Νομίσματα και επενδύσεις – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Νομίσματα και επενδύσεις

Επενδύσεις2

Σε μία εποχή έντονων αναταράξεων, όπως η σημερινή, είναι πολύ δύσκολες οι σωστές επιλογές, όσον αφορά την τοποθέτηση των χρημάτων – οπότε είναι προτιμότερη η συντηρητική συμπεριφορά, σε συνδυασμό με τον «ανταρτοπόλεμο»

.

Το βασικότερο στοιχείο, το οποίο προσδιορίζει την ισοτιμία ανταλλαγής ενός νομίσματος, σε μακροπρόθεσμη βάση, είναι αναμφίβολα ο πληθωρισμός. Ειδικά όσον αφορά τις μεγάλες περιοχές του πλανήτη, όπως είναι για παράδειγμα οι Η.Π.Α., τονίζουμε ιδιαίτερα τη λέξη «μακροπρόθεσμη», επειδή οι νομισματικές επεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών μπορούν βραχυπρόθεσμα να διαστρεβλώνουν την εικόνα, ακόμη και να την αντιστρέφουν.

Στα πλαίσια αυτά, δεν υπάρχει καμία επιφύλαξη σχετικά με το ότι, η ισοτιμία του δολαρίου θα αντιμετωπίσει μεγάλες πιέσεις – αφού η Fed ασκεί μία ξεκάθαρη πληθωριστική πολιτική, αυξάνοντας συνεχώς την ποσότητα του χρήματος, καθώς επίσης μηδενίζοντας τα βασικά επιτόκια. Στόχος της είναι η ενδυνάμωση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, μέσω της οποίας καταπολεμώνται, μεταξύ άλλων, η ανεργία, τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και το δημόσιο χρέος.

Βέβαια η κεντρική τράπεζα θεωρεί πως έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει έγκαιρα την υπερβάλλουσα ρευστότητα, αυξάνοντας παράλληλα τα βασικά επιτόκια – προτού η οικονομία της υπερδύναμης οδηγηθεί σε υπερπληθωρισμό. Πρόκειται όμως για μία πολύ δύσκολη διαδικασία, η οποία δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα επιτευχθεί – παρομοιάζεται δε με την οδοντόκρεμα που έχουμε βγάλει από το σωληνάριο και προσπαθούμε αργότερα να την ξαναβάλουμε.

Εάν βέβαια η Fed αυξήσει τα επιτόκια και περιορίσει τη ρευστότητα, τότε θα εκραγεί η ευρισκόμενη σε εξέλιξη χρηματιστηριακή φούσκα  – η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, επειδή οι τιμές των μετοχών είναι μεν πολύ ακριβές, αλλά δεν συνιστούν φούσκα (η οποία συνήθως προϋποθέτει μία ραγδαία άνοδο, έως και 80%).

Εκτός αυτού, σε μία τέτοια περίπτωση θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα τα νομίσματα των αναπτυσσομένων οικονομιών – ειδικά εκείνων των κρατών τα οποία διακρίνονται από εμπορικά ελλείμματα, εξαρτώμενα από τις εισροές ξένων κεφαλαίων (όπως η Τουρκία ή η Βραζιλία).

Εάν τώρα υποθέσουμε πως θα δυσκολευθεί η Fed να δρομολογήσει τις παραπάνω ενέργειες ή εάν το κάνει πολύ αργά, τότε οι Η.Π.Α. θα αντιμετωπίσουν έναν υψηλό πληθωρισμό, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν (ανάλυση).

Σε μία τέτοια περίπτωση, επειδή περιορίζεται η αγοραστική αξία των χρημάτων, οι επενδυτές θα τοποθετηθούν σε αμερικανικές μετοχές ή σε κατάλληλα εμπορεύματα, όπως ο χρυσός, έτσι ώστε να προστατεύσουν τα χρήματα τους. Τότε είναι πιθανόν να δημιουργηθεί εκείνη η φούσκα, στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω – ενώ θα εκραγεί, όταν τα επιτόκια εκτιναχθούν στα ύψη (πάνω από 10%), αφού δεν υπάρχει άλλη αποτελεσματική μέθοδος καταπολέμησης του πληθωρισμού.

Στη φωτογραφία που ακολουθεί φαίνεται η πρόσφατη μεγάλη πτώση του αμερικανικού δείκτη, η οποία αναφέρεται στα συναισθήματα των επενδυτών.

 .

Η μεγάλη πτώση του δείκτη των ΗΠΑ

.

