Η ισοπέδωση του ρουβλίου – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Η ισοπέδωση του ρουβλίου

Η σύγκριση των κεντρικών τραπεζών

Με βάση τα παραπάνω, θα διαπιστώσει κανείς πως ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της αμερικανικής Fed, από 4,5% πριν από μερικά χρόνια, έχει καταρρεύσει στο 1,26% – γεγονός που σημαίνει ότι, εάν η κεντρική τράπεζα των Η.Π.Α., η οποία είναι κατά 100% ιδιωτική, χάσει το 1,26% των περιουσιακών της στοιχείων, θα χρεοκοπήσει, παρά το ότι εκδίδει το σημαντικότερο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα (δολάριο).

Εάν όμως χρεοκοπήσει η κεντρική τράπεζα, εάν γίνει δηλαδή αφερέγγυα, οι υποχρεώσεις της δεν θα είναι δυνατόν να εξοφληθούν – όπως συμβαίνει με τα κράτη, όταν πτωχεύουν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποπληρώσουν τα ομόλογα τους. Εάν αναρωτιόταν δε κανείς ποιές είναι οι υποχρεώσεις της Fed, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να εξοφληθούν, θα διαπίστωνε έκπληκτος πως δεν είναι άλλες από τα δολάρια – στα οποία αναγράφεται επάνω «Federal Reserve Note» (χρέος).

Φυσικά μπορεί να δεχθεί κανείς πως το αμερικανικό χρέος είναι ασφαλές, ακόμη και αν δεν στηρίζεται από ανάλογες αποταμιεύσεις ή από άλλου είδους περιουσιακά στοιχεία – κάτι που ασφαλώς ισχύει, εκτός εάν συμβεί βέβαια κάτι απρόβλεπτο, το οποίο θα κατέστρεφε το χάρτινο οικοδόμημα, το οποίο δεν στηρίζεται σε τίποτα.

Πόσο μάλλον όταν με τα πακέτα ρευστότητας ο ισολογισμός της Fed έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ – όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί.

 .

FED – η εξέλιξη του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

 .

Με την ίδια λογική, εάν εξετάσει κανείς τον εκδότη του ρωσικού ρουβλίου, την κεντρική τράπεζα της χώρας, θα διαπιστώσει πως η κεφαλαιακή της επάρκεια είναι στο 12,5% – ότι είναι λοιπόν σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτήν της Fed.

Περαιτέρω, εάν συγκρίνουμε το χρυσό που κατέχουν οι δύο κεντρικές τράπεζες, ο οποίος ουσιαστικά αποτελεί ένα βασικό αντίκρισμα των χαρτονομισμάτων τους, θα διαπιστώσουμε πως στη ρωσική από 5,5% το 2013 έχει ανέλθει στα 6,2% το 2014 – με συνεχή αυξητική πορεία.

Εντελώς αντίθετα, ο χρυσός που στηρίζει το δολάριο, αυτός που κατέχει δηλαδή η Fed, είναι 0% – γεγονός που διαπιστώνεται από την ιστοσελίδα της, όπου αναγράφεται καθαρά πως «Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Η.Π.Α. δεν έχει στην κατοχή της χρυσό» (πηγή). Η υπερδύναμη έχει φυσικά χρυσό στην ιδιοκτησία της, ο οποίος όμως δεν ανήκει στην κεντρική της τράπεζα, αλλά στο δημόσιο – το οποίο δεν είναι καν μέτοχος της Fed.

Συμπεραίνεται επομένως πως η ρωσική κεντρική τράπεζα είναι αφενός μεν πολύ καλύτερα κεφαλαιοποιημένη από την αμερικανική, αφετέρου στηρίζει το νόμισμα της με χρυσό, σε ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό – γεγονός που σημαίνει αναμφίβολα ότι, το ρούβλι έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από τη σημερινή, συγκριτικά με το δολάριο.

Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται η συνεχής αύξηση των αποθεμάτων χρυσού της Ρωσίας – ένα απειλητικό γεγονός όχι τόσο για τις Η.Π.Α., όσο για τους τοκογλύφους τραπεζίτες, οι οποίοι διαισθάνονται πως εάν η χώρα υιοθετήσει τον κανόνα του χρυσού, θα ακολουθήσουν οι επόμενες, οπότε θα πάψουν να διοικούν αυτοί απολυταρχικά τον πλανήτη.

 .

Ρωσία, χρυσός – η συνεχιζόμενη αύξηση των αποθεμάτων χρυσού της χώρας.

 .

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, έχουμε την άποψη πως εάν διατηρήσουν την ψυχραιμία τους οι Ρώσοι Πολίτες, αποφεύγοντας να οδηγήσουν την πλούσια χώρα τους μόνοι τους στο γκρεμό, καθώς επίσης εάν αλλάξει πολιτική η κεντρική τους τράπεζα, επιταχύνοντας ίσως τη σύνδεση του ρουβλίου με το χρυσό, το «αμερικανικό όπλο» θα εκπυρσοκροτήσει προς τα πίσω – ενώ η θηριώδης, άπατρις αγέλη των κερδοσκόπων θα αλλάξει πορεία, αφού δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται την οικονομική αδυναμία των Η.Π.Α., καθώς επίσης τη δύσκολη κατάσταση της Fed.

Για όλους εμάς πάντως, η ενδεχόμενη ήττα των τοκογλύφων θα λειτουργήσει θετικά – αφού ο πλανήτης πρέπει να σταματήσει να αποτελεί έρμαιο τους, ενώ η ήπειρος μας δεν πρέπει να οδηγηθεί σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, απομονώνοντας τη Ρωσία όπως κάποτε τη Γερμανία. Φυσικά η Ρωσία οφείλει να βρει μία σωστή λύση στο θέμα της Ουκρανίας, καθώς επίσης της Κριμαίας – αφού η εισβολή σε άλλες χώρες δεν πρέπει να επιτρέπεται σε κανέναν σήμερα.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.