Το σκηνικό του παραλόγου – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Το σκηνικό του παραλόγου

Ρωσία και τιμές πετρελαίου

Εάν η Ρωσία δέχεται μία συνδυασμένη οικονομική επίθεση εκ μέρους της Δύσης, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την αντεπίθεση της – πιθανολογώντας πως δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, όπως άλλωστε το έχει δηλώσει

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Το δολάριο κατακτά συνεχώς νέα υψηλά, παρά το ότι οι ποσότητες που έχει εκτυπώσει η Fed είναι οι υψηλότερες παγκοσμίως, ενώ τα ελλείμματα της υπερδύναμης, ειδικά το εμπορικό, συνεχίζουν να είναι εκτός ελέγχου – επιδεινούμενα προφανώς από την αύξηση της ισοτιμίας του νομίσματος.

Ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί το όπλο του πετρελαίου εναντίον της Ρωσίας (άρθρο), αν και μπορεί να εκπυρσοκροτήσει προς τα πίσω, ενώ ο ενεργειακός πόλεμος μαίνεται – για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα (ανάλυση). Η «αυτοκρατορία» βέβαια αυξάνει τις τιμές του φυσικού αερίου (από τα 3,50 στα 4,34), για να ισορροπήσει τις απώλειες – εις βάρος της δύστυχης Ουκρανίας και της Ευρώπης, η οποία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της.

Οι υπερχρεωμένες Η.Π.Α. λοιπόν συμπεριφέρονται σαν «να τα παίζουν όλα για όλα» – αφού διαφορετικά δεν εξηγούνται οι παραπάνω ενέργειες τους. Σε καμία περίπτωση βέβαια, με κριτήριο την οικονομική λογική – η οποία «επιτάσσει» τα ακριβώς αντίθετα.

Η εξέλιξη τους δε «μοιάζει επικίνδυνα» με αυτήν της Ελλάδας – αφού αυξάνονται οι θέσεις εργασίας στα εστιατόρια και στα μπαρ, ενώ μειώνονται συνεχώς στην παραγωγή (γράφημα).

 .

ΗΠΑ – η συνεχιζόμενη αύξηση των θέσεων εργασίας στο κλάδο της μαζικής εστίασης.

 .

Περαιτέρω, το ευρώ βυθίζεται καθημερινά, αφού ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μπορέσει να το διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα, στοχεύοντας το 1:1,20 με το δολάριο – στην προσπάθεια του να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος της υπερχρέωσης, μέσω της αύξησης των εξαγωγών της Ευρωζώνης, παράλληλα με τη μείωση των εισαγωγών (όπως συμβαίνει και με την Ιαπωνία – νέα πακέτα ρευστότητας, υποτίμηση του γεν).

Προσπαθεί φυσικά να καταπολεμήσει ταυτόχρονα, χωρίς την απαραίτητη βοήθεια των μισθών (ανάλυση)  και τον αποπληθωρισμό  – ο οποίος τρέφεται πλέον και από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, παρά το ότι αρκετές χώρες δεν αναπροσαρμόζουν ανάλογα τις τιμές της βενζίνης. Η τιμή του χρυσού, η οποία ακολουθείται πιστά από την αντίστοιχη του ασημιού, καταρρέει τόσο σε ευρώ, όσο και σε δολάρια – αφού εξελίσσεται αντιστρόφως ανάλογα από το δολάριο, με μεγαλύτερες όμως διακυμάνσεις (μεγαλύτερες κάθοδοι και άνοδοι).

Το σκηνικό του παραλόγου ολοκληρώνεται από το ρούβλι το οποίο, ενώ ευρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, η ρωσική κεντρική τράπεζα «σφυρίζει αδιάφορα», δεν κάνει απολύτως τίποτα – αν και έχει ασφαλώς τη δυνατότητα να το στηρίξει, διαθέτοντας αρκετά πλεονάσματα και συναλλαγματικά αποθέματα, με ένα αμελητέο δημόσιο χρέος (γράφημα), καθώς επίσης με τεράστια περιουσιακά στοιχεία.

 .

Ρωσία – η εξέλιξη του δημόσιου χρέους της χώρας (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ).

 .

Η κατάρρευση του ρουβλίου δε επιταχύνεται, αφού έφτασε στα 48,84 σε σχέση με το δολάριο, σε λιγότερο από 24 ώρες (46,80 το βράδυ της Πέμπτης) – επανερχόμενο όμως σύντομα στα 46,30 για ένα μικρό χρονικό διάστημα (στη συνέχεια άρχισε ξανά να πέφτει). Σε σχέση με το ευρώ, το ρούβλι ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο το 60 – από 57 χθες, στα 60,31 σήμερα, επανήλθε για λίγο και ξεκίνησε ξανά την πτωτική του πορεία.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading