Τραπεζικές ανησυχίες – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Τραπεζικές ανησυχίες

Μάριο-Ντράγκι

Όπως ήταν αναμενόμενο, η πλαστή ευφορία που προκάλεσαν αρχικά τα «χειραγωγημένα» τεστ αντοχής, μεταβλήθηκε σε μερικό πανικό – ο οποίος ελπίζουμε να μην συνεχιστεί, επειδή είναι επικίνδυνος σε μία νομισματική ζώνη με δεκάδες τραπεζικά ζόμπι   

.

Εκείνο που με συγκλόνισε δεν ήταν το μεγάλο ψέμα σου, αλλά το γεγονός ότι, δεν θα μπορέσω πια να σε πιστέψω ξανά” (F. Nietzsche).

.

Φωνητικό

Το πρωί της Δευτέρας, οι μετοχές των περισσοτέρων ευρωπαϊκών τραπεζών εκτοξεύθηκαν στα ύψη – των ελληνικών επίσης, υπό την «επήρεια» της αισιοδοξίας που προκάλεσε η επιτυχής (δήθεν) διεξαγωγή των τεστ αντοχής.

Αργότερα βέβαια αναζητήθηκαν τα κριτήρια, με βάση τα οποία αξιολογήθηκαν παραδόξως θετικά οι τράπεζες – με αποτέλεσμα να επιστρέψει η απαισιοδοξία, όπως συνήθως συμβαίνει, μετά από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή «σύσκεψη». Στη συνέχεια ακολούθησε ένα μικρό χρηματιστηριακό κραχ, πυροδοτούμενο φυσικά από τις τράπεζες, ειδικά στην Ιταλία (γράφημα) – το πετρέλαιο έπεσε κάτω από τα 80 $, το ελληνικό χρηματιστήριο βυθίστηκε στο βαθύ κόκκινο, τα διεθνή επίσης κοκ.

 .

Ιταλία - ο δείκτης μετοχών (40 πιο «δραστήριες» μετοχές της χώρας) FTSE MIB

 .

Αναγκασμένη δυστυχώς η ΕΚΤ να ασκεί πολιτική, αντί να περιορίζεται στις βασικές της δικαιοδοσίες, με κύριο στόχο να κερδίζει χρόνο, έτσι ώστε να ληφθούν, εάν, οι απαιτούμενες αποφάσεις από τους πρωθυπουργούς των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, συνεχίζει τα λάθη της – ενώ  είναι προφανές πως σε μία πολύ βαριά ασθενή νομισματική ζώνη, γεμάτη από τραπεζικά ζόμπι, οι ευχάριστες ειδήσεις αντιμετωπίζονται με μεγάλη καχυποψία.

Ορισμένοι βέβαια θεωρούν πως η διεξαγωγή των συγκεκριμένων «δοκιμών» θα έχει θετικό αποτέλεσμα, επειδή προηγήθηκαν της ανάληψης της εποπτείας του τραπεζικού κλάδου εκ μέρους της ΕΚΤ – οπότε είναι πλέον περισσότερο πιθανή η τραπεζική ενοποίηση της Ευρωζώνης. Ίσως να έχουν δίκιο αλλά, κατά την υποκειμενική μας άποψη, δεν είναι αρκετή η ένωση αυτή – εάν δεν εξελιχθεί στη δημοσιονομική, καθώς επίσης στην πολιτική ενοποίηση των χωρών που την συναποτελούν.

Διαφορετικά είναι αδύνατον να καταπολεμηθούν οι οικονομικές διαστρεβλώσεις οπότε, αργά ή γρήγορα, η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει – συμπαρασύροντας ενδεχομένως μαζί της ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα του πλανήτη (άρθρο).

Όταν ακούγονται όμως ήδη φωνές «διαχωρισμού» της σε δύο περιοχές, πολύ περισσότερο από αυτούς που στήριξαν από την αρχή το «εγχείρημα», όπως από το Γάλλο πρώην πρόεδρο κ. Giscard d’ Estaing, τότε οι ελπίδες της δημιουργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης «ξεθωριάζουν».

Πόσο μάλλον όταν ορισμένοι τοποθετούνται επί πλέον εναντίον της ΕΕ, όπως ο πρόεδρος της Βουλής της Ουγγαρίας (πηγή), ο οποίος ισχυρίσθηκε πρόσφατα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εξελίσσεται σαν τη Σοβιετική Ένωση – οπότε οφείλει να σκεφθεί κανείς εάν είναι καλύτερα να την εγκαταλείψει! Η δήλωση του αυτή αιτιολογήθηκε με το γεγονός ότι, η ΕΕ υποδεικνύει διάφορους τρόπους συμπεριφοράς στα κράτη-μέλη της, όπως ακριβώς συνέβαινε παλαιότερα, από το κομμουνιστικό καθεστώς – το οποίο απέτυχε παταγωδώς.

Ο Ούγγρος πρόεδρος προσέθεσε πως ελπίζει ότι, το παραπάνω εφιαλτικό σενάριο δεν θα εκπληρωθεί – συμπληρώνοντας πως το πρόβλημα δεν είναι ουσιαστικά η ΕΕ ή το ΝΑΤΟ, αλλά το γεγονός ότι, ο «ευρωατλαντικός» κόσμος καταρρέει ηθικά.

Επίσης ότι, ορισμένα «άτυπα χρηματοπιστωτικά μεγαθήρια», η πέμπτη εξουσία ουσιαστικά, θεωρούν πως μπορούν να κάνουν ότι θέλουν – αλλάζοντας μέσα σε μία νύχτα τις ηθικές αξίες ή επικρίνοντας ολόκληρα κράτη.

Ο ίδιος, μερικές εβδομάδες πριν, είχε χαρακτηρίσει την κρίση στην Ουκρανία ως ένα θεατρικό τσίρκο, με στόχο την τελειωτική «απόσχιση» της Ρωσίας από την Ευρώπη (πηγή).

Η κατάσταση λοιπόν στην ήπειρο μας συνεχίζει να επιδεινώνεται, παρά τις όποιες αισιόδοξες προβλέψεις – ένα θέμα, στα πλαίσια του οποίου, συζήτησαν σήμερα το πρωί ο κ. Σαχίνης με τον Κ. Βιλιάρδο, στο φωνητικό που ακολουθεί.

.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.