Η εξέλιξη του ενεργειακού πολέμου – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Η εξέλιξη του ενεργειακού πολέμου

Διαπιστώνεται λοιπόν πως οι Η.Π.Α. επιμένουν στη στρατηγική τους, στην εξόντωση της Ρωσίας, θυσιάζοντας εν ανάγκη τις δικές τους εταιρείες εξόρυξης από σχιστόλιθο – οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα χρηματοδότησης και επιβίωσης. Το αποτέλεσμα πάντως της απόφασης, την οποία ουσιαστικά επέβαλλε η Σαουδική Αραβία, ήταν, μεταξύ άλλων, η κατάρρευση της ισοτιμίας του ρουβλίου – ενώ θα δημιουργηθούν προβλήματα και σε πολλές άλλες χώρες.

Αυτό θα προκαλέσει αναμφίβολα αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία – ένα σοκ καλύτερα, αφού οι ήδη χρεοκοπημένες χώρες, όπως η Βενεζουέλα, θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα επιβίωσης.

Το γεγονός αυτό φέρνει ακόμη ένα βήμα πιο κοντά την πιθανότητα σύρραξης με τη Ρωσία, την οποία προσπαθούν να προκαλέσουν οι Η.Π.Α. – αν και έχουμε την άποψη πως ο κ. Putin διαθέτει την υπομονή που απαιτείται και δεν θα πέσει στην παγίδα. Το θέμα είναι όμως το πώς θα αντιδράσουν οι Ρώσοι Πολίτες, οι οποίοι θα δουν το βιοτικό τους επίπεδο να περιορίζεται σημαντικά και απότομα – μεταξύ άλλων, λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης της αγοραστικής αξίας του ρουβλίου.

Με απλά λόγια, εάν θα δείξουν και αυτοί υπομονή ή εάν θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας τους – με την ανατροπή του κ. Putin να μην είναι πλέον τόσο απίθανη, όσο ακούγεται.

Ειδικά μετά την κατάρρευση της τιμής του ρουβλίου (γράφημα), ένα από τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι η άνοδος του πληθωρισμού που προκαλεί την απότομη μείωση του βιοτικού επιπέδου των Πολιτών.

.

Ρωσία,-πετρέλαιο---η-πτώση-της-ισοτιμίας-του-νομίσματος-απέναντι-στο-δολάριο-ήταν-αντίστοιχη-της-μείωσης-της-τιμής-του-πετρελαίου

 .

Όπως φαίνεται από το γράφημα, η πτώση της ισοτιμίας του νομίσματος απέναντι στο δολάριο ήταν αντίστοιχη της μείωσης της τιμής του πετρελαίου – γεγονός που θα εντείνει την απόγνωση των Ρώσων, πυροδοτώντας πιθανότατα εσωτερικές εξεγέρσεις.

.

Η Ουκρανία

Η χώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της, ευρίσκεται στα πρόθυρα του τρίτου παγκοσμίου πολέμου. Οι Πολίτες της βέβαια φαίνονται εξοικειωμένοι με την ιδέα, αφού αντιμετωπίζουν ήδη συνθήκες πολέμου, όσον αφορά το βιοτικό τους επίπεδο.

Ειδικότερα, με το νόμισμα της να καταρρέει, έχοντας υποτιμηθεί κατά 48% στο τρέχον έτος, ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 19,8% τον προηγούμενο μήνα – ενώ το κόστος για εισαγόμενα είδη, από τη βενζίνη έως τα φρούτα και τα φάρμακα, έχει φτάσει στα ύψη. Στα πλαίσια αυτά, ο πληθυσμός της Ουκρανίας είναι σε κατάσταση πανικού, ενώ η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί για την περαιτέρω πτώση της αγοραστικής αξίας του νομίσματος.

Οι Πολίτες, αδυνατώντας να αγοράσουν φάρμακα, προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν βότανα, με τις μνήμες του παρελθόντος να επανέρχονται – κυρίως αυτές του 1993, όπου η σοβιετική οικονομία διαλύθηκε, αφού προηγουμένως ο πληθωρισμός έφτασε στο 10.256%.

Ο ενεργειακός πόλεμος λοιπόν, μεταξύ της Ρωσίας και των Η.Π.Α., έχει πολλά παράπλευρα θύματα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους συμβατικούς πολέμους. Το μεγαλύτερο όλων είναι αναμφίβολα η Ουκρανία, για την κατάσταση της οποίας ο κυριότερος ένοχος είναι η Γερμανία – αφού αυτή προκάλεσε το εκλογικό πραξικόπημα του Κιέβου (άρθρο), το οποίο ανάγκασε τους Ρώσους να εισβάλλουν στην Κριμαία, ενώ διχοτόμησε ουσιαστικά τον πληθυσμό της, πυροδοτώντας τις αναταραχές στην ανατολική πλευρά της.

Η χώρα λοιπόν που κυριολεκτικά λυμαίνεται την Ευρωζώνη, τρεφόμενη από την κρίση και απομυζώντας τα θύματα της (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία κλπ.), λειτουργεί απέναντι στη Ρωσία όπως ακριβώς πριν από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο – αδιαφορώντας ακόμη μία φορά για την ειρήνη στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο πλανήτη.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading