Η μάχη για την Τράπεζα Αττικής – Σελίδα 2 – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Η μάχη για την Τράπεζα Αττικής

Η μέθοδος των κερδοσκόπων

Φαίνεται πως η μάχη για τον έλεγχο της τράπεζας βρίσκεται στο αποκορύφωμα της, ενώ διεξάγεται εκ μέρους των διεθνών κερδοσκόπων με τον ίδιο τρόπο: προηγείται δηλαδή η πλήρης απαξίωση του «θηράματος», οι υφιστάμενοι μέτοχοι τρομοκρατούνται και πουλούν όσο-όσο, χωρίς φυσικά να σκέφτονται καν τη συμμετοχή τους σε αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ ο εντολοδόχος των τοκογλύφων (κεντρική τράπεζα) επιμένει στις νέες απαιτήσεις του, χωρίς να έχει ανάγκη να τις τεκμηριώσει.

Αμέσως μετά, όταν το «θήραμα» δηλαδή είναι παγιδευμένο και στέκεται με την «πλάτη στον τοίχο», επιδιώκεται έναντι μίας εξευτελιστικής τιμής η πλειοψηφία των μετοχών, συμπεριλαμβανομένου του management – συνήθως με την κατάθεση των χρημάτων που (δήθεν;) απαιτούνται από την κεντρική για την ανακεφαλαιοποίηση, τα οποία όμως στη συνέχεια «αποσύρονται» εντελώς διακριτικά.

.

Κερδοσκοπία-και-κόλπα2

.

Εάν αυτό δεν είναι λεηλασία, «εμπλουτισμένη» με πλήθος σκανδάλων και με διαφθορά, τότε πως ακριβώς μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς; Εάν οι Έλληνες, ειδικά οι μορφωμένες «ομάδες» της χώρας μας, δεν αντιδράσουν, τότε πώς ακριβώς θα εμποδιστεί η κλοπή;

.

Επίλογος

Έχει αλήθεια κανείς την εντύπωση πως η πραγματική αξία του ελληνικού χρηματιστηρίου, είναι αυτή που φαίνεται στις οθόνες του; Εάν την έχει, σίγουρα θα εκπλαγεί, όταν «με το καλό» ολοκληρωθεί η λεηλασία της χώρας από τους ξένους κερδοσκόπους, με τη βοήθεια της εγχώριας «ελίτ».

Όσον αφορά τη μεγαλύτερη ληστεία που θα ακολουθήσει σύντομα, αυτήν των ακινήτων των Ελλήνων, μέσω των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, μόνο ως «σφαγή των σιωπηλών αμνών» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί – η οποία θα συντελεστεί, από όποιο κόμμα και αν κυβερνάει.

 .

Σημείωση: Η καθαρή θέση της Τράπεζας Αττικής στις 31.3.2014 ήταν περίπου 414 εκ. – ενώ η χρηματιστηριακή της αξία σήμερα (29.09.2014) είναι μόλις 78 εκ. €. Δηλαδή, μπορεί να αγοράσει κανείς μία ολόκληρη τράπεζα, με δεκάδες υποκαταστήματα, με μικρά κέρδη, με συνολική αξία ύψους 414 εκ. € και με όλα της τα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών της, με 78 εκ. € – όσο κοστίζει ένα μεγάλο οικόπεδο, σε μία καλή περιοχή της Αθήνας. Απλούστερα, να αγοράσει το 1 € με 0,19 €, όσο είναι σήμερα η λογιστική αξία της τράπεζας – κάτι μάλλον υπερβολικό, ακόμη και αν οι επισφάλειες της τράπεζας είναι πολύ μεγάλες (24,5%).

Εάν δε σκεφθούμε πως οι μηχανικοί που έχουν το πλειοψηφικό μερίδιο αποτελούν μία εξαιρετική πελατεία, τότε θα κατανοήσουμε καλύτερα το μέγεθος της ληστείας. Θεωρούμε δε πως ένας κερδοσκόπος-αγοραστής δεν θα ενδιαφερόταν καθόλου για το πολύτιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό της, οπότε δεν θα δίσταζε να απολύσει έναν μεγάλο αριθμό του.

Τέλος, υποθέτουμε πως ο στόχος του θα ήταν να πουλήσει αργότερα την τράπεζα σε πολύ υψηλότερη τιμή, αφού η λειτουργία ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος δεν ανήκει στον πραγματικό τομέα της δουλειάς του.

Επομένως, θα κατέληγε σε ξένα χέρια ακόμη μία σχετικά υγιής ελληνική επιχείρηση, η οποία θα μπορούσε αποτελέσει ένα καταφύγιο για πολλούς Έλληνες καταθέτες καθώς επίσης να χρηματοδοτήσει τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην αύξηση των επενδύσεων, οπότε στην πολυπόθητη ανάπτυξη.

Δυστυχώς στην όλη «διαδικασία απαξίωσης» έχει συμβάλλει αφενός μεν η κυβέρνηση, με τις αναφορές της για χρήση της ρεζέρβας των 11 δις € του ΤΧΣ, αφετέρου η αξιωματική αντιπολίτευση – λόγω της «εθνικοποίησης» της Τράπεζας Αττικής, την οποία έχει ανακοινώσει πως θα επιδιώξει, εάν έλθει στην εξουσία.

Προφανώς και η πολιτική αστάθεια των τελευταίων ημερών, λόγω της ανόητης «εκλογολογίας» – η οποία εκτόξευσε ξανά στα ύψη τα επιτόκια δανεισμού του δημοσίου (δεκαετή ομόλογα στο 6,55%), επηρεάζοντας ανάλογα τις τράπεζες.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.