Alibaba, η κινεζική πρόκληση – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Alibaba, η κινεζική πρόκληση

Alibaba-company

Η εταιρία αποτελεί μια μορφή «όπλου», υποστηριζόμενη εμμέσως από το κράτος της, όπως δηλαδή συμβαίνει με την Facebook, με τη Google καθώς επίσης με ορισμένους άλλους διαδικτυακούς ομίλους

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Η Alibaba Group αποτελεί μια ακόμη ένδειξη της μεταφοράς εξουσίας και δύναμης, από τις ΗΠΑ σε χώρες των BRICS. Η κινεζική εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου (και όχι μόνο), έχει καταφέρει να αναπτυχθεί θεαματικά τα τελευταία 15 χρόνια, μονοπωλώντας την αγορά της Κίνας και εκδιώκοντας εταιρίες όπως η ebay και η Amazon.

Οι προοπτικές ανάπτυξης της Alibaba είναι αδιαμφισβήτητα τερατώδεις, αφού η αξία της εταιρίας αγγίζει τα 217 δις δολάρια, με μοναδική σχεδόν χώρα λειτουργίας την Κίνα (μόλις το 9% του συνολικού τζίρου της εταιρίας προέρχεται από άλλες χώρες, κράτη όμως και πάλι της ευρύτερης Ασίας).

Κατανοούμε λοιπόν το ότι, η Alibaba αποτελεί μια μορφή «όπλου», υποστηριζόμενη εμμέσως από το κράτος της, όπως δηλαδή συμβαίνει με την Facebook και με την Google –εταιρίες με μια ωραία ιστορία ως «κάλυμμα» (δημιούργημα ενός καθηγητή/Alibaba, σύλληψη του μεγάλου σχεδίου στο γκαράζ από δύο νέους/Google κλπ.) και με κύριο σκοπό την υποστήριξη της εγχώριας οικονομίας και εξουσίας.

Παρ’ όλα αυτά, τα παραπάνω (σε συνδυασμό με τα κεφάλαια που εισέπραξε η εταιρία από την πρόσφατη δημόσια προσφορά στον NYSE) δεν είναι αρκετά, για να θεωρήσουμε πως η εταιρία θα κινηθεί θετικά στο άμεσο μέλλον.

Αν και γνωρίζουμε τώρα  πως η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα το τελευταίο χρονικό διάστημα (σπάσιμο φούσκας ακινήτων, μείωση στο προϋπολογισμένο ποσοστό του ρυθμού ανάπτυξης), θεωρούμε πως η συνεχιζόμενη άνοδος του μέσου εισοδήματος στη χώρα, η αύξηση της κατανάλωσης, καθώς επίσης  τα μειωμένα επιτόκια καταθέσεων που προσφέρουν οι τράπεζες, αποτελούν ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες το εμπόριο ίσως  αργήσει να επηρεαστεί αρνητικά.

Μεγάλος φόβος πάντως, είναι η πιθανή αύξηση της αποταμίευσης εκ μέρους των πολιτών οι οποίοι, υπό το φόβο μιας ύφεσης, επιλέγουν να καταναλώνουν λιγότερο. Μολονότι δε από τα παραπάνω στοιχεία (μέσο εισόδημα, κατανάλωση, χαμηλά επιτόκια καταθέσεων) συμπεραίνεται η περαιτέρω καθυστέρηση αυτής της συμπεριφοράς, ο πιθανός κίνδυνος γίνεται αντιληπτός από τον «δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτή» (consume confidence):

.

china-consumer-confidence

.

Παράλληλα, η Κίνα σίγουρα θα προβληματίζεται από τη σταδιακή άρση των μέτρων ποσοτικής διευκόλυνσης (QE, quantitative easing, πακέτα ρευστότητας), καθώς επίσης από  τη γενικότερη μείωση της παροχής ρευστότητας, εκ μέρους όλων των κεντρικών τραπεζών  του πλανήτη.

.

Κόσμος-–-η-αύξηση-στους-ισολογισμούς-των-τεσσάρων-μεγαλύτερων-κεντρικών-τραπεζών-κατά-έτος

 .

Θεωρείται βέβαια ως δεδομένο πως η Κίνα θα υποστηρίξει τις αγορές, προχωρώντας η ίδια στην παροχή πακέτων ρευστότητας – ως η μόνη σχεδόν που είναι πλέον σε θέση να το κάνει. Στη περίπτωση λοιπόν, που η Κίνα προχωρήσει σε «εκτύπωση χρημάτων», η Alibaba θα επωφεληθεί σημαντικά.

.

Η αναρρίχηση της Alibaba και η σημασία της για τον κινεζικό γίγαντα

Όπως αναφέραμε και πρωτύτερα, η Alibaba ακολουθεί το μοντέλο των μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων – τη χρήση δηλαδή της εγχώριας αγοράς (αρχικά), ως βάση για επέκταση στο εξωτερικό.

Παρόμοια τακτική είχε ακολουθήσει και η Petrochina, που είχε μάλιστα καταφέρει να «εισαχθεί» στη 10άδα των μεγαλύτερων εταιριών παγκοσμίως, με βάση την κεφαλαιοποίηση της (όχι πλέον όμως).

Η Alibaba ξεκίνησε την πορεία της με σχετικά μικρό κεφάλαιο, ενώ έχει καταφέρει πλέον να μονοπωλήσει την κινεζική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου. Πιο συγκεκριμένα, ελέγχει πλέον το 80% της αγοράς, όταν η Amazon καλύπτει μονάχα το 2,7%.

Κατά παρόμοιο τρόπο, η Alipay (ηλεκτρονικός μηχανισμός πληρωμών) διαθέτει μερίδιο 50% της αγοράς της, όταν η PayPal (της ebay) καλύπτει μονάχα το 4%.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!