  www.analyst.gr,  επιλέχτηκαν από εμάς στα πλαίσια της εκστρατείας «Αγοράζουμε Ελληνικά» και παρουσιάστηκαν ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!