Το σκηνικό του παραλόγου – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Το σκηνικό του παραλόγου

Ρωσία και τιμές πετρελαίου

Εάν η Ρωσία δέχεται μία συνδυασμένη οικονομική επίθεση εκ μέρους της Δύσης, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την αντεπίθεση της – πιθανολογώντας πως δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, όπως άλλωστε το έχει δηλώσει

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Το δολάριο κατακτά συνεχώς νέα υψηλά, παρά το ότι οι ποσότητες που έχει εκτυπώσει η Fed είναι οι υψηλότερες παγκοσμίως, ενώ τα ελλείμματα της υπερδύναμης, ειδικά το εμπορικό, συνεχίζουν να είναι εκτός ελέγχου – επιδεινούμενα προφανώς από την αύξηση της ισοτιμίας του νομίσματος.

Ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί το όπλο του πετρελαίου εναντίον της Ρωσίας (άρθρο), αν και μπορεί να εκπυρσοκροτήσει προς τα πίσω, ενώ ο ενεργειακός πόλεμος μαίνεται – για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα (ανάλυση). Η «αυτοκρατορία» βέβαια αυξάνει τις τιμές του φυσικού αερίου (από τα 3,50 στα 4,34), για να ισορροπήσει τις απώλειες – εις βάρος της δύστυχης Ουκρανίας και της Ευρώπης, η οποία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της.

Οι υπερχρεωμένες Η.Π.Α. λοιπόν συμπεριφέρονται σαν «να τα παίζουν όλα για όλα» – αφού διαφορετικά δεν εξηγούνται οι παραπάνω ενέργειες τους. Σε καμία περίπτωση βέβαια, με κριτήριο την οικονομική λογική – η οποία «επιτάσσει» τα ακριβώς αντίθετα.

Η εξέλιξη τους δε «μοιάζει επικίνδυνα» με αυτήν της Ελλάδας – αφού αυξάνονται οι θέσεις εργασίας στα εστιατόρια και στα μπαρ, ενώ μειώνονται συνεχώς στην παραγωγή (γράφημα).

 .

ΗΠΑ – η συνεχιζόμενη αύξηση των θέσεων εργασίας στο κλάδο της μαζικής εστίασης.

 .

Περαιτέρω, το ευρώ βυθίζεται καθημερινά, αφού ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μπορέσει να το διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα, στοχεύοντας το 1:1,20 με το δολάριο – στην προσπάθεια του να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος της υπερχρέωσης, μέσω της αύξησης των εξαγωγών της Ευρωζώνης, παράλληλα με τη μείωση των εισαγωγών (όπως συμβαίνει και με την Ιαπωνία – νέα πακέτα ρευστότητας, υποτίμηση του γεν).

Προσπαθεί φυσικά να καταπολεμήσει ταυτόχρονα, χωρίς την απαραίτητη βοήθεια των μισθών (ανάλυση)  και τον αποπληθωρισμό  – ο οποίος τρέφεται πλέον και από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, παρά το ότι αρκετές χώρες δεν αναπροσαρμόζουν ανάλογα τις τιμές της βενζίνης. Η τιμή του χρυσού, η οποία ακολουθείται πιστά από την αντίστοιχη του ασημιού, καταρρέει τόσο σε ευρώ, όσο και σε δολάρια – αφού εξελίσσεται αντιστρόφως ανάλογα από το δολάριο, με μεγαλύτερες όμως διακυμάνσεις (μεγαλύτερες κάθοδοι και άνοδοι).

Το σκηνικό του παραλόγου ολοκληρώνεται από το ρούβλι το οποίο, ενώ ευρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, η ρωσική κεντρική τράπεζα «σφυρίζει αδιάφορα», δεν κάνει απολύτως τίποτα – αν και έχει ασφαλώς τη δυνατότητα να το στηρίξει, διαθέτοντας αρκετά πλεονάσματα και συναλλαγματικά αποθέματα, με ένα αμελητέο δημόσιο χρέος (γράφημα), καθώς επίσης με τεράστια περιουσιακά στοιχεία.

 .

Ρωσία – η εξέλιξη του δημόσιου χρέους της χώρας (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ).

 .

Η κατάρρευση του ρουβλίου δε επιταχύνεται, αφού έφτασε στα 48,84 σε σχέση με το δολάριο, σε λιγότερο από 24 ώρες (46,80 το βράδυ της Πέμπτης) – επανερχόμενο όμως σύντομα στα 46,30 για ένα μικρό χρονικό διάστημα (στη συνέχεια άρχισε ξανά να πέφτει). Σε σχέση με το ευρώ, το ρούβλι ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο το 60 – από 57 χθες, στα 60,31 σήμερα, επανήλθε για λίγο και ξεκίνησε ξανά την πτωτική του πορεία.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!