Εκρηκτικά, θανατηφόρα ομόλογα – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Εκρηκτικά, θανατηφόρα ομόλογα

Συνεχίζοντας, αν και το δημόσιο χρέος της Ουκρανίας ως προς το ΑΕΠ της είναι ακόμη πολύ χαμηλό (γράφημα), η ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών της, ιδίως δε η κατάρρευση του νομίσματος της, θα μπορούσε να το εκτινάξει απότομα στα ύψη – δίνοντας τη δυνατότητα στη Ρωσία να επιβάλλει τους όρους της.

 .

Ουκρανία, χρέος – η εξέλιξη του δημόσιου χρέους της χώρας, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

 .

Σε κάθε περίπτωση, οι Η.Π.Α. φαίνεται πως προετοιμάζονται ήδη για τη χρεοκοπία της Ουκρανίας, θέλοντας να διασώσουν ότι μπορεί να διασωθεί – πριν από όλα, τον υπόγειο πλούτο της χώρας. Έτσι έχουν δρομολογήσει ορισμένες ενέργειες, οι οποίες τεκμηριώνουν ποιός ακριβώς κυβερνάει την Ουκρανία – μία εκ των οποίων είναι ο διορισμός της υπουργού οικονομικών, παρά τις αντιδράσεις του πρωθυπουργού της χώρας.

Η καινούργια υπουργός, έχοντας εργασθεί σε ένα αμερικανικό κερδοσκοπικό κεφάλαιο, μετά την απασχόληση της στο αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών, γνωρίζει πολύ καλά πως να εξασφαλίζει τα τελευταία «φιλέτα» μίας χώρας, υποψήφιας να χρεοκοπήσει. Ακριβώς για το λόγο αυτό πήρε την ουκρανική υπηκοότητα σε χρόνο μηδέν, έχοντας τη δυνατότητα να διατηρήσει παράλληλα και την αμερικανική, για δύο χρόνια – τα οποία πιθανότατα δεν θα χρειαστεί, για να φέρει εις πέρας την αποστολή που της ανατέθηκε.

Για λόγους ασφαλείας διορίσθηκε υπουργός εθνικής οικονομίας ένας υπήκοος της Λιθουανίας, τραπεζικός, μέτοχος μίας σουηδικής επενδυτικής εταιρείας, με σπουδές στις Η.Π.Α., ο οποίος διατηρεί στενές επαφές με την υπερδύναμη. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον καινούργιο υπουργό Υγείας, ο οποίος κατάγεται από τη Γεωργία, έχοντας σπουδάσει στις Η.Π.Α., εργασθεί στον ΟΗΕ, καθώς επίσης στο υπουργείο Εργασίας και Υγείας της Γεωργίας – διατηρώντας πολύ καλές σχέσεις με τις Η.Π.Α.

Εναντίον του διορισμού τριών ξένων στα υπουργεία της Ουκρανίας ,δεν αντέδρασε έντονα μόνο η αντιπολίτευση της χώρας, αλλά και η κυβέρνηση – χωρίς όμως αποτέλεσμα, λόγω των μεγάλων πιέσεων που ασκήθηκαν από τις Η.Π.Α., οι οποίες ουσιαστικά κυβερνούν τη χώρα, ενώ οι λογαριασμοί πληρώνονται από την Ευρώπη. Σε περίπτωση δε χρεοκοπίας της, οι αμερικανοί έχουν με τον παραπάνω τρόπο πολύ καλύτερη πρόσβαση στα περιουσιακά της στοιχεία, με τους Ευρωπαίους να υφίστανται όλες τις ζημίες.

.

Η επόμενη κίνηση της Ρωσίας   

Περαιτέρω η Ρωσία, έχοντας ανακοινώσει ήδη την πρόθεση της να δημιουργήσει ένα εναλλακτικό σύστημα συναλλαγών (Swift), με στόχο να ανεξαρτητοποιηθεί εντελώς από το μονοπωλιακό αμερικανικό, παράλληλα με τη σταδιακή μείωση των πληρωμών της σε δολάρια, σκοπεύει πλέον να το ξεκινήσει πρόωρα – στις 15 Δεκεμβρίου, αντί μετά από έξι μήνες, σύμφωνα με τον αρχικό της προγραμματισμό.

Σύμφωνα λοιπόν με το ρωσικό τύπο (πηγή), τα τεστ θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, με τη συμμετοχή οκτώ τραπεζών – οι οποίες θα δοκιμάσουν το νέο τραπεζικό σύστημα συναλλαγών σε εθνικό επίπεδο. Εάν πετύχει, η Ρωσία θα ανεξαρτητοποιηθεί από την κυριαρχία των δυτικών χρηματοπιστωτικών αγορών – ενώ η κεντρική της τράπεζα ανακοίνωσε πως το εναλλακτικό σύστημα θα λειτουργεί από τις 15 Μαΐου του 2015.

Ολοκληρώνοντας, ο βασικός τρόπος λειτουργίας του νέου συστήματος θα είναι ο ίδιος με τον υφιστάμενο – έτσι ώστε να είναι συμβατός για τις τράπεζες, οπότε να μην χρειάζεται η αλλαγή του λογισμικού τους.

Φαίνεται λοιπόν πως οι δυτικές κυρώσεις, καθώς επίσης η επίθεση στο πετρέλαιο, έχουν αναγκάσει τον κ. Putin να εντείνει το βηματισμό του – γεγονός που ίσως εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για τη Δύση και το δολάριο, το οποίο κινδυνεύει να χάσει την παγκόσμια ηγεμονία του.

Υστερόγραφο: Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά των FT, ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας παρακάλεσε το Ρώσο συνάδελφό του να καθυστερήσει τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις του απέναντι στην Ουκρανία, ύψους 3 δις $ – γεγονός που εάν δεν συμβεί, η χώρα θα χρεοκοπήσει άμεσα.

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ ανακάλυψε μία «τρύπα» 15 δις $ στα οικονομικά της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να απαιτείται η κάλυψη της – επί πλέον των 17 δις $ που της έχει δανείσει τον Απρίλιο το ταμείο. Εν τούτοις, τα κράτη-μέλη του ΔΝΤ δεν φαίνονται πρόθυμα να προσφέρουν νέο δάνειο στην Ουκρανία, αφού δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο. Όπως φαίνεται δε, η Ουκρανία δεν μπορεί να πληρώσει πλέον το στρατό της, ενώ πολύ δύσκολα χρηματοδοτεί τα συνεχώς αυξανόμενα ελλείμματα της.

Το αποτέλεσμα της παραπάνω ανακάλυψης του ΔΝΤ ήταν η απότομη πτώση της τιμής των ομολόγων των ετών 2017-2023 μεταξύ -4,5% και -7%, η οποία σημαίνει πως οι αγορές υπολογίζουν τουλάχιστον με μία διαγραφή χρέους, εάν τελικά αποφευχθεί η χρεοκοπία.

 .

Σημείωση

Υπενθυμίζουμε από παλαιότερο κείμενο μας τα εξής: Η επίθεση που έχει δεχθεί μέχρι σήμερα η Ρωσία, μέσω της Ουκρανίας, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, είναι πρωτοφανής – αφού η Δύση κατάφερε

(α)  να ανατρέψει πραξικοπηματικά τη νόμιμα εκλεγείσα ουκρανική κυβέρνηση, κυρίως με τη βοήθεια ακροδεξιών και νεοναζιστικών «πυρήνων της φωτιάς» (μέχρι τότε η Ρωσία δεν είχε δείξει καμία επιθετική διάθεση), εγκαθιστώντας έναν δικό της (Η.Π.Α.) «μυστικό πράκτορα» στην εξουσία,

(β)  να εισβάλλει στα εσωτερικά  ζητήματα της Ουκρανίας, με «πολιορκητικό κριό» τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πολωνία – οι υπουργοί εξωτερικών των οποίων υπέγραψαν μία συμφωνία που δεν τηρήθηκε ποτέ (άρθρο), καθώς επίσης

(γ)  να επιβάλλει το ΔΝΤ, το οποίο θα δρομολογήσει πιθανότατα μέτρα ανάλογα με αυτά της Κύπρου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (δήμευση καταθέσεων κλπ.) – όπως συμπεραίνεται από έκθεση της Deutsche Bank.

Σε γενικές γραμμές φαίνεται λοιπόν πως η Δύση δεν διστάζει να πατήσει eπάνω σε πτώματα, όταν πρόκειται για δικά της γεωπολιτικά οφέλη – γεγονός που είδαμε

(α)  στο Ιράκ, η εισβολή στο οποίο ήταν αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των λαών, ενώ είχε στηριχθεί σε δήθεν ανακαλύψεις χημικών όπλων,

(β)  στο Πακιστάν, με δολοφονικές αεροπορικές επιθέσεις (Drones) εναντίον υποθετικών τρομοκρατών και επαναστατών,

(γ)  στην Υεμένη, στη Σομαλία, στη Λιβύη και σε πολλές άλλες χώρες της Αφρικής, στις οποίες ελάχιστα ΜΜΕ αναφέρθηκαν,

(δ)  στο Κόσσοβο, όπου αναμίχθηκε επίσης η Γερμανία σε έναν παράνομο πόλεμο, όσον αφορά τα διεθνές δίκαιο, φροντίζοντας να αναγνωρισθεί ως ένα ανεξάρτητο κράτος – με το ΝΑΤΟ να ευρίσκεται ακόμη στην περιοχή κοκ.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!