Η διατήρηση της συμβίωσης – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η διατήρηση της συμβίωσης

Γάμος-και-στατιστικά

Η υπογεννητικότητα, καταστροφική για τις δυτικές οικονομίες, καθώς επίσης για τις κοινωνίες, οφείλεται στις μη ισορροπημένες, μη ποιοτικές σχέσεις μεταξύ των ζευγαριών – οι οποίες δεν επιτρέπουν τη συνέχιση των γάμων για μεγάλο χρονικό διάστημα

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Η σχέση συμβίωσης στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, δεν εξελίσσεται πάντοτε σε γάμο – αφού αρκετά νέα ζευγάρια επιλέγουν έναν συγκεκριμένο τρόπο (Partnership) για να μένουν μαζί, τον οποίο δηλώνουν στις Υπηρεσίες της χώρας τους ως έχει. Μία από τις βασικότερες αιτίες είναι η οικονομική κρίση – η οποία δημιουργεί ανασφάλεια στους νέους ανθρώπους, όσον αφορά τα οικογενειακά έξοδα, αλλά και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις, με τις οποίες καλούνται να ανταπεξέλθουν.

Ειδικά σε κράτη με υψηλό ποσοστό ανεργίας στους νέους, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, ο φόβος απέναντι στο γάμο έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό – αν και σε ολόκληρη την Ευρώπη το ποσοστό των γάμων μειώνεται σταθερά, κάθε δεκαετία που περνάει (γράφημα).

  . 

Γάμος – ο αριθμός των γάμων ανά 1.000 άτομα

Γάμοςο αριθμός των γάμων ανά 1.000 άτομα. Στα δεξιά του γραφήματος, ο πίνακας παρουσιάζει τα διαστήματα που αντιπροσωπεύουν τα διάφορα χρώματα. Οι κόκκινες στήλες, αντιπροσωπεύουν τη περίοδο 2000-2011 και φανερώνουν μια εικόνα μείωσης στους γάμους (μια κατάσταση που οδηγεί σε ένα βαθμό και στην υπογεννητικότητα).

 .

Η μείωση των γάμων, η οποία δεν έχει σχέση μόνο με την οικονομική κρίση αυτού καθαυτού, αλλά και με τις ψυχολογικές πιέσεις που ασκούνται εξ αυτής από την κοινωνία, ειδικά στους νέους, συντελεί στον περιορισμό των γεννήσεων – ο οποίος είναι καταστροφικός για μία «γηρασμένη» κοινωνία, όπως είναι η ευρωπαϊκή, από πολλές διαφορετικές πλευρές.

Θεωρήσαμε λοιπόν σκόπιμο να παρουσιάσουμε την παρακάτω ανάλυση, η οποία αφορά τους τρόπους διατήρησης ενός γάμου, μίας σχέσης συμβίωσης ευρύτερα, ειδικά στις σύγχρονες κοινωνίες“.

.

Ανάλυση

Η «κατάρρευση» μίας σχέσης συμβίωσης συνδέεται, σε πολλούς ανθρώπους, με αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά την ψυχική, καθώς επίσης τη σωματική υγεία και των δύο συντρόφων. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ως πιθανές συνέπειες αναφέρονται οι εξής:

Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης ψυχοπαθολογίας ή ενίσχυσης μίας υπάρχουσας ψυχικής νόσου –  όπως είναι, για παράδειγμα, η κατάθλιψη. Μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκινητιστικών ατυχημάτων, μία κλιμακούμενη πιθανότητα εμφάνισης κάποιας σωματικής ασθένειας, τάσεις αυτοκτονίας, βία, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς επίσης αυξημένη θνησιμότητα, σε συνδυασμό με μία υφιστάμενη ασθένεια.

Περαιτέρω, σε μία σχέση συμβίωσης «εμπλέκονται» επίσης τα παιδιά, εφ’ όσον φυσικά υπάρχουν. Οι πιθανές επιπτώσεις σε αυτά, όταν «καταρρέει» η σχέση, είναι η κοινωνική απομόνωση («απόσυρση»), η μειωμένη κοινωνική ικανότητα, τα προβλήματα υγείας, οι χαμηλότερες σχολικές επιδόσεις, καθώς επίσης διάφορες δυσκολίες συμπεριφοράς (JM Gottman, 1998).

Για να αποφευχθούν όλα αυτά, θα πρέπει να δημιουργηθεί μία ισορροπημένη σχέση ποιότητας, μεταξύ των δύο ανθρώπων, έτσι ώστε να διατηρηθεί η σχέση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα – κάτι που προϋποθέτει την αντιμετώπιση των κρίσεων που προκύπτουν νομοτελειακά στη ζωή, μέσω της σωστής συνεργασίας και των δύο μελών του ζευγαριού.

Στα πλαίσια αυτά, με το παρόν κείμενο θα παρουσιαστούν ορισμένα ευρήματα από την ψυχολογική έρευνα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την ποιότητα μίας σχέσης.

.

Οι επιστημονικές έρευνες

Τρεις ερευνητές, η Gordova, ο Gee και ο Warren, ανακάλυψαν ότι, η συναισθηματική ικανότητα, κυρίως η ικανότητα να αναγνωρίζονται, καθώς επίσης να «επικοινωνούνται» τα συναισθήματα, διαδραματίζει έναν πολύ σπουδαίο ρόλο, όσον αφορά την προσαρμογή των ανθρώπων σε ένα γάμο. Εκτός αυτού, η παραπάνω ικανότητα ενθαρρύνει τα συναισθήματα ασφαλείας και των δύο μελών του ζευγαριού.

Ένας επόμενος ερευνητής, ο Fowers, εξέτασε την επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων –  διαπιστώνοντας πως οι βασικές προϋποθέσεις για τη βελτίωση της επικοινωνίας είναι οι εξής «αρετές»: η αυτοπειθαρχία, το θάρρος και η φιλία.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!