Οι μεγάλοι ασθενείς – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Οι μεγάλοι ασθενείς

Οικονομία-στην-Ευρώπη-και-η-ΕΚΤ

Τα οικονομικά μεγέθη της δεύτερης και τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης,  της Ιταλίας και της Γαλλίας, απογοητεύουν ξανά – ειδικά ο αδύναμος ρυθμός ανάπτυξης, ο οποίος έχει συχνά εντελώς διαφορετικές αιτίες, για κάθε μία χώρα 

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι αναμφίβολα ο ρυθμός ανάπτυξης, ο οποίος παραμένει αρνητικός (αποπληθωρισμός), κυρίως σαν αποτέλεσμα της έλλειψης επενδύσεων, λόγω της συνεχώς μειούμενης ζήτησης – η οποία επιδεινώνεται συνεχώς από την αύξηση της φορολογίας, καθώς επίσης από την ευρύτερη πολιτική λιτότητας (ανεργία, μειώσεις μισθών και εισοδημάτων, χρεοκοπίες κοκ.), χωρίς αναπτυξιακά μέτρα.

Εν τούτοις, το μεγάλο πρόβλημα της Ευρωζώνης δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Γαλλία και η Ιταλία – χώρες για τις οποίες δεν διακρίνει κανείς άλλη ρεαλιστική διέξοδο, από την επιστροφή στα εθνικά τους νομίσματα.

Ειδικότερα, η γαλλική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε πως το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα παρέμεινε αναλλοίωτο το Σεπτέμβρη – πάρα πολύ άσχημο. Μόνο οι αξιολογήσεις που αφορούν την παραγωγή καλυτέρευσαν ελαφρά, παράλληλα όμως με την επιδείνωση των προβλέψεων για τις παραγγελίες προϊόντων από το εξωτερικό.

Κάτι ανάλογο διαπιστώθηκε και από τις ανακοινώσεις της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας τη Δευτέρα – με τον τζίρο της βιομηχανίας να μειώνεται τον Ιούλιο κατά 1%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (υποχωρώντας στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2013).

Στο γράφημα που ακολουθεί συγκρίνονται ορισμένοι οικονομικοί δείκτες των δύο χωρών – ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ, ο πληθωρισμός, η ανεργία, καθώς επίσης το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (επάνω η Γαλλία και κάτω η Ιταλία).

 .

Γαλλία και Ιταλία – μερικοί βασικοί δείκτες των οικονομιών των δύο χωρών.

 .

Όπως φαίνεται από το γράφημα, η οικονομία της Γαλλίας είναι στάσιμη για τρία περίπου χρόνια, με συνεχή όμως ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ενώ η Ιταλία είναι βυθισμένη στην ύφεση – έχοντας επιτύχει ένα ελαφρά πλεονασματικό ισοζύγιο.

Περαιτέρω, αν και οι περισσότεροι αναπτυξιακοί δείκτες των δύο χωρών μοιάζουν μεταξύ τους, υπάρχουν πολύ σημαντικές διαφορές – η κυριότερη των οποίων είναι ίσως το ότι, η Γαλλία απέφυγε μέχρι στιγμής τα χειρότερα, με τη βοήθεια της εσωτερικής κατανάλωσης, καθώς επίσης των δημοσίων δαπανών.

Στη χώρα δεν διενεργούνται επενδύσεις, ενώ οι εξαγωγές δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές – αντίθετα με την Ιταλία, το μοναδικό φως στο σκοτεινό τούνελ που διανύει, είναι η μικρή αύξηση των εξαγωγών, όταν η Γαλλία χάνει συνεχώς μερίδια αγοράς.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ιταλίας υποφέρει κυρίως από την καταστροφική εξέλιξη των μισθών και εισοδημάτων. Οι δύο υφέσεις μέσα σε έξι έτη (έξι στα έξι για την Ελλάδα), οι αυξήσει των φόρων και των επιβαρύνσεων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς επίσης η μεγάλη μείωση των θέσεων εργασίας (απολύσεις στο δημόσιο κλπ.), περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό τα εισοδήματα των νοικοκυριών – τα οποία ευρίσκονται, ονομαστικά και πραγματικά, κάτω από τα επίπεδα του 2008, αν και δεν έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των χαμηλά αμειβομένων θέσεων εργασίας, όπως σε άλλες χώρες (γράφημα).

 .

Οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό θέσεων εργασίας χαμηλού εισοδήματος (ποσοστά, 2013). 2

 .

Αν και η κυβέρνηση της Ιταλίας τώρα σχεδιάζει τη μείωση των φόρων για τους Πολίτες με εισοδήματα κάτω των 26.000 €, η κατάσταση, όσον αφορά την εσωτερική ζήτηση είναι σχεδόν απελπιστική. Ο τζίρος των καταστημάτων λιανικής μειώνεται συνεχώς, μαζί με τις τιμές πώλησης, οι οποίες είναι χαμηλότερες συγκριτικά με το προηγούμενο έτος – με αποτέλεσμα η χώρα να βυθίζεται στον αποπληθωρισμό, μαζί με την επιστροφή της ύφεσης.

Η Γαλλία, όπως αναφέραμε, έχει αποφύγει μέχρι στιγμής το δυσάρεστο αυτό σενάριο της μείωσης της εσωτερικής κατανάλωσης – επειδή τα εισοδήματα των Πολιτών της συνέχισαν να αυξάνονται τα προηγούμενα χρόνια, οπότε ο τζίρος των καταστημάτων λιανικής δεν επηρεάστηκε καθόλου.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.