Η Ευρωζώνη, αντίθετα, απειλείται με αποπληθωρισμό (άρθρο), βασικό ιδίωμα του οποίου είναι η αύξηση της αγοραστικής αξίας των χρημάτων, λόγω της μείωσης των τιμών των προϊόντων. Αυτό θα είχε σαν λογικό αποτέλεσμα την άνοδο της ισοτιμίας του ευρώ, ειδικά σε σχέση με το δολάριο – ακόμη περισσότερο, στην περίπτωση μεγάλου πληθωρισμού των Η.Π.Α. Φυσικά επίσης απέναντι στα νομίσματα των αναπτυσσομένων οικονομιών, τα οποία έτσι ή αλλιώς θα πιέζονταν από την αναγκαστική περιοριστική πολιτική της Fed.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο στην Ευρωζώνη, παρά το ότι τα επιτόκια θα ήταν καθηλωμένα στο μηδέν, τα πάγια περιουσιακά στοιχεία θα έχαναν σε αξία (μετοχές, ακίνητα κλπ.) – επειδή οι «επενδυτές» θα ανέμεναν τη μείωση των τιμών τους, πριν αγοράσουν. Φυσικά δε θα επιδεινωνόταν τα δημόσια και ιδιωτικά χρέη, τα οποία αυξάνονται σε όρους αγοραστικής αξίας, οπότε δύσκολα καταπολεμούνται.

Βέβαια, η επέμβαση της ΕΚΤ θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα, πιέζοντας την ισοτιμία του ευρώ με την περαιτέρω αύξηση της ποσότητας χρήματος, καθώς επίσης με την υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων – με κίνδυνο να προσβληθεί η Ευρωζώνη από υψηλό πληθωρισμό, αμέσως μετά τον αποπληθωρισμό.

Η ιαπωνική εμπειρία όμως δεν μας προϊδεάζει για κάτι τέτοιο – επειδή, παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, η χώρα παρουσιάζει αδύναμη ανάπτυξη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε λίγο μόνο μετά την αύξηση του ΦΠΑ (γράφημα), ενώ το δημόσιο χρέος της έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

 .

Ιαπωνία – η εξέλιξη του δείκτη τιμής καταναλωτή (CPI) της χώρας

 .

Όπως η αύξηση της ισοτιμίας τώρα ενός νομίσματος μειώνει τις εξαγωγές της χώρας, ενώ αυξάνει τις εισαγωγές (οπότε επιδεινώνει το εμπορικό της έλλειμμα), έτσι και η μείωση της ισοτιμίας έχει τα δικά της αρνητικά επακόλουθα – μεταξύ των οποίων την άνοδο των τιμών ενέργειας και πρώτων υλών, σε όρους εγχωρίου νομίσματος, η οποία είναι καταστροφική για κράτη που είναι υποχρεωμένα να εισάγουν τέτοια προϊόντα (όπως η Τουρκία, η Ιαπωνία κλπ.), ειδικά για τη βιομηχανία τους.

Με βάση όλα τα παραπάνω, είναι πολύ δύσκολο να αποφασίσει κανείς τι είναι σωστό, όσον αφορά την επένδυση των χρημάτων του. Εάν βέβαια πρέπει να το κάνει, τότε συνήθως προτιμάει «αντικυκλικές» μετοχές  – φαρμακευτικές εταιρείες, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, υποδομές κλπ.

Οι μετοχές αυτές έχουν συνήθως περιορισμένα ρίσκα και μικρότερες ευκαιρίες, ενώ επιλέγονται από μακροπρόθεσμους επενδυτές  – επειδή εμφανίζουν μικρότερη άνοδο σε περιόδους ευφορίας, συγκριτικά μικρότερη πτώση όταν η πορεία των χρηματιστηρίων είναι καθοδική, ενώ διανέμουν υψηλά μερίσματα.

Οι συγκεκριμένοι επενδυτές δεν ακολουθούν μόνο αυτή τη στρατηγική – επιλέγοντας τον «ανταρτοπόλεμο» με ένα μικρό μέρος των χρημάτων τους, με τα οποία τοποθετούνται επιθετικά σε ευκαιρίες, αποχωρώντας όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Στόχος τους είναι η επανάληψη των βραχυπρόθεσμων επιθέσεων σε άλλες μετοχές υψηλού κινδύνου και ευκαιρίας, πάντοτε όμως σε βραχυπρόθεσμη βάση – ή δυνατόν λίγες ημέρες πριν από την τριμηνιαία δημοσίευση των εκάστοτε αποτελεσμάτων τους, έτσι ώστε να περιορίζουν το χρονικό ρίσκο

Τέλος, όσο χαμηλότερη (προς το 1:1 ή κάτω από αυτό) είναι η λογιστική αξία (price / book value) της μετοχής μίας εταιρείας, η οποία είναι βέβαια βιώσιμη και κερδοφόρα, τόσο μικρότερο το ρίσκο, καθώς επίσης η ορμή της πτώσης, όταν καταρρέει ένας χρηματιστηριακός δείκτης.

Αντίθετα όσο υψηλότερη είναι η λογιστική αξία (πάνω από το 1:1), τόσο μεγαλύτερο το ρίσκο και η ορμή της πτώσης, αφού συνήθως εξαρτάται από το δείκτη «τιμή μετοχής προς κέρδη» (Ρ/Ε) – οπότε, όταν περιορίζονται τα προβλεπόμενα κέρδη, τότε καταρρέει, συχνά ακόμη και αν το χρηματιστήριο είναι ανοδικό.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!