Η διπλή απειλή – The Analyst
Ντόμινο-εξελίξεων-Εξ.

Η διπλή απειλή

96 total views, 1 views today

Ντόμινο-εξελίξεων

Ο κίνδυνος ενός χρηματοπιστωτικού κραχ αυξάνεται καθημερινά, λόγω της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, ενώ οι αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως, προμηνύουν έναν καταστροφικό πόλεμο – η ουτοπία της ανάκαμψης στην Ελλάδα 

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Ο πλανήτης ευρίσκεται αντιμέτωπος με μία διπλή απειλή: αφενός μεν με ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κραχ, το οποίο αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει η τρομακτική πλημμύρα νέων χρημάτων, με τα οποία έχουν κατακλύσει το σύστημα όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, αφετέρου με έναν ενδεχόμενο συμβατικό πόλεμο – κρίνοντας τουλάχιστον από την συνεχή αύξηση των δαπανών για πολεμικό εξοπλισμό.

Ειδικότερα, πολλές χώρες έχουν κλιμακώσει τις στρατιωτικές δαπάνες τους τις τελευταίες δεκαετίες (γράφημα), – ενώ, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δαπάνες αυτές αφενός μεν μειώνουν τις πιθανές επενδύσεις που αφορούν την πρόοδο και την ευημερία, αφετέρου θα συμβάλλουν ενδεχομένως στην απ’ ευθείας καταστροφή του υφιστάμενου βιοτικού επιπέδου.

.

Δαπάνες σε πολεμικό εξοπλισμό – η εξέλιξη των δαπανών σε πολεμικό εξοπλισμό ανά χώρα-ήπειρο 2

.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ινστιτούτου Sipri, οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες ήταν της τάξης του 1,75 τρις $ το προηγούμενο έτος – με τις Η.Π.Α. στην πρώτη θέση (640 δις $), ακολουθούμενη από την Κίνα (188 δις $) και τη Ρωσία (88 δις $). Η δυτική Ευρώπη, όσον αφορά τις δαπάνες ανά ήπειρο, ευρίσκεται στην τελευταία θέση – γεγονός που επεξηγεί το συγκριτικά καλύτερο βιοτικό της επίπεδο, σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη.

Σε σχέση τώρα με το 2004, 23 συνολικά χώρες έχουν υπερδιπλασιάσει τις στρατιωτικές δαπάνες τους – μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Αλγερία, το Ομάν, το Ιράκ και η Αγκόλα. Το Αφγανιστάν δε, προετοιμαζόμενο για την απόσυρση των περισσοτέρων ξένων δυνάμεων από τα εδάφη του, αύξησε τις δαπάνες του κατά 557% – με στόχο την ενίσχυση του νέου στρατού του. Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνονται οι δαπάνες των 15 μεγαλύτερων χωρών, με κριτήριο τα ποσά που ξοδεύουν στο συγκεκριμένο τομέα.

 .

Οι δαπάνες σε πολεμικό εξοπλισμό των 15 μεγαλύτερων χωρών

 .

Ολοκληρώνοντας, στις 23 χώρες που διπλασίασαν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, η αύξηση ήταν μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του ΑΕΠ τους – με αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερη από ποτέ η δυνατότητα της ανθρωπότητας, όσον αφορά την καταστροφή που μπορεί να προκληθεί στον πλανήτη.

.

Ο οικονομικός δείκτης Porsche  

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, είναι γνωστό πως ο δείκτης «Big Mac» του γνωστού σάντουιτς των καταστημάτων γρήγορης εστίασης «Mc Donald’s», χρησιμεύει για την μέτρηση του πληθωρισμού παγκοσμίως – συγκρίνοντας τις τιμές του προϊόντος ανά χώρα.

Όταν πρόκειται τώρα να μετρηθεί η ανάκαμψη μίας οικονομίας, εάν όχι στο σύνολο της, τουλάχιστον αυτή που αφορά το εισοδηματικά ισχυρότερο 0,1% του πληθυσμού, θεωρείται πως ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης είναι αυτός που αφορά τις πωλήσεις της Porsche – του πανάκριβου γερμανικού σπορ αυτοκινήτου.

Στα πλαίσια αυτά, το 2013 οι πωλήσεις της συγκεκριμένης αυτοκινητοβιομηχανίας αυξήθηκαν κατά 21%, σε σχέση με το 2012 – ενώ συνεχίσθηκαν οι μειώσεις των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης, παρά το ότι διοχετεύθηκε αφειδώς ρευστότητα στην αγορά (τύπωμα νέων χρημάτων), από όλες τις κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, η οποία πλησίασε τα 10 τρις $.

Η «ανάκαμψη Porsche» τώρα, όπως αποκαλείται πλέον αυτή που αφορά τους εισοδηματικά ισχυρούς, δεν διαπιστώθηκε στην, βυθισμένη σε έναν ανέλπιδο αποπληθωρισμό, Ελλάδα – η οποία συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο θύμα της πολιτικής λιτότητας, καθώς επίσης των εγγενών νομισματικών ελαττωμάτων της Ευρωζώνης (άρθρο).

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)

Advertisements

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